La ruta gastronòmica “A Tortosa de tapes” no se celebrarà enguany per la falta de participació de bars i restaurants, segons ha confirmat la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa, coorganitzadora de l’activitat amb l’Ajuntament i el suport de l’Associació d’Hostaleria i Turisme Platigot.
Malgrat que “A Tortosa de tapes” ha sigut una proposta molt ben valorada pel públic, tant local com visitant, este suport ciutadà no ha sigut suficient per a convèncer els establiments reticents a sumar-s’hi, la qual cosa ha fet que l’organització haja decidit suspendre la ruta gastronòmica. De moment, la seua continuïtat no està assegurada i podria dixar de fer-se definitivament, tot i que des de l’organització s’estudia plantejar un model diferent per a mantindre esta iniciativa gastronòmica en un futur.
Segons diverses fonts, la falta d’interès dels establiments participants podria atribuir-se “a les condicions de participació i a la baixa rendibilitat econòmica” que aporta esta activitat als restauradors, tenint en compte “l’esforç logístic i laboral” que suposa.
La primera edició d’“A Tortosa de tapes” se va fer el 2014, amb tres rutes diferenciades (Centre-Remolins, Temple i Ferreries), i des d’aleshores s’ha celebrat cada any a excepció dels anys 2020 i 2021, suspesa a conseqüència de la pandèmia de la covid-19, i el 2023, en esta ocasió per falta de patrocinador. La ruta gastronòmica es va reprendre l’any passat coincidint amb la celebració del Festival d’Intervencions Efímeres A Cel Obert, el primer cap de setmana d’octubre.
En esta ruta de tapes, una trentena de bars i restaurants (en l’edició de 2024 ja només hi van participar 21) oferien una gran varietat de tapes, una per establiment, acompanyades de cervesa.
Destacats xefs
En algunes edicions, fins i tot destacats xefs de la cuina ebrenca col·laboraven en l’elaboració d’exquisides tapes i contribuïen a donar un valor afegit a esta activitat gastronòmica. L’any passat van participar els xefs amb estrella Michelin Vicent Guimerà, del restaurant L’Antic Molí d’Ulldecona, i Pep Moreno, del restaurant Deliranto de Salou. A la vegada, amb l’objectiu d’incentivar el consum, la Cambra de Comerç concedia diversos premis a les persones que hi participaven.
En l’última edició, que va ser la vuitena, se va oferir la tapa i la canya de cervesa a un preu unitari de 4 euros. En total, se van servir 14.700 tapes, unes 600 menys que el 2022.


