HomeAgriculturaEl Departament d'Agricultura desenvolupa un projecte per reduir en un 15% el...

El Departament d’Agricultura desenvolupa un projecte per reduir en un 15% el malbaratament alimentari als menjadors escolars

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació participa en el projecte europeu Gustos, que es desenvolupa juntament amb el País Basc i està finançat per l’Agència Executiva Europea de Salut i Digital (HaDEA), a fi dereduir en un 15% el malbaratament alimentari als menjadors escolars.

Aquest projecte permetrà, d’una banda, implementar una eina digital per quantificar i monitorar el malbaratament alimentari als menjadors escolars i, de l’altra, desenvolupar plans de prevenció del malbaratament alimentari a centres educatius de Catalunya i el País Basc, on també es validaran els diferents materials pedagògics i gastronòmics desenvolupats en el marc del projecte. En concret, a partir de l’octubre un total de deu escoles formaran part d’aquest primer pilot, fins al juny de 2026. A partir del curs 2026-2027 es duran a terme sessions obertes per a les escoles que estiguin interessades a aplicar aquestes pràctiques als seus menjadors escolars.

Així mateix, s’ha previst crear una eina de bones pràctiques i recomanacions per prevenir el malbaratament, que es posarà a disposició de tota la comunitat educativa europea. A més, es desenvoluparan cursos de formació per als professors i treballadors d’empreses que gestionen serveis de menjadors catalans, a fi que puguin treballar en diferents accions per prevenir el malbaratament alimentari als centres educatius.

El Departament d’Agricultura serà el responsable de liderar la disseminació del projecte amb l’objectiu de transferir el coneixement necessari perquè altres escoles d’Espanya i Europa puguin aplicar les diferents estratègies i recomanacions que en formen part.

Una guia per als centres educatius

Aquest projecte servirà per continuar la feina iniciada des del Departament en aquests darrers anys en matèria de prevenció de malbaratament alimentari. Concretament, es preveu millorar la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars de Catalunya, que va néixer amb l’objectiu de donar suport i eines als centres educatius i empreses gestores de menjadors escolars a fi de fomentar l’aprofitament alimentari. Aquesta guia, que va promoure el Departament i es va elaborar en col·laboració amb diverses entitats i empreses del sector, s’estructura en deu passos, entre els quals destaca la quantificació del malbaratament que es produeix en cadascun dels processos, la detecció de punts crítics, la correcta planificació, la implantació de millores, la formació del personal i la bona comunicació dels resultats.

Aquesta guia proposa les bases per dissenyar i implantar un pla de prevenció del malbaratament alimentari i programes educatius als menjadors escolars, i ofereix al sector i a la comunitat educativa una eina de referència per complir les obligacions que fixa la Llei 3/2020, d’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.

Un eix de treball estratègic

El Govern treballa en la prevenció contra el malbaratament alimentari com a eix estratègic. El Departament d’Agricultura va presentar recentment la Diagnosi del malbaratament alimentari a les llars de Catalunya l’any 2024: quantificació, impacte social, econòmic i ambiental.

Aquest estudi revela que actualment a Catalunya es malbaraten de mitjana 21,56 kg d’aliments per habitant i any, tenint en compte només el malbaratament que es produeix a les llars. Això representa una despesa anual de 902,85 milions d’euros en aliments que es malbaraten. Pel que fa a l’impacte ambiental, durant l’any 2024, va suposar l’emissió de 462.347.277 kg d’equivalent de diòxid de carboni (CO2-eq).

En paral·lel, el Departament treballa per prevenir aquest malbaratament alimentari en tota la cadena de producció per mitjà del Pla estratègic per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya, que es presentarà a començament de 2026.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies