HomeMedi AmbientEl Govern i l’IRTA s’alien amb centres de recerca nord-americans per impulsar...

El Govern i l’IRTA s’alien amb centres de recerca nord-americans per impulsar investigacions pioneres en agricultura, fent èmfasi en l’ús eficient de l’aigua

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, encapçala la delegació catalana que participa en una visita oficial a Califòrnia per intercanviar coneixements i projectes en l’àmbit de la recerca en agricultura, sistemes alimentaris i tecnologies relacionades. Ordeig està acompanyat de la secretària d’Alimentació, Rosa Cubel, i de Josep Usall, director general de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), una empresa pública que des de finals dels vuitanta col·labora amb la Universitat de Califòrnia per millorar la gestió de l’aigua als territoris de clima mediterrani.

Units per trobar solucions al dèficit d’aigua

Precisament, el conseller d’Agricultura ha començat aquest dilluns la seva estada a la costa oest dels EUA amb una trobada amb responsables de la Universitat de Califòrnia, institució amb la qual s’ha renovat l’aliança que l’IRTA, del qual Ordeig és el president, manté des de fa més de trenta anys. Aquesta aliança ha donat lloc a grans avenços en matèria de l’ús eficient de l’aigua en tots dos territoris.

L’objectiu d’aquest viatge és explorar i concretar possibilitats de col·laboració més enllà de les establertes, que ens serveixin per avançar, entre altres, en el que és un dels grans reptes del sector i una qüestió prioritària del Govern català: la modernització del reg”, ha explicat Ordeig.

Els reptes dels territoris de clima mediterrani

El Departament d’Agricultura, mitjançant l’IRTA, i la divisió d’Agricultura i Recursos Naturals de la Universitat de Califòrnia, han subscrit un memoràndum d’entesa respecte als principals reptes a prioritzar en l’àmbit de la recerca i la innovació dels sistemes alimentaris als territoris de clima mediterrani, com són Califòrnia, Catalunya, però també parts de Xile, l’Argentina, Sud-àfrica, Austràlia i molts dels països de la conca mediterrània.

Les regions mediterrànies s’escalfen un 20% més ràpidament que la mitjana mundial i són una zona sensible als riscos climàtics amb una alta vulnerabilitat. La sequera, les onades de calor extrema i l’augment del nivell del mar són efectes ja evidents que s’incrementaran en els pròxims anys si no s’hi actua.

Per això, cal avançar per solucionar els desafiaments de l’agricultura i la ramaderia relacionats amb el canvi climàtic, com són la manca d’aigua i d’hores de fred, l’augment de les variacions tèrmiques o també les potencialitats d’un elevat nombre d’hores de llum.

Aquest viatge reafirma la voluntat de l’IRTA per reforçar aquesta aliança estratègica amb la Universitat de Califòrnia, una de les institucions més prestigioses i capdavanteres en la recerca agroalimentària a escala mundial. Aquesta col·laboració ens ha permès sumar coneixement, compartir talent i impulsar projectes d’alt impacte que responen als grans reptes globals del sector“, ha explicat Usall, director general de l’IRTA.

Menys aigua, més ben gestionada

Pel que fa a l’ús eficient de l’aigua, el Departament, mitjançant l’IRTA, també ha renovat les relacions amb la Facultat de Ciències Agràries i Ambientals de la Universitat de Califòrnia. Així, es podran seguir treballant les actuacions següents: desenvolupar models per entendre i gestionar millor el reg, fer l’avaluació econòmica de les pràctiques de reg, reduir els efectes de la variabilitat de l’aigua en horts o camps, augmentar l’eficiència en l’ús dels recursos, i també avançar en la digitalització en l’agricultura, millorar les tècniques de viticultura i cultiu d’olivera, perfeccionar la gestió de la postcollita de la fruita dolça, avançar en estratègies de protecció vegetal, així com aplicar la genòmica als reptes de millora de cultius i sostenibilitat.

Aquesta col·laboració consistirà en reunions periòdiques de personal investigador dels dos centres per debatre temes d’interès comú. A més, promourà l’intercanvi de doctorands i investigadors o professors/es entre les dues institucions, fomentant publicacions científiques i tècniques conjuntes i la posada en marxa de projectes compartits de recerca i desenvolupament.

La delegació catalana també ha conegut de primera mà les activitats del Davis Olive Center. Aquesta iniciativa de la Universitat de Califòrnia es va crear el 2008 com a aliança entre la universitat i la indústria olivera, i pot servir d’exemple a l’hora de donar resposta al sector de l’olivicultura catalana, que demana un centre de recerca dedicat a l’oli.

Empreses agroalimentàries catalanes establertes a Califòrnia

Durant l’estada, que s’allargarà fins divendres, els representants del govern i de l’IRTA visitaran diverses companyies catalanes agroalimentàries establertes a Califòrnia. En coneixeran les estratègies de creixement perquè puguin servir d’exemple per a altres empreses catalanes. Entre aquestes companyies hi ha Agromillora, Artesa Winery, i Marimar Estate Vineyards and Winery.

Agromillora és una empresa dedicada a la multiplicació de varietats vegetals, amb filials per tot el món. Artesa Winery és una empresa fundada per la família Raventós Codorníu que està especialitzada en vins de les varietats chardonnay, pinot noir, i cabernet sauvignon i que combina tradició vinícola catalana amb innovació, i ofereix experiències enoturístiques. Marimar Estate Vineyards and Winery és una companyia fundada el 1986 per Marimar Torres, membre de la quarta generació de la família Torres de Catalunya.

A més, durant el viatge, també tindran l’oportunitat de visitar empreses agroalimentàries californianes, com E&J Gallo Winery o Nichols Farms.

E&J Gallo Winery és una empresa que s’ha convertit en el productor de vi més gran del món. Nichols Farms és una companyia que es dedica a la producció de festucs i ametlles; té una forta aposta per l’agricultura orgànica, i actualment gestiona més de 400 hectàrees de cultius, de les quals 130 són de festucs orgànics propis.

Altres llocs d’interès que també formen part del programa de la visita són l’Almond Board of California i el Fresno Irrigation District.

L’Almond Board of California és una organització que representa els productors i processadors d’ametlla de Califòrnia, i que supervisa la promoció dels mercats nacional i internacional, la recerca agronòmica i nutricional, la seguretat alimentària, la qualitat del producte, i les pràctiques agrícoles sostenibles. El Fresno Irrigation District és l’equivalent a les nostres comunitats de regants, i gestiona la distribució d’aigua per a l’agricultura a Califòrnia.

Recerca pionera i gestió eficient per a objectius compartits

En l’àmbit polític, el conseller mantindrà reunions amb la responsable del Departament d’Alimentació i Agricultura de Califòrnia, Karen Ross, i amb el responsable de l’Agència Recursos Naturals, Wade Crowfoot, per saber de primera mà les polítiques en matèria d’agricultura i gestió de recursos naturals de Califòrnia.

En definitiva, les reunions previstes durant aquesta visita permetran a Catalunya consolidar les relacions prèviament establertes amb Califòrnia per trobar solucions que ajudin al sector agroalimentari català superar els obstacles provocats pels efectes del canvi climàtic.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies