HomeAgriculturaEls cítrics, l'arròs i l'horta de tardor són els protagonistes de setembre...

Els cítrics, l’arròs i l’horta de tardor són els protagonistes de setembre en el marc de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia

El mes de setembre ens convida a connectar amb la terra, mitjançant els paisatges de les planes del Delta amb els arrossars, les finques de cítrics de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, i les hortes que anuncien la tardor. És el moment de la sega de l’arròs, de la verema i de veure els primers fruits d’una temporada que omple els mercats de colors càlids i productes de gran valor gastronòmic. Aquest és el paisatge protagonista corresponent al setembre del projecte 12 mesos, 12 paisatges, en el marc de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

El Delta de l’Ebre és el tercer delta més important de la Mediterrània i es caracteritza pels seus arrossars, icona del paisatge català, que produeixen una gran diversitat de varietats, com montsianell, bomba, tebre, gleva, etc., d’alta qualitat i essencials en la cuina catalana. Aquesta època de l’any marca l’inici de la collita de l’arròs, una feina que encara avui manté rituals i tècniques tradicionals i que serveix per elaborar plats tan emblemàtics com l’arròs caldós, els arrossos mariners o les receptes d’interior amb verdures i carns de proximitat.

El setembre també marca la transició cap a una nova etapa agrícola: l’horta de tardor comença a donar els seus primers fruits. Carbasses, moniatos, porros, bledes, cols, espinacs o escaroles formen part de la cistella de temporada i són protagonistes de molts plats arrelats a la cuina catalana. A més, durant aquest mes, a Catalunya també es comencen a conrear els cítrics, principalment a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, on les condicions climàtiques i del sòl afavoreixen un cultiu de gran qualitat. Entre els productes més destacats hi ha les clementines de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l’Ebre, que, amb les seves tres varietats (clementina fina, clementina hernandina i clemenules), es caracteritzen per una maduració llarga dels fruits a l’arbre, fet que provoca un alt índex de maduresa de gran qualitat gustativa i un percentatge de suc superior.

Activitats destacades del mes

Durant el setembre, es programen fires i festes relacionades amb la sega de l’arròs, tastos de productes de l’horta i cítrics, rutes o tallers gastronòmics arreu del territori, especialment a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i zones amb producció hortícola. S’hi podran descobrir receptes tradicionals, paisatges agrícoles i experiències sensorials per a tots els públics.

  • Del 5 setembre al 5 d’octubre. “La ruta de la sega” (delta de l’Ebre). Els diferents municipis del Delta defensors de la tradició i la cultura del seu territori organitzen la festa tradicional de la sega recreant les feines manuals i eines utilitzades per fer la sega abans de la mecanització d’aquest procés. Aquesta festa tradicional es complementa amb actuacions culturals, gastronòmiques i folklòriques.
  • 7 de setembre. “Lliga del porc i la forquilla. Semifinals de la Demarcació de Barcelona” (la Garriga). Primera competició d’esmorzars de forquilla d’àmbit català que vol promocionar aquest àpat tradicional com a patrimoni gastronòmic de la nostra cultura, tot homenatjant els establiments de restauració que mantenen viu el receptari d’aquests plats.
  • 7 de setembre. “Festa de la Sega de l’Arròs” (la Ràpita). La Festa de la Sega de l’Arròs comença una nova etapa amb una mirada comunitària i renovada.
  • 7 de setembre. “Festa de la Sega” (Sant Jaume d’Enveja). La Festa de la Sega a Sant Jaume d’Enveja és una jornada festiva que celebra la sega tradicional de l’arròs i combina cultura, gastronomia i patrimoni local.
  • 14 de setembre. “Festes Tradicionals de l’Arròs” (Deltebre). La festa de la sega de l’arròs s’engloba dins de les festes tradicionals de l’arròs de Deltebre.
  • 14 de setembre. “Lliga del porc i la forquilla. Semifinals de la Demarcació de Girona” (Girona). Primera competició d’esmorzars de forquilla d’àmbit català que vol promocionar aquest àpat tradicional com a patrimoni gastronòmic de la nostra cultura, tot homenatjant els establiments de restauració que mantenen viu el receptari d’aquests plats.
  • 14 de setembre. “12a Fira de la Mel Ecològica i Artesania del Montseny” (el Brull). Aquest esdeveniment té com a objectiu promoure la importància de la mel com a producte essencial del patrimoni gastronòmic català, i destaca la seva producció sostenible i vinculació amb la biodiversitat del Montseny.
  • 19 de setembre. “El Parc Agrari de la Conca d’Òdena a FirAnoia: coneixem els licors del Parc Agrari” (Igualada). El Parc Agrari de la Conca d’Òdena participa per primera vegada a FirAnoia, la fira multisectorial de referència a la comarca, que enguany celebra la 72a edició sota el lema “Terra i futur”.
  • 20 de setembre. “La taula dels artistes” (Sant Feliu de Guíxols). Cicle de tertúlies temàtiques que uneixen gastronomia, talent i tradició.
  • 20 de setembre. “El Parc Agrari de la Conca d’Òdena a FirAnoia: coneixem els productes d’horta del Parc Agrari” (Igualada). El Parc Agrari de la Conca d’Òdena està present per primera vegada a FirAnoia, la fira multisectorial més important de la comarca, que enguany celebra la 72a edició sota el lema “Terra i futur”.
  • 20 de setembre. “Tasta’m. Sardinada al Mercat de la Concepció” (Barcelona). El Mercat de la Concepció acollirà el Tasta’m, en què el producte de temporada protagonista serà la sardina. L’acció tindrà lloc a l’entrada del mercat, oberta a tota la ciutadania.
  • 21 de setembre. “Festes tradicionals de la sega de l’arròs” (l’Aldea). Festa de la Sega a la Finca de Ravanals. Mostra de la tradició, de l’esforç i de com treballaven els nostres avantpassats als camps d’arròs en un entorn molt apreciat a les Terres de l’Ebre, l’ermita de l’Aldea, cosa que fa que la Festa de la Sega tingui un encant especial.
  • 21 de setembre. “XXIV Festa de la Sega” (l’Ampolla). Com cada any, l’Ampolla celebra la Festa de la Sega al port pesquer, que es transforma en un sequer on es mostra el procés de transformació de l’arròs segat fins al moment de l’ensacat. Les persones que assisteixin a la Festa podran veure com, un cop recollides les garbes, l’arròs es trilla per separar el gra de la palla, com es despalla per netejar-lo, com s’amuntega i s’ordena en fileres perquè s’assequi i com, finalment, es tria per netejar i s’ensaca. També s’hi organitzen degustacions de plats amb els millors arrossos del Delta com a ingredient principal.
  • 21 de setembre. “El Parc Agrari de la Conca d’Òdena a FirAnoia: coneix la mel del Parc Agrari” (Igualada). El Parc Agrari de la Conca d’Òdena participa per primera vegada a FirAnoia, la fira multisectorial més important de la comarca, que enguany celebra la 72a edició sota el lema “Terra i futur”.
  • Del 26 al 29 de setembre. “Fira Agrària de Sant Miquel” (Lleida).
  • 27 de setembre. “Jornada Gastronòmica de les Plantes Silvestres” (Igualada). Esdeveniment que posa en valor la cultura popular associada a la vegetació silvestre i cultivada i, alhora, dona a conèixer els seus usos tradicionals, també coneguts com a coneixements etnobotànics.
  • 28 de setembre. “Lliga del porc i la forquilla. Final” (Lleida). Primera competició d’esmorzars de forquilla d’àmbit català que vol promocionar aquest àpat tradicional com a patrimoni gastronòmic de la nostra cultura, tot homenatjant els establiments de restauració que mantenen viu el receptari d’aquests plats.

Es pot consultar informació actualitzada sobre aquestes i altres activitats a l’apartat Agenda del web www.somgastronomia.cat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies