La Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre continua el seu itinerari per tots els pobles de la comarca i, agafant el relleu de Móra d’Ebre de l’any passat, aquesta vintena edició se celebrarà a Flix. Com a novetat principal, enguany la festa incorpora l’oli com a protagonista destacat, passant a anomenar-se Festa de la Clotxa i de l’Oli.
Serà el diumenge dia 9 de novembre a partir de les 10.30 del matí a la plaça del Mercat. L’esdeveniment donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa i de l’Oli, que s’allargaran fins al 30 de novembre. Durant aquestes jornades, 7 restaurants riberencs oferiran menús de clotxa i 4 empreses productores locals organitzaran experiències vinculades a l’oli i el paisatge.
Aquest divendres, 24 d’octubre, el Mercat Municipal de Flix ha acollit la presentació de la Festa de la mà del president del Consell Comarcal, Francesc Barbero; la consellera de Turisme, Vanessa Serrano; i la regidora de Turisme de Flix, Cristina Ferrús. El president del Consell Comarcal, Francesc Barbero, ha destacat la importància de l’oli en aquesta edició: “La clotxa no s’entén sense l’oli, un dels ingredients bàsics, i enguany li hem volgut donar un protagonisme afegit i esperem que, a partir d’enguany, la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre sigui també un recorregut pels olis de la comarca”. Barbero ha afegit que la Ribera d’Ebre “és l’única comarca de Catalunya que té dues Denominacions d’Origen Protegides (DOP), on, a més a més de la DOP Terra Alta i DOP Siurana, tenim moltes zones productores en varietats singulars” i que l’objectiu enguany és “posar també l’oli en valor al llarg de les jornades gastronòmiques”.
La consellera de Turisme, Vanessa Serrano, ha explicat que l’objectiu és “posar en valor la gastronomia local i en particular el menjar de clotxa que ens arrela molt a la terra i ens parla molt dels orígens de pagès que tenim a la comarca, i en particular l’oli com a ingredient per excel·lència”. Serrano ha detallat les jornades: “Del 8 al 30 de novembre es podran fer quatre activitats al voltant de la clotxa i de l’oli i tindrem la possibilitat de gaudir de les jornades gastronòmiques a set restaurants de la comarca, on l’oli produït a la Ribera d’Ebre serà també protagonista”.
Per la seva banda, la regidora de Turisme de Flix, Cristina Ferrús, ha detallat les novetats de l’edició: “L’emplaçament on es durà a terme és al Mercat Municipal, que a més a més recentment ha sofert una reforma bastant integral”. Ferrús ha anunciat que “serà la cuinera Ada Parellada qui inaugurarà un nou espai de cuina i tast el mateix dia 9 de novembre a dos quarts d’onze”. També hi haurà “activitats per a la canalla i, per acabar, un concert de Lo Gitano Blanc”.
Venda de tiquets a 5 euros
Les clotxes es començaran a servir a partir de les 11 del matí i fins a dos quarts de dues del migdia, a la plaça del Mercat de Flix. Els tiquets es poden adquirir presencialment a les oficines municipals de l’Ajuntament de Flix i també en línia a través de la web flix.cat, o el mateix dia de la Festa a l’estand del Consell Comarcal, fins a esgotar existències. El preu és de 5 euros. Es demana adquirir prèviament per a poder garantir que n’hi haurà per a tothom.
Jornades Gastronòmiques de la Clotxa i de l’Oli, del 8 al 30 de novembre
Paral·lelament a la festa, s’inicien les Jornades Gastronòmiques, que és dura a terme del 8 al 30 de novembre. Enguany, el programa inclou 7 restaurants de la comarca que oferiran la clotxa i 4 productors que organitzen experiències vinculades a l’oli.
Els restaurants participants són:
- Restaurant El Casal (Benissanet)
- Restaurant Casa March (Flix)
- Restaurant Pas de l’Ase (Garcia)
- Restaurant Molí de Xim (Miravet)
- Restaurant Gastronòmic La Creu (Móra d’Ebre)
- Restaurant Can Secundino (Móra la Nova)
- Bar Restaurant Sant Jordi (Rasquera)
Les experiències d’oleoturisme es faran a:
- Vins i Olis Suñer (Ginestar)
- La Masrojana (Móra d’Ebre)
- Biopaumerà (Rasquera)
- Molí de Rué (Vinebre)


