HomeEducacióLa finca experimental de la URV estableix un camp de formació de...

La finca experimental de la URV estableix un camp de formació de vinya

Les instal·lacions del Mas dels Frares de la URV, on estudiants de la Facultat d’Enologia disposen d’un celler i una finca, compta amb un nou camp de formació de vinya.

La professora de la URV Sumpta Mateos i els seus companys del Departament d’Enologia, Míriam Lampreave i Antoni Sánchez van impulsar esta iniciativa amb l’objectiu de proporcionar a estudiants un entorn de proves per familiaritzar-se amb les tècniques relacionades amb l’emparrat i la formació de la planta quan encara és petita.

A banda d’oferir aproximacions poc freqüents a aquesta tasca, pròpies d’altres països, el nou camp de formació constituirà una font d’informació sobre com els diferents models de formació s’adapten a l’escalfament global i a la sequera, que impulsarà futures recerques al departament.

Els sistemes de conducció són els diferents mètodes de configuració de la planta, les diferents maneres de guiar la tija, en este cas d’un cep, des que és petit fins que assoleix la productivitat.

Les diferents tècniques afecten la morfologia de la planta adulta i, per tant, als nivells d’insolació que aquesta rep, tant en les pampes com als raïms. També a l’accessibilitat a l’hora d’aplicar tractaments, a la reacció de la vinya a climes extrems o a l’alçada de la planta respecte a terra, entre d’altres. Tots ells són factors importants que afecten directament la productivitat i les tècniques de conreu i els tractaments.

Pel que fa a les varietats, es va plantar Macabeu —varietat insígnia de la D.O. Tarragona—, Tarragoní —varietat fil·loxèrica autòctona—, Cabernet, Ull de Llebre i altres, per tal que els alumnes en puguen experimentar les diferències.

El nou camp experimental de conducció de vinya també permetrà a investigadors fer estudis sobre com la formació de la planta afecta la mateixa planta.

D’esta manera, també seria possible comparar paràmetres qualitatius dels mostos i vins derivats de cada sistema i comprovar com estos ceps s’adapten al canvi climàtic. Es preveu que, els pròxims anys, l’escalfament global i la sequera suposaran un canvi de comportament de les vinyes del territori català.

Els investigadors del Departament d’Enologia de la URV ja fan recerques per mitigar-ne els efectes estudiant, per exemple, com afecta el moment de poda a paràmetres com la llargada dels sarments o a la producció per planta.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies