Des d’este divendres, 5 de desembre, i fins dilluns, dia 8, Amposta torna a omplir-se amb la 63a edició de la Fira de Mostres, però enguany ho fa amb un gir significatiu: per primera vegada, la gastronomia i el producte local prenen un protagonisme sense precedents, gràcies a una proposta pensada per a omplir l’espai firal de sabors, experiències culinàries i identitat territorial.
La fira desplegarà més de 30.000 m2 d’exposició i, a més dels espais tradicionals adreçats a l’automoció —que enguany s’amplien per l’alta demanda—, a la maquinària agrícola, al comerç i a altres elements de la fira multisectorial, enguany s’incorpora una zona gastronòmica de primer nivell. En paraules de l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, “la gastronomia és un dels motors més importants de promoció cultural” i la voluntat del consistori és convertir l’esdeveniment en una experiència “més vivencial i alineada amb la identitat del territori”.
Una de les principals propostes culinàries arriba de la mà de Sud Gastronòmic, l’empresa d’esdeveniments gastronòmics de les Terres de l’Ebre, que gestionarà un espai de cuina en directe dins l’àrea dedicada a la Reserva de la Biosfera, on també s’integraran una quinzena de productors i elaboradors del territori.
Per la cuina escenari de Sud Gastronòmic passaran cuiners i xefs de les Terres de l’Ebre amb estrella Michelin, com el faldut Vicent Guimerà, del restaurant Antic Molí, o el perellonenc Rafel Múria, del restaurant Quatre Molins (Cornudella de Montsant). També participaran xefs d’Amposta —com Ivan Prats, de la pastisseria Dolços Alemany; Samuel Pablo, de la Sifoneria; Felice Maio, de l’Asador Mamma Mia—; i de les comarques ebrenques, com els rapitencs Albert Guzman, del restaurant Albert Guzman, o Joan Capilla, de l’Algadir del Delta de Poblenou; Ladis Alcalà, del restaurant L’Arròs de Deltebre; o Xabi Díez, de Lo Típic del Mediterrani de l’Ampolla.

Segons explica Clara Tena, representant de Sud Gastronòmic, “volem comunicar la gastronomia de manera viva i directa, mostrant com se treballa el producte de la Reserva de la Biosfera, de temporada i de proximitat, i oferint al públic una experiència culinària completa”. Així, les sessions de Sud Gastronòmic combinaran demostracions culinàries, receptes amb producte de temporada, propostes basades en ingredients de la Reserva de la Biosfera i del Delta, i tastos de vins de la Terra Alta, olis, embotits, torrons de la Jijonenca, flor de sal del Delta, mel Muria i molts altres productes locals. Amb tot, explica Tena, “se tracta d’una proposta que pretén reforçar i donar visibilitat a la identitat gastronòmica ebrenca”.
El primer taller de cuina en directe tindrà lloc el dissabte, 6 de desembre, a les 11.30 h, i l’encarregat de donar el tret de sortida a les sessions de cuina en directe serà el xef Vicent Guimerà de L’Antic Molí. Unes sessions que comptaran amb una pantalla grossa, per on se retransmetrà en directe la demostració culinària —que també podrà seguir-se en directe pel Canal Terres de l’Ebre i el web d’Ebredigital.cat—, i el públic assistent estarà assegut amb taules i cadires perquè pugua fer el vermut, prendre una copa o menjar alguna cosa durant la demostració.
Cada sessió tindrà una durada d’uns 45 minuts, al llarg dels quals se farà més d’una recepta. Més enllà de ser un espectacle culinari, la proposta de Sud Gastronòmic també aposta per oferir experiències dinàmiques i interactives, cosa que farà del públic assistent part activa del xou. “Tot i que jo estic amb el xef fent-li preguntes i xarrant de tot allò que està fent i preparant, David de Dios —també representant de Sud Gastronòmic— se troba entre el públic, per a fer-los partícips, ja siga tastant els plats, fent una mica de safareig, o en alguna ocasió, fins i tot, els hem fet pujar a l’escenari”, detalla Tena.
L’espai gastronòmic de la Reserva de la Biosfera també inclourà tastos guiats, presentacions de producte i demostracions, en col·laboració amb més de 15 productors locals, per tal de donar visibilitat al treball de pagesos i artesans del territori. A l’exterior d’este espai, una carpa de 500 m2 reforçarà l’aposta gastronòmica amb propostes de menjar de proximitat, elaborat, durant tot el dia, per una empresa gastronòmica i l’Ajuntament d’Amposta.
Més enllà de la gastronomia —que, sens dubte, serà el gran atractiu d’enguany i un reclam perquè la gent se quede més temps—, la Fira manté la seua oferta tradicional: sectors com l’automoció, la maquinària agrícola, la indústria o el comerç tindran el seu espai, així com hi haurà les empreses d’organització d’esdeveniments vinculades a EbrEvents i tota la programació eqüestre a càrrec dels Amics dels Cavalls.
La inauguració de la 63a Fira de Mostres d’Amposta tindrà lloc este divendres, a les 18 h, a càrrec d’Eva Cajigos, representant d’Automòbils Cajigos. Una empresa que acumula més de 50 anys de trajectòria dedicats al sector de l’automoció, amb serveis de taller i reparació, i venda de vehicles nous, de quilòmetre zero i d’ocasió, i que ha estat present al llarg de dècades a la Fira de Mostres.
Amb esta nova orientació, la Fira busca convertir-se en un aparador real del territori: producte, paisatge, tradició i potencial turístic s’unixen per a oferir una experiència multisensorial, que vaja més enllà de l’exposició tradicional i connecte amb les raïls i la identitat del territori.
Torna el VAG Experience amb més experiències
El VAG Experience torna com un dels punts forts de la Fira pel que fa a tecnologia i innovació, i ho fa amb un programa més extens. Un joc d’escapada, experiències de realitat virtual, videojocs independents creats a les Terres de l’Ebre i prototips jugables; exposicions, consoles i videojocs clàssics per a jugar lliurement, tornejos, simuladors d’F1 i ral·li, o tallers per a la construcció i combat de robots educatius, són només algunes de les propostes que oferirà este espai, que s’ubicarà a les pistes blaves, i tindrà un preu per a accedir-hi de 6 €.


