Ulldecona (Montsià) es prepara per a un cap de setmana ple de sensacions amb la fira gastronòmica de Sant Lluc. Durant els dies 18 i 19 d’octubre, els visitants podran tastar menjar de qualitat i assistir a les diverses demostracions de cuina, tallers i activitats que tindran lloc al poble amb motiu de la celebració del patró municipal.
El nou espai Lo Racó Gastronòmic se presenta com un espai on se diversifica i s’amplia l’oferta gastronòmica respecte a altres anys. Mònica Fabra, regidora de Festes de l’Ajuntament d’Ulldecona, ha manifestat que “la finalitat d’aquest nou espai és donar suport als establiments que venen any rere any i també als locals, i ajudarlos en la facturació”.
L’espai, que serà tota una experiència culinària, estarà ubicat a la zona de l’ajuntament. Tothom qui vulga podrà adquirir els tiquets disponibles per a l’entrada a este.
Entre els diferents productes se trobaran les cerveses artesanes com la IEPA!, cervesa nascuda el 2020 a la comarca dels Ports amb l’objectiu d’oferir un producte de proximitat i qualitat; i la cervesa Lo Gambusí, nascuda el 2012 a Tortosa i elaborada amb ingredients completament naturals i seguint tècniques tradicionals. Entre l’assortit de vins, se podrà tastar l’Alegro Pro, vins elaborats amb passió i dedicació, amb aromes i sabors que reflectixen l’essència de la regió; els Vins de Mesies, celler situat a Vilalba dels Arcs, convertit en el primer celler 100 % ecològic de la DO Terra Alta, entre altres.
Entre els principals estands dedicats a les tapes se troba el de Les Moles, restaurant de referència amb una estrella Michelin i dos sols Repsol, el qual oferirà tapes gurmet d’elaboració pròpia com l’ensaladilla “rosa”, croquetes i pernil Ibèric a tall.
Hi ha preparades degustacions per tots els públics i paladars. Se podrà tastar el coc casolà de tonyina del Bar Alameda, el risotto de bolets a càrrec del Restaurant l’Antic Molí, els hot dogs de marisc de Ve de gust, la sopa de ceba del Restaurant Les Moles i els xuts de crema, de xocolate i croissants de pistatxo, de la Pastisseria Raga.
Les demostracions de cuina seran una gran oportunitat per a entendre millor la gastronomia, ampliar coneixements per a preparar plats excel·lents i viure la cuina d’una manera diferent. El dissabte 18 hi haurà un taller per a cuinar receptes tradicionals de diversos països musulmans organitzat pel cuiner Nurdin Jalloul. En acabar, s’ha organitzat un dinar pel preu de 15 €. El mateix dia, a les 19.30 h, tindrà lloc el Taller de smash burgers amb l’influenciador Joan Saborart, on els assistents aprendran a cuinar este tipus d’hamburgueses tan característiques. En acabar, se podran tastar les seues minihamburgueses. El diumenge, a les 13 h, tindrà lloc un show cooking amb Vicent Guimerà i Tomás Also sobre els secrets culinaris de la tonyina roja de Balfegó. En finalitzar, se podrà gaudir d’una degustació de carn d’espina, llom de tonyina i galta de tonyina.
“Les fires gastronòmiques atrauen molta gent, qui, encuriosida ve i consumix. Som un poble orgullós de la nostra gastronomia. No a molts llocs poden dir que tenen dos estrelles Michelin. Els bars també tenen una qualitat de cuina molt alta i fan molt especial Ulldecona”, afegix Fabra.
Demostracions de cuina
Dissabte 18 d’octubre, 13.00 h
- Viatge de sabors Muslim-Friendly
Amb el cuiner Nurdin Jalloul
Taller de cuina de receptes tradicionals de diversos països musulmans. En acabar, hi haurà un dinar per 15 €. Inclou: té, amanida fatush, borek, msemen, tajin, cuscús i pastes marroquines. Preu: 15 € - Taller de Smash Burgers
Amb l’influencer Joan Saborart
Per a aprendre a preparar les autèntiques smash burgers amb productes de qualitat i la tècnica del smash. A més, l’influenciador gastronòmic parlarà de com aprofitar les xarxes socials. En acabar, degustació de minihamburgueses. Preu: 2 €
Diumenge 19 d’octubre, 13.00 h
- L’art de tallar i cuinar la tonyina Roja Balfegó
Amb Vicent Guimerà. de l’Antic Molí. i Circustuna by Tomás Also
Show cooking exclusiu a 4 mans per a aprendre tècniques, secrets culinaris i tradicions ancestrals de la tonyina roja del Mediterrani. En acabar, degustació de tres dels talls més preuats: carn d’espina (intensa i delicada), llom de tonyina (elegant i melós), galta de tonyina (saborosa i sorprenent). Preu: 36 €
Tallers i activitats
Dissabte 18 d’octubre
- 10.30 a 12.30 h Activitat infantil “Omplim la plaça de colors”.
- 10.30 a 12.00 h Taller de joieria de minerals naturals a càrrec de Lo Raconet Màgic. Preu 22 €.
- 11.00 a 13.00 h Taller d’iniciació al ganxet a càrrec de Casa la Iaia Taller. Preu 20 €.
- 16.00 a 18.00 h Taller posagots de carabassa a càrrec de Casa la Iaia Taller. Nivell avançat. Preu 20 €.
- 17.30 h Mini Màster-Xef Faldut.
- 19.00 h Al Racó Gastronòmic, actuació del grup Free Boleros.
Diumenge 19 d’octubre
- 10.00 a 13.00 h Taller bossa de “trampillo” a càrrec de Casa la Iaia Taller. Preu 20 €. Nivell avançat.
- 11.00 a 12.30 h Taller de joieria de minerals naturals a càrrec de Lo Raconet Màgic. Preu 22 €.
- 11.30 a 13.00 h Jocs Tradicionals. Activitat per a infants de 3 a 12 anys.
- 12.30 h Al Racó Gastronòmic, actuació d’e-nric@nna.
- 18.00 h Gimcana infantil
- 18.00 h XXXI Concurs d’allioli
PROGRAMA
Divendres 17 d’octubre
- 19.00 h A la Biblioteca d’Ulldecona presentació de L’amagatall d’Evan i, la versió infantil Evan i els desconeguts de Lluís Ortega i Giménez. Projecció de la Caputxeta vermella, un curt metratge sobre el bullying.
Dissabte 18 d’octubre
- 10.30 h Recollida dels nous músics de la Banda de Música d’Ulldecona.
- 11.30 h Missa en honor a Sant Lluc. En acabar, processó amb la Banda de Música d’Ulldecona.
- 23.00 h Actuació de la Kinki Band. En acabar, sessió de Djs.
Diumenge 19 d’octubre
- 12.00 h Actuació de la Colla Gegantera i Grallers d’Ulldecona
- 13.00 h Entrega de premis del XXXVII Concurs de Narrativa.
- 11.00 h Cadena Rosa, Dia Mundial contra el Càncer de Mama.
- 18.30 h XLII Jornades de Teatre Amateur Joan Roig amb l’obra, Siguis infidel i no miris en qui, a càrrec del grup Tempo Teatre de Sant Jaume d’Enveja