HomeAgriculturaLa nova campanya consolida l’auge dels olis d’oliveres mil·lenàries

La nova campanya consolida l’auge dels olis d’oliveres mil·lenàries

La campanya oleícola 2025-2026, ja en marxa, arriba amb novetats destacades més enllà del volum de producció i del preu, que enguany se situa entorn dels 12 euros per litre. El gran protagonista és l’auge dels olis procedents d’oliveres mil·lenàries de la varietat farga, una aposta que consolida el territori del Sénia com a referent mundial en este segment de producció limitada i d’alt valor afegit. En esta àrea —que comprèn el sud de Catalunya, el nord del País Valencià i el Baix Aragó— se conserven més de 8.000 exemplars d’oliveres mil·lenàries, la major concentració del planeta.

L’interès per estos olis únics no és nou, però el 2025 s’ha consolidat com l’any de l’expansió comercial i de reconeixement institucional. Gràcies a dos dècades de faena constant de la Taula del Sénia, cada vegada més cooperatives i empreses privades s’han sumat a la Marca de Garantia Oli Farga Mil·lenària, que certifica l’origen i la puresa del producte.

Este oli, elaborat exclusivament amb olives de varietat farga procedents d’oliveres mil·lenàries, és ja un referent del sector i simbolitza la unió entre tradició i innovació. El seu preu, que oscil·la entre els 20 i els 170 euros per ampolla de mig litre, reflectix la seua exclusivitat i la seua curta producció que en anys bons, pot superar els 10.000 litres, però en d’altres amb collita escassa, pot quedar-se en tan sols un miler.

Actualment, hi ha disset empreses acreditades. Un dels exemples més destacats és la cooperativa Olis Santa Bàrbara, que manté marques històriques com Iberolei i Grusco, i ha llançat l’oli Iberolei Mil·lenari. El procés de producció és especialment rigorós. Les olives se recol·lecten amb vibradors sobre borrasses, mai del terra, i es molen el mateix dia per a garantir la màxima frescor. La traçabilitat és total, ja que cada productor ompli fitxes amb la data i el lloc de collita, i tots els elements que entren en contacte amb les olives han de ser d’acer inoxidable. L’acidesa de l’oli no pot superar els 0,6 graus, per sota del límit del verge extra. Posteriorment, l’oli és analitzat en laboratoris i panells de tast abans de ser envasat i etiquetat. Este rigor té com a objectiu no només garantir un producte excel·lent, sinó també consolidar un model de producció sostenible i de prestigi. A la comarca del Montsià, on se concentra el 85 % de les oliveres mil·lenàries catalanes (unes 4.160), el cens inclou 52 arbres productius repartits en sis municipis. De la darrera recol·lecció, se n’han obtingut 4.079 quilos d’olives, que han generat 469 quilos d’oli.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies