La qualitat i la quantitat dels carbohidrats de la dieta tenen un paper decisiu en el desenvolupament de les demències. Així ho indica un estudi del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox), juntament amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Els resultats d’aquesta recerca s’han publicat a la revista científica International Journal of Epidemiology.
Tot i que l’edat és un dels principals factors de risc de patir demències, mantenir uns hàbits de vida saludables —i en especial una alimentació equilibrada— és essencial per reduir el deteriorament cognitiu i afavorir un envelliment saludable. Els carbohidrats són el component majoritari de la dieta i representen aproximadament el 55% de l’energia total que consumim. Degut al seu paper en el metabolisme de la glucosa i la insulina, no només la quantitat sinó també la qualitat dels carbohidrats ingerits influeixen de manera significativa en la salut metabòlica i en el risc de malalties relacionades, com l’Alzheimer.
Un dels indicadors clau és l’índex glucèmic (IG), que mesura la rapidesa amb què els hidrats de carboni eleven la glucosa en sang després de consumir-los. L’escala —de 0 a 100— classifica els aliments segons si provoquen increments més o menys ràpids: productes com la patata o el pa blanc presenten un IG alt, mentre que la majoria de fruites i els cereals sencers tenen un IG baix.
Per arribar a aquestes conclusions l’equip va analitzar dades de més de 200.000 adults del Regne Unit que no tenien demència quan va començar el seguiment. A través de qüestionaris sobre la seva alimentació van poder avaluar l’índex i la càrrega glucèmica de la dieta de cada participant. Després d’un seguiment mig de 13,25 anys es va comprovar que un total de 2.362 persones van desenvolupar demències. Mitjançant tècniques estadístiques avançades, els investigadors van determinar a partir de quins nivells de l’índex glucèmic el risc de desenvolupar demències començava a augmentar, i això els va permetre obtenir una fotografia molt precisa de com la dieta pot influir en la salut cerebral a llarg termini.
Els resultats van demostrar que el consum d’aliments de més baix índex glucèmic s’associa a un menor risc de desenvolupar demències, mentre que valors més elevats n’incrementen el risc. Concretament, les dietes amb un índex glucèmic baix a moderat es van relacionar amb una reducció del 16% del risc de patir Alzheimer, mentre que valors més alts es van relacionar amb un increment del 14% del risc.
“Aquests resultats indiquen que el seguiment d’una alimentació rica amb aliments d’índex glucèmic baix, com la fruita, les llegums o els cereals integrals, podria disminuir el risc de deteriorament cognitiu, Alzheimer i altres tipus de demències”, confirma Mònica Bulló, catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, investigadora ICREA i directora del Centre TecnATox de la URV, que ha liderat la recerca.
Aquests resultats posen el focus en la importància de tenir en compte tant la quantitat com la qualitat dels hidrats de carboni, com a estratègia de prevenció i maneig de les demències.


