Este dijous se va inaugurar oficialment a l’IRTA La Ràpita el Centre de Demostració en Aqüicultura Restaurativa de la Mediterrània, que es convertix d’esta manera en el centre regional de referència per a la innovació i el desenvolupament de capacitats de l’aqüicultura restaurativa al Mediterrani.
Se parla d’aqüicultura regenerativa o restaurativa quan el conreu d’espècies aquàtiques, siga amb finalitat comercial o de subsistència, no només no fa mal a l’entorn sinó que genera beneficis per al medi ambient, com seria el cas de les algues, els bivalves, les cloïsses i alguns peixos com el llissal a les badies del delta de l’Ebre, tan afectades per l’amenaça del canvi climàtic. Experimentar amb la producció d’estes espècies i amb la interacció entre elles i amb el medi, suposa desplegar un tipus de pràctiques que tenen una importància estratègica com a eina per a millorar els serveis dels ecosistemes, oferint beneficis ecològics, creant oportunitats per a les comunitats locals, i abordant el canvi climàtic mitjançant estratègies d’adaptació i mitigació, per a produir aliments i proteïnes nutritives d’alta qualitat de forma sostenible i integrada amb el medi natural.
A la Ràpita ja s’han desplegat proves pilot de referència internacional com el cultiu d’algues, i ara el centre de recerca agroalimentària del Montsià fa un pas més i es disposa a exercir de líder europeu per a marcar el camí cap a l’aqüicultura del futur, un sector cridat a créixer tant per a incrementar la producció d’aliments d’origen aquàtic com per a millorar els ecosistemes marins. Un repte que encaixa a la perfecció al delta de l’Ebre.


