Paul Curtis, també conegut sota el pseudònim de ‘Moose’, és un artista anglès que va inventar la tècnica del reverse graffiti, a través de la qual es va fer conegut i va viatjar per tot el món, treballant per a les millors empreses i donant-se a conèixer, a ell i a la seua manera de fer art, que té una metàfora molt realista al darrere. Ara, després de molt de temps viatjant, ha decidit afluixar el ritme de vida que portava i instal·lar-se a Benifallet, on viu amb la seua dona Amanda i les seues dos filles de 3 i 0 anys.
Moose va començar al món artístic com a muntador d’escenaris, per a artistes tan coneguts com Whitney Houston o Steve Wonder. Va conèixer món anant de gira amb ells i es va acabar d’enamorar de la música, fet que el va portar a fer el seu propi disc i, indirectament, a crear el reverse graffiti. “Esta tècnica va sorgir d’una manera molt simple i fàcil. La raó per la qual em vaig ficar al món artístic va ser a través de la música. Fa anys vaig gravar un disc i havia d’inventar-me una manera per fer-ne publicitat. A banda de la música, soc un apassionat de la neteja, així que vaig decidir agafar les dos coses que més m’agradaven, la música i la neteja, i crear una manera de promocionar-me. Al final va ser una bona decisió, ja que el reverse graffiti va tenir més èxit que el mateix disc”, destaca l’artista, entre rialles.
Reverse graffiti és una tècnica que es pot traduir amb el nom de grafit invers, que consistix a pintar les parets on hi ha brutícia, o més ben dit, despintar la brutícia de les parets i crear un dibuix que es veja a través del contrast que hi ha entre la zona neta i la bruta.
El procediment és molt fàcil i es pot fer amb qualsevol utensili de neteja. L’autor ha arribat a pintar amb un calcetí amb un raspall de dents, amb cinta adhesiva i amb aigua a pressió. Els seus inicis van ser amb calcetins vells i pintant damunt de les rajoles plenes de pols. Ara, per a pintar en superfícies grans utilitza l’aigua a pressió de la Karcher. Abans, crea una plantilla dibuixada i retallada a mà i, en abocar l’aigua a pressió damunt la plantilla, s’hi queda gravat el dibuix.
Al final, esta manera de fer art es va convertir en el seu hobby preferit, en què ell podia dixar anar la imaginació sense cometre cap acte vandàlic, ja que ni la policia ni cap autoritat pot detenir-lo enlloc per netejar les parets i crear-hi dissenys. “M’encanta la idea de poder fer grafits molt grans sense ficar-me en problemes. La policia no pot detindre’m, perquè estic fent una cosa bona: trac la brutícia de la paret generada per la contaminació. A més, no costa diners reparar-ho, ja que la brutícia s’hi tornar a ficar sola al cap del temps”, explica Moose.
Esta forma de pintar amaga una veritat molt gran al darrere: la contaminació. A Moose li agrada que, a través de les seues pintures, damunt de superfícies brutes a causa de la contaminació, la gent puga reflexionar sobre com està afectant esta situació als ciutadans i al món. “A molta gent no li agrada topar-se amb la realitat davant seu i no volen veure com la contaminació ens està afectant. Esta forma de fer art és un xoc directe amb la realitat”, destaca l’artista.
Tant va ser l’èxit que va arribar a tenir l’artista, que empreses tan conegudes com Nike, Adidas, Xbox, Philips i fins i tot Greenpeace li van demanar que col·laborés amb ells per a promocionar coses a llocs com Austràlia, Amèrica, Alemanya, Eslovàquia, França o Dinamarca, amb esta tècnica tan peculiar. Ara, després d’haver viatjat durant molts anys i conèixer gairebé tots els llocs del món, ha decidit fer un canvi en la seua vida i venir a viure a Catalunya, concretament a Benifallet, ja que li agrada molt l’estil de vida en un poble.
“Per a mi, va ser estrany acabar en un lloc com és Benifallet. No m’agradava el sistema de vida a Anglaterra i vaig decidir traslladar-me a les Terres de l’Ebre, perquè la gent és amable, simpàtica, sociable i hospitalària. El temps de vida és molt més tranquil, aquí. La primera vegada que vam veure Benifallet, la meua dona i jo ens en vam enamorar completament i vam saber que era aquí on volíem continuar vivint i criar-hi les nostres filles”.
L’artista ha aportat el seu petit gra d’arena al poble i ha creat un reverse graffiti al parc infantil, un projecte que ha començat per un lloc petit, com és el parc, però amb la intenció d’anar molt més enllà i poder fer-ho per llocs emblemàtics del poble. Afegint-hi un detall: vol la col·laboració dels més menuts. “M’agradaria que els nens poguessen col·laborar-hi, ja que és un projecte molt bonic a través el qual, a part de ser conscients de la contaminació, ells veuran el seu art reflectit en una de les parets del poble i se sentiran orgullosos d’ells mateixos i, al mateix temps, se sentiran part de la comunitat”.
L’artista explica que fa anys va implementar la tècnica de pintar amb nens a Suècia, amb molt bon resultat; un projecte que van fer gratuïtament per tal que els nens en situació desfavorable se sentissen part de la seua comunitat i tinguessen les mateixes oportunitats que els altres xiquets de la ciutat.”Tots els nens són diferents i tenen idees diferents. Molts tenen talent i no ho saben. El moment en què ajudes els menuts de la casa i els ensenyes el que poden arribar a fer, és màgia. Jo sempre els dic que són bons i tenen talent, ja que és una bona forma de millorar la seua autoestima. Per a mi, inspirar un xiquet petit a fer art és molt més valuós que els diners, és or. Em fa sentir molt feliç treballar amb ells i que estos siguen feliços”, conclou Moose.
Actualment, després de la petita mostra al parc infantil, vol continuar projectant el seu art, tant a Benifallet com als altres pobles de les Terres de l’Ebre, perquè d’esta forma la gent es conscienciarà de la contaminació del món i gaudiran fent coses tan senzilles com netejar una paret, on automàticament es podrà veure reflectida una petita gran obra d’art.