Aquest ha estat un cap de setmana ple d’activitat en el marc de la campanya “Aprofitem els aliments” que impulsa el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la Fundació Espigoladors. En concret, dissabte es va celebrar la V Marató d’espigolades per l’aprofitament alimentari i es van recollir 8.389kg de fruita i verdura en 6 espigolades simultànies arreu del país.
Els aliments que s’han recollit, gràcies a la participació de 130 voluntaris, es destinaran a totes les seus de la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya i a petites entitats socials de distribució gratuïta d’aliments. El total d’aliments recuperats equivalen a 45.509 racions i un estalvi de 4.088,56kg de CO2 i 5.423,642 litres d’aigua.
En concret, a Aitona s’han recollit 180kg d’ametlles; a Santa Fe del Penedès,1.884 kg de melons; a Blanes, 432 kg de tomàquets; a Mont-roig del Camp,2.925 kg de carbasses; al Parc Agrari del Baix Llobregat, 634 kg de tomàquets, i a Ventalló, 2.378 kg de pomes.
A més, durant el Gran Dinar d’Aprofitament que s’ha celebrat diumenge a Vic es van servir 340 menús gràcies als 1.033,58 kg d’aliments recuperats. Aquest dinar popular va permetre estalviar 1993,47 kg de CO2, 74.630,81 litres d’aigua i 2.394 euros
La campanya continua ara amb els més de 60 restaurants que ofereixen menús Gastrorecup fins al proper 31 d’octubre. Actualment, ja hi ha reservat més del 50% dels coberts que s’ofereixen.
Un eix de Govern
Durant l’edició de l’any passat, la campanya “Aprofitem els aliments” va permetre recuperar un total de 18,6 tones de menjar per mitjà de les diverses activitats. Aquests aliments, segons la Calculadora del Valor dels Aliments de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), van suposar un estalvi d’11,97 milions de litres d’aigua i de 9 tones de CO2.
La Generalitat de Catalunya impulsa la campanya “Aprofitem els aliments” amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre la prevenció de pèrdues i el malbaratament alimentari, amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors, entre altres empreses i entitats col·laboradores.
La campanya “Aprofitem els aliments” forma part de l’estratègia homònima del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s’emmarca dins l’Estratègia alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l’economia circular. El Departament d’Agricultura va presentar la Diagnosi del malbaratament alimentari a les llars de Catalunya l’any 2024: quantificació, impacte social, econòmic i ambiental. Aquest estudi indica que, actualment, es malbaraten de mitjana 21,56 kg/any per habitant a Catalunya, tenint en compte només el malbaratament que es produeix a les llars. En paral·lel, el Departament també treballa en tota la cadena de producció per mitjà del Pla estratègic per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya, que es presentarà a començament de 2026.
Galeria d’imatges:
Fotos: Cedides