HomeAgriculturaEl Departament d'Agricultura garanteix la qualitat dels aliments inspeccionant-ne més de 1.500...

El Departament d’Agricultura garanteix la qualitat dels aliments inspeccionant-ne més de 1.500 quilos o litres cada dia durant el 2024

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va inspeccionar 1.540 quilos o litres d’aliments cada dia durant el 2024, amb l’objectiu de comprovar-ne la qualitat i garantir que no s’hagués comès cap frau durant la cadena alimentària.

Aquestes inspeccions les realitza el Servei de Control Oficial de la Qualitat Agroalimentària de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament. Tenen l’objectiu de garantir la protecció dels interessos econòmics de tots els agents que participen en la cadena agroalimentària i assegurar la transparència i la competència lleial de les transaccions comercials. En aquest sentit, el Departament considera que és clau fomentar la confiança en els aliments produïts a Catalunya per a les persones que hi viuen, les que estan de visita i les que en consumeixen arreu del món.

En concret, les tasques d’inspecció se centren a verificar que la normativa sobre qualitat dels aliments es compleix i, a més, a prevenir i detectar fraus i altres enganys (falsificacions o adulteracions) en la producció i comercialització dels productes agroalimentaris.

Les dades es concreten amb 17 controls en inspeccions i 3 controls exploratoris cada setmana, i 28 etiquetes verificades cada mes. Habitualment, les inspeccions es fan en l’origen de la cadena agroalimentària, tot i que en alguns casos es poden fer en qualsevol moment del procés, des de la producció fins a la comercialització.

En total, s’han dut a terme 908 actuacions d’inspecció i control en 152 empreses. Per sectors, les empreses amb més registres han estat les de carn i derivats carnis (40); les d’olis vegetals (24); les de plats preparats i altres (17); les de productes vitivinícoles (16); les de fruites i hortalisses fresques (14), i les de productes de la pesca i aqüicultura (11).

Les inspeccions permeten fer l’anàlisi exhaustiva de la documentació de les empreses i la investigació analítica dels productes, per obtenir proves que constatin si aquestes activitats són il·lícites i que permetin identificar-ne el responsable. La presència permanent i l’activitat inspectora en el sector actuen com a factors de dissuasió i faciliten la detecció i eliminació de les conductes il·lícites, tant les infraccions generals com les irregularitats puntuals.

Amb les diferents actuacions s’han retirat del mercat 3.254 quilos d’aliments, s’han paralitzat 22 partides, i s’han suspès temporalment 6 activitats o empreses comercialitzadores.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies