HomeMedi AmbientLa Generalitat posa fil a l’agulla per a evitar el tancament de...

La Generalitat posa fil a l’agulla per a evitar el tancament de la badia del Fangar

La Generalitat ha tret a licitació el projecte executiu i l’estudi d’impacte ambiental per a la millora de la qualitat de l’aigua i la protecció de la badia del Fangar, al delta de l’Ebre. L’actuació, dotada amb un pressupost de 160.000 euros i amb un termini de redacció de 8 mesos, té com a objectiu reforçar este espai natural davant els efectes del canvi climàtic.

El projecte preveu la instal·lació de sistemes de bombament per a renovar l’aigua de la badia i la construcció d’empallissades per a protegir les zones més vulnerables. També inclourà estudis topogràfics, hidràulics i ambientals. La redacció es farà amb metodologia BIM (Building Information Modeling), que permet integrar en un model digital 3D tota la informació tècnica, ambiental i constructiva.

El projecte haurà de tindre en compte tant les directrius del Parc Natural del Delta de l’Ebre com les necessitats de la Comunitat de Regants, ja que les obres poden afectar les seues infraestructures. Amb este pas, l’administració busca garantir la conservació de la badia del Fangar, millorar-ne la qualitat ambiental i assegurar-ne la resiliència davant els reptes climàtics futurs.

D’altra banda, Territori i Agricultura ja tenen previst un altre projecte per a dragar la bocana del Fangar. “Va lligat a la regressió del Delta, però este projecte pretén dragar la bocana del Fangar i utilitzar l’arena que surta per a reforçar el frontal marítim que hi ha entre la Marquesa i Riumar”, ha explicat el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya, en una entrevista a Canal Terres de l’Ebre.

El moviment natural dels sediments al delta de l’Ebre i les dinàmiques marines han anat tancant progressivament el pas d’aigua entre la punta del Fangar i la costa de l’Ampolla. Este fenomen limita la renovació d’aigua dins la badia i, especialment durant els mesos més càlids, fa que la temperatura interior s’incremente de manera notable. La conseqüència directa és l’afectació a la producció de musclos i ostres: no només se registren episodis de mortalitat d’exemplars adults, sinó que també es veu compromesa la cria, amb impacte en les collites de temporades posteriors.

Per a fer-hi front, a banda de treballs a la bocana, el Departament impulsa un sistema de monitoratge de les badies del Fangar i dels Alfacs. L’objectiu és poder anticipar, amb tres o quatre setmanes de marge, possibles episodis d’escalfament de l’aigua. La licitació d’este projecte està prevista per al pròxim mes d’octubre.

El sector productiu celebra que, finalment, se facen passos decidits. “La valoració és òbviament positiva”, assegura Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre. Recorda que el primer estudi que ja recomanava dragar la bocana és de l’any 2007, i que des de llavors la situació ha empitjorat: “Cada any se tanquen uns 25 metres més; la badia s’està ofegant i això limita l’oxigenació i la circulació d’aigua”.

Bonet alerta que, a més de les temperatures extremes, hi ha altres riscos: “Un any de fortes pluges podria fer augmentar l’aigua dolça dins la badia i provocar la mort de tots els mol·luscs”. Sobre els efectes del canvi climàtic, el gerent explica que les mortalitats, abans puntuals, ara són recurrents: “Abans també es produïen mortalitats, però ara són molt més contínues i n’hi ha cada tres o quatre anys”.

Enguany, el sector afronta un estiu especialment dur. “Els primers quinze dies d’agost han sigut de temperatures altíssimes i gairebé sense vent. Ja hem detectat mortalitats importants en la cria de musclo, que podrien ser molt elevades”, lamenta Bonet. Això obligarà molts productors a buscar llavor fora del Delta, a llocs com Itàlia o Grècia. Tot i les dificultats, el sector veu amb bons ulls l’aposta de la Generalitat per obrir la bocana del Fangar i afavorir la circulació d’aigua.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies