La verema a la Terra Alta ultima ja les últimes setmanes de collita, amb un resultat molt millor que els dos últims anys, marcats per la sequera extrema. Enguany, les pluges abundants durant la tardor han afavorit la rehidratació de les vinyes i han fet augmentar la producció, que es preveu que arribe als 35 milions de quilos de raïm. Tot i que és una xifra inferior a la mitjana —que pot arribar als 40 milions de quilos—, és molt superior a les últimes anyades, en què la falta d’aigua va provocar una forta davallada en la recol·lecció. En esta verema, el raïm se troba en un bon estat i es preveu que els vins d’enguany tinguen molt bona qualitat.
Sense grans afectacions durant les setmanes de collita, este mes de setembre els viticultors terraltins tanquen ja la campanya amb les varietats més tardanes. Molts ja van iniciar-la durant la primera quinzena d’agost, amb les varietats més primerenques. La pluviometria de la tardor de l’any passat ha afavorit esta campanya. La maduració del raïm ha sigut favorable i fins i tot ha fet que la collita s’haja hagut d’avançar uns dies. El secretari de la Denominació d’Origen Terra Alta, Jordi Rius, ha assegurat en declaracions a Canal TE que, en els últims dos anys, “durant el cicle vegetatiu de la vinya, d’octubre a setembre, només van ploure uns 300 litres i enguany en portem al voltant de 600”. Això fa que les vinyes hagen recuperat part de la seua hidratació i que la producció haja augmentat, tot i que encara no han arribat a nivells d’abans de la sequera. “Si això continua, les vinyes s’aniran recuperant, i a poc a poc s’anirà recuperant la producció habitual de les vinyes a la Terra Alta”, afegia Rius.
Davant estes noves previsions, els viticultors, com els cellers, encaren la temporada de verema amb optimisme. La presidenta del Consell Regulador de la DO Terra Alta, Rosa Caballé, ha assegurat també en declaracions a Canal TE que “la collita serà bona després de dos anys de sequera”, tot i que “la quantitat serà lleugerament inferior” a la mitjana —que frega els 40 milions de quilos de raïm—, “però molt per damunt als anys amb menys pluja”. A més, la maduració ha sigut bona i s’ha reduït l’estrés hídric de les plantes. “L’estat sanitari ha acabat també sent molt correcte, sense afectacions de malalties com el míldiu i la cendrosa, ni tampoc de plagues com el mosquit verd o el cuc del raïm”, ha destacat Caballé.
Per això, se preveu que la qualitat del fruit siga excel·lent en pràcticament totes les varietats, i que els vins que s’elaboren també tinguen una molt bona qualitat. La varietat més emblemàtica, la garnatxa blanca, ja ha sigut veremada i ara comença el cicle de producció als cellers.
Nous mercats
Este any ha sigut inestable pel que fa al mercat internacional i les exportacions de vins catalans. Els aranzels de Donald Trump suposen un escull per a alguns cellers que tenien en els Estats Units un bon mercat d’exportació. Tot i això, des de la DO asseguren que han sigut alguns casos puntuals i que ja es treballa per a potenciar altres mercats alternatius al nord-americà. No es preveu, doncs, cap sotrac econòmic davant l’entrada en vigor dels aranzels.
Tot i això, les dades en els primers sis mesos d’enguany recullen una caiguda del 3,5 % de les exportacions de vi català a l’exterior. Són dades de l’informe de l’Interprofesional del Vi, que recull el portal Vadevi. Això suposa també la necessitat de buscar nous mercats i també que les Denominacions d’Origen catalanes excel·lisquen en un producte distingit enfront altres marques. A banda, alguns segells també aposten per augmentar la seua presència al mercat català i espanyol.