HomeSocietatL’oposició dels socialistes fa inviable el Magatzem Temporal Centralitzat de residus radioactius...

L’oposició dels socialistes fa inviable el Magatzem Temporal Centralitzat de residus radioactius a Villar de Cañas

En un lloc de la Manxa, anomenat Villar de Cañas, s’hi havia de construir el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) que ha de confinar els residus radioactius de totes les centrals nuclears de l’Estat. Va ser decisió del primer Consell de Ministres del nou govern de Mariano Rajoy, al desembre del 2011. Així, es donava per finalitzat llavors el debat sobre la ubicació i s’acabava optant per la quarta opció amb més puntuació segons l’Informe de la Comissió Interministrerial que va avaluar totes les candidatures. Una candidatura més mal puntuada que d’altres, com Zarra, Ascó o Yebra, però que era una de les demandes dels populars manxecs, amb la presidenta de la Junta, Maria Dolores de Cospedal, al capdavant.

La ubicació de Villar de Cañas va ser posada en entredit de forma immediata per una possible inestabilitat del sòl on s’havia de construir l’MTC. Diversos estudis geològics argumentaven un risc en la contaminació d’aigües subterrànies, l’aparició de cavitats sota terra i la possible expansió del sòl a causa de les humitats.

El qüestionament del projecte, però, va arribar amb la presa de possessió del baró socialista Emiliano García-Page, un ferm opositor de l’MTC a Conca, com a president de la Junta de Castella la Manxa. García-Page ha definit en diverses ocasions el magatzem com “un centre d’escombraries nuclears” i fins i tot ha posat en entredit la necessitat de construir-lo, “si s’opta per la transició energètica i no allargar la vida de totes les centrals nuclears”.

La mesura més sonada del president de la Junta va arribar el 2016, quan el govern va aprovar l’ampliació de la Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA), Laguna del Hito, que es trobava a uns nou quilòmetres de l’emplaçament on havia de construir el magatzem. La zona protegida va passar d’incloure 1.000 hectàrees a 23.000 i incloïa els terrenys on es projectava l’MTC.
Diverses entitats van portar l’ampliació als Tribunals i el Tribunal Superior de Justícia de Castella la Manxa -el 2018- i a l’octubre el Tribunal Suprem han optat per anul·lar l’ampliació de la ZEPA en considerar que no es feia amb suficients criteris mediambientals i existia la motivació d’obstaculitzar la construcció de l’MTC.

La decisió del Suprem ha provocat que l’alcalde de Villar de Cañas, el popular José Maria Sainz, ha carregat contra García-Page i assegura que “ja no hi ha cap criteri tècnic ni jurídic perquè no es construïsca l’MTC a Villar de Cañas”. Sainz defensa que el projecte suposarà una inversió milionària en un nou parc tecnològic, un viver d’empreses, i la creació d’uns 400 llocs de treball durant la construcció del Magatzem.

Tot i això, la darrera paraula sobre la construcció de l’MTC la tindrà el govern de l’Estat, que ja va decidir amb criteri polític la situació a Conca el 2011 i que sembla que en una altra decisió política podria dixar d’optar per Villar de Cañas per a posar en marxa el centre d’emmagatzematge de residus nuclears, ja de cara al 2028 segons el nou Pla de residus radioactius d’Enresa.

 

Notícies relacionades

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 2 =

Últimes notícies