HomeSocietatEs reobre el debat sobre la gestió dels residus nuclears

Es reobre el debat sobre la gestió dels residus nuclears

El debat sobre la gestió i custòdia dels residus de les centrals nuclears seguix sense resoldre’s. Deu anys després de la intensa polèmica sobre la ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) a Villar de Cañas, la construcció encara no ha començat i el govern socialista optarà per buscar un nou emplaçament. Mentrestant, Enresa ha enllestit l’esborrany del setè Pla general de residus radioactius (PGRR) que seguix apostant per la construcció d’un MTC, ara per al 2028, i també un Magatzem Geològic Profund, de cara al 2073.

L’oposició del govern socialista de la Junta de Castella la Manxa i del govern estatal a construir l’MTC -altrament dit “cementeri nuclear”– a Villar de Cañas ha estat constant des de l’arribada a la presidència d’Emiliano Garcia Page i de Pedro Sánchez. La instal·lació, que ha de rebre tots els residus de les set centrals nuclears en funcionament i també els de Vandellòs I -actualment a França- i també les inoperatives Garoña i José Cabrera, torna a ser, a dia d’avui, una incògnita. 

L’esborrany del nou Pla de residus que planteja Enresa -l’empresa pública encarregada de la gestió dels residus radioactius- seguix apostant per la construcció d’un Magatzem Centralitzat “que done resposta als residus d’alta activitat” de les centrals nuclears “com una solució temporal fins que no es desenvolupe una solució final”, com és el Magatzem Geològic Profund. Segons el Pla, el nou Magatzem hauria d’estar construït de cara al 2028. En cap moment, però, el Pla anomena Villar de Cañas com la ubicació definitiva d’este magatzem, però tampoc ennumera la tramitació necessària per a escollir un nou emplaçament, com sí que fa amb el Geològic Profund. La decisió, doncs, serà un cop més, basant-se en un criteri polític, i estarà en mans del govern de coalició entre socialistes i Podem.

Des d’Ecologistes en Acció han posat ja el crit d’alarma davant la possibilitat de reobrir el debat sobre el futur dels residus nuclears i la seua gestió en un nou MTC. El seu portaveu, Eloi Nolla, assegura que, en una reunió amb Enresa “es confirma que se seguix apostant per un MTC, ara de cara al 2028 i Villar de Cañas quedaria anul·lat”. Les intencions del govern serien, doncs, “les d’obrir un nou procediment participatiu, per a estudiar emplaçaments i decidir la ubicació per a centralitzar els residus de tot l’Estat”. Segons Nolla, “Ascó tindria molts números” de ser una de les candidates, “ja que va quedar en segon lloc a la qualificació de possibles ubicacions” d’ara fa deu anys, i ja tindria diversos estudis tècnics finalitzats.

Tot i això, des de l’Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) han desmentit que Ascó estiga a hores d’ara sobre la taula. “No hi ha hagut cap novetat al respecte. El Pla de Residus és encara un esborrany i abans de l’estiu de l’any vinent no serà aprovat”, argumenta el gerent de l’AMAC, Marià Vila d’Abadal. “No sabem què els preocupa”, diu.

L’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, també ha confirmat a este setmanari que “no ha arribat res” a l’Ajuntament, ni hi ha hagut cap presa de contacte en el sentit de poder reubicar l’MTC a la Ribera d’Ebre. Actualment, els residus de les centrals nuclears es troben a les piscines de les mateixes centrals o als Magatzems Temporals Individualitzats (MTI), que s’han construït per a albergar els residus nuclears de forma provisional, fins que no entre en funcionament l’MTC. A Ascó, l’MTI va entrar en funcionament el passat 2013 i està format per grans contenidors de formigó en un espai exterior, dins el perímetre del complex nuclear, i que contenen els residus derivats de l’activitat de la central.

La nova ubicació del Magatzem Centralitzat -o la improbable continuïtat de Villar de Cañas- s’haurà de debatre, per tant, després de l’aprovació del setè Pla de residus radioactius, prevista per a este 2021. Es reobre, doncs, el debat sobre la gestió i la custòdia dels residus nuclers. Un debat que porta deu anys adormit en una decisió presa sense consens i que només ha acabat demorant la solució definitiva.

 

 

Magatzem geològic profund

El setè Pla de residus radioactius posa sobre la taula, per primer cop, la necessitat d’acordar un calendari per a la construcció d’un Magatzem Geològic Profund, com un emplaçament definitiu per a tots els residus nuclears d’alta activitat, derivats de l’activitat de les centrals, i que podria acollir també els residus de mitjana i baixa activitat, que actualment es troben al Centre d’Emmagatzematge del Cabril.

La construcció del Geològic Profund costaria centenars de milions d’euros i, segons l’últim Pla de residus, hauria d’entrar en funcionament de cara al 2073 en un emplaçament “en profunditat geològica” per a poder dipositar tots els residus fruit de l’activitat nuclear fins al seu segellament definitiu. Segons el Pla, es preveu que, a partir del 2027, hauria de començar el procediment de candidats a acollir este emplaçament d’acord amb els requesits tècnics geològics que es faran públics i, durant la dècada del 2030 s’hauria d’analitzar cadascun dels emplaçaments per a acabar decidint la ubicació “segons criteris tècnics i científics, però també de consens social i polític”.

 

Notícies relacionades

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

36 + = 46

Últimes notícies