HomeOpinióFirmes setmanarilebre.cat19 de 20, continua el dia de la marmota, però no passa...

19 de 20, continua el dia de la marmota, però no passa res

El passat dimarts 6 d’octubre l’Agencia Tributària Espanyola publicava l’enquesta sobre la renda bruta dels municipis de més de 1.000 habitants de l’any 2018. La veritat que a les Terres de l’Ebre poques novetats respecte a l’any anterior. Tot i així, alguna sorpresa hi ha.

Entre les dades a destacar: Primer de tot, Flix, torna a encapçalar llista com el municipi ebrenc amb més renda bruta amb un import de 31.958 euros, i passa de la posició 74 a la 71 en municipis amb més riquesa de Catalunya amb un increment de la renda respecte a l’any anterior de quasi un cinc per cent.

En segona i tercera posició dels municipis amb la renda bruta mitjana a les Terres de l’Ebre més altes hi ha Ascó i Riba-roja amb 29.216 i 28.484 euros respectivament. Curiosament, Riba-roja ha superat Móra d’Ebre en la tercera posició, amb un increment espectacular de la seva renda d’un 9 per cent. “l’efecte abocador” sembla que ha donat els seus fruits i els sous de la Nuclear d’Ascó han fet la resta. Que Déu ens agafi confessats quan tanquin les nuclears!, perquè si no encara veurem tots els municipis de la Ribera manifestant-se amb el lema “Naltros també volem abocadors!”.

Per la banda de la cua, tot continua igual, dels vint municipis més pobres de la demarcació dinou corresponen al territori ebrenc: Batea, Horta de Sant Joan i Camarles tenen el privilegiat honor de tancar la llista amb unes rendes de 16.233, 19.303 i 19.345 euros respectivament. Cal destacar, respecte a l’any 2017, que el Perelló abandona  l’antepenúltim lloc que és ara per a Camarles. El Perelló té un increment absolut de més de 1.200 euros i Camarles ho feia amb només 402 d’euros, la qual cosa l’enviava a ocupar el tercer lloc de la cua. Potser la mel comença a donar els seus fruits.

Un dels municipis ebrencs que darrerament està prenent embranzida i ha de ser digne d’estudi és la capital de la Terra Alta, Gandesa

Un dels municipis ebrencs que darrerament està prenent embranzida i ha de ser digne d’estudi és la capital de la Terra Alta, Gandesa. Aquest municipi puja dos llocs en termes de renda mitjana i passa del 17 lloc de la cua al 19, posició que supera la capital del Montsià, Amposta. La seva renda es situa en 22.217 euros, quantitat que fa pujar a un tres i mig per cent respecte a l’any anterior. Sembla que l’explotació turística de la Via Verda comença a donar els seus fruits. Un altre indicador que avala la capital de la Terra Alta és que és dels pocs municipis de l’interior que no perd població. Per cert, dins dels misteris sense explicació és el poble de Batea amb només un increment de 30 euros la seva renda mitjana. Almenys curiós comparat amb Gandesa quan són dos municipis que teòricament estan especialitzats en el mateix sector productiu.

Bé, per acabar vull mencionar que la renda mitjana bruta catalana està situada en 31.784 euros i per tant només Flix està per damunt d’aquesta mitjana catalana. La resta, exceptuant els pobles de la influència de la nuclear, tristament estan molt per sota de la renda mitjana bruta catalana, fins i tot Batea es trobà quasi a la meitat. El cert, que veient tot aquest panorama o comencem a elaborar un pla de dinamització del territori o aquí només quedaran quatre jubilats, les vaques i bous de Paco Palmer i del Xarnego, i els alcaldes de torn vivint del conte de la política. Continuem immersos en el dia de la marmota, però aquí no passa res.

Batiste Forcadell
Batiste Forcadell
Llicenciat en economia per la UNED
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 2 =

Últimes notícies