HomeEconomiaAcció climàtica destina 5,6 MEUR a la rehabilitació energètica d'edificis en pobles...

Acció climàtica destina 5,6 MEUR a la rehabilitació energètica d’edificis en pobles de menys de 5.000 habitants

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), obrirà en els pròxims dies una línia d’ajuts de 5,74 milions d’euros destinada a la rehabilitació energètica d’edificis en municipis de menys de 5.000 habitants.

La línia està dotada amb recursos dels fons europeus Next Generation, i les sol·licituds es podran cursar a partir d’esta mateixa setmana. La consellera, Teresa Jordà, ha dit que este projecte “justament té per objectiu avançar en la transició energètica mitjançant l’optimització del consum energètic en l’edificació i, al mateix temps, fer-ho amb una visió de cohesió territorial, donant resposta al repte demogràfic que enfronten els municipis més petits”.

En este sentit, la titular d’Acció Climàtica ha recordat que “la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (Proencat), presentada fa poques setmanes, situava l’eficiència energètica com un element estratègic imprescindible en el full de ruta de la transició energètica a Catalunya”.

La línia subvencionarà actuacions relacionades tant amb la millora energètica de l’estructura dels edificis com amb la millora de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables en les seues instal·lacions tèrmiques, com són la calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària. S’hi podran acollir habitatges unifamiliars, edificis de tipologia residencial col·lectiva d’habitatge o edificis per a qualsevol altre ús que estiguen ubicats en municipis de fins a 5.000 habitants i els municipis no urbans de fins a 20.000 habitants en els quals totes les seues entitats singulars de població siguen de fins a 5.000 habitants.

Els requisits per accedir a este programa són que l’edifici siga anterior a 2007, que l’actuació supose la millora d’una lletra en la certificació energètica de l’edifici (en la qualificació d’emissions de CO₂), i que genere un estalvi mínim del 30% del consum d’energia primària no renovable. La convocatòria exclou l’obra nova, les ampliacions (tant en superfície com en volum) i els canvis d’ús. Les sol·licituds les podran fer totes les persones físiques o jurídiques que siguen propietàries d’edificis existents; les comunitats de propietaris d’edificis d’ús residencial; les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis; les empreses de serveis energètics; els ajuntaments, diputacions o altres corporacions equivalents; i les comunitats d’energies renovables i les comunitats ciutadanes d’energia. Els ajuts seran vigents fins al 31 de desembre de 2023 o fins que s’esgote el pressupost.

L’objectiu del Govern és assolir una societat i una economia descarbonitzades l’any 2050, amb un model energètic basat en l’eficiència energètica i les energies renovables, i on els ciutadans puguen generar i gestionar la seua pròpia energia i participar en la presa de decisions. D’acord amb la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, per assolir este escenari Catalunya ha de reduir un 30,3% el consum final d’energia; el sector de l’edificació ha de disminuir un 34,2% el seu consum final d’energia, i ha d’aconseguir fer caure un 47,3% la seua intensitat energètica (és a dir, l’energia que necessita per a generar una unitat de PIB).

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies