HomeSocietatAcció Climàtica permet tramitar autoritzacions excepcionals per cremar restes vegetals

Acció Climàtica permet tramitar autoritzacions excepcionals per cremar restes vegetals

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha habilitat a l’apartat ‘Tràmits’ del seu web el procés d’autorització excepcional per poder cremar restes vegetals per causa fitosanitària o per risc d’incendi, amb l’objectiu de facilitar la tramitació d’estos permisos.

La Llei estatal 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, prohibeix cremar residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola i només ho permet amb caràcter excepcional i amb la corresponent autorització individual per raons de caràcter fitosanitari o bé per prevenció d’incendis forestals.

La sol·licitud per cremes de restes vegetals se sol·licita exclusivament per raons de caràcter fitosanitari, quan no siga possible abordar-ho amb un altre tipus de tractament i quan no hi ha altres mitjans per evitar la propagació de plagues i malalties. Caldrà tenir declarat este cultiu o plantació i detallar la plaga que l’afecta i que per evitar-ne la propagació se sol·licita la crema. Des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica es verificarà que figure al llistat elaborat per l’IRTA sobre plagues i malalties que cal controlar mitjançant la crema de les restes vegetals dels cultius afectats. Un cop verificat, es farà un informe que es passarà a la Direcció General d’Ecosistemes Forestals, que serà qui finalment emetrà o no l’autorització.

Pel que fa als focs d’esbarjo, com poden ser les barbacoes, es podran realitzar amb prèvia comunicació, dins del període comprès entre el 16 d’octubre i el 14 de març del 2023.

La Llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular, vigent des de l’abril, afecta tot el territori de Catalunya. Això vol dir que, a partir d’este dissabte ja no s’entrarà en l’habitual període de comunicació de cremes de restes vegetals (que anava del 15 d’octubre al 15 de març), on només calia una simple comunicació per a poder tirar endavant amb l’eliminació de les restes, i en caldrà una autorització excepcional. La finalitat d’esta norma és potenciar l’aprofitament i reciclatge de les restes vegetals.

Fa dos setmanes es va aprovar per ponència una esmena en la Llei de la PAC per tal de derogar este article 27.3 de la Llei 7/2022. Però fins que esta nova Llei no estiga aprovada i publicada al BOE -la previsió és que siga a finals d’any-, la normativa vigent és la Llei de residus per a una economia circular. Això vol dir que l’article que prohibeix les cremes no ha estat derogat encara i, per tant, la prohibició de crema de restes vegetals és un fet i només es podran cremar restes agrícoles per motius fitosanitaris quan no existisquen altres mètodes per evitar la propagació de plagues, i de prevenció d’incendis quan no hi ha alternatives per a la seua eliminació.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies