HomeSense categoriaAgricultura posa en marxa l'operatiu de suport i vigilància per minimitzar els...

Agricultura posa en marxa l’operatiu de suport i vigilància per minimitzar els incendis durant l’època de la sega

El Departament d’Agricultura ha posat en marxa, per vuitè any consecutiu, el pla operatiu especial de vigilància i de suport al món rural que té per objectiu reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys. El cos d’Agents Rurals, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) mantenen l’operatiu del 17 de juny i fins al 8 d’agost, coincidint amb el període de collita del cereal. Cal destacar que el nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega s’ha reduït considerablement des del 2012 en les set comarques tradicionalment cerealístiques de Catalunya.

La campanya operativa de la sega consistirà en un control especial d’aquesta activitat agrícola entre el 17 de juny fins al 8 d’agost a set comarques cerealístiques, englobant així quasi el 53% de la superfície de conreu del cereal del país. La campanya comprendrà les comarques de l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Noguera, la Segarra, el Solsonès i l’Urgell. L’operatiu ja s’ha posat en marxa a la comarca de la Noguera i el dia 25 es posa en funcionament a la resta de comarques, on s’inicia més tard perquè la sega del cereal començarà amb retard. 

L’operativa està formada principalment per efectius del cos d’Agents Rurals de les set comarques afectades, amb el suport de membres del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) de Forestal Catalana i representants d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Consisteix en un desplegament operatiu radial i en la realització d’itineraris diaris per intentar cobrir el màxim de territori. Hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals amb l’objectiu de millorar la detecció d’eventuals columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres, així com també, si escau, una primera intervenció fins a l’arribada dels equips d’extinció. 

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. L’objectiu de l’operatiu és reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb aquesta activitat.

 

Jornades de formació prèvies 

Prèviament a l’operatiu, els Agents Rurals han dut a terme una campanya informativa i formativa que enguany s’ha estès a les principals 23 comarques cerealístiques de Catalunya, englobant quasi el 95% del total de la superfície de conreu del cereal del total del país, a través de xerrades i jornades de formació amb l’objectiu de prendre consciència del risc d’incendi que suposa l’activitat agrícola en determinades condicions meteorològiques i reforçar el coneixement de les mesures que la normativa vigent estableix i que cal adoptar per reduir aquest risc d’incendi durant les tasques de recol·lecció del cereal, com també d’altres addicionals que es poden tenir en compte. Fins ara, s’han fet xerrades a Tàrrega, Girona, Sarral, Berga, Manresa, Òdena i les Franqueses del Vallès.

A més, els Agents Rurals facilitaran als conductors de les màquines de cereal un tríptic amb les mesures de prevenció necessàries i els lliuraran també un adhesiu on s’indiquen aquestes. Aquest any, per primer cop, s’efectuarà una enquesta entre els conductors de màquines de cereal per tal de poder avaluar el grau de compliment de la recomanació de portar sempre instal·lats els quatre extintors d’aigua -obligatoris en cas d’activar-se el Pla Alfa nivell 3-.

Paral·lelament, també s’han organitzat trobades als ajuntaments i a les oficines comarcals del Departament d’Agricultura per compartir la normativa i les recomanacions als alcaldes, a fi de millorar la coordinació entre els diferents agents implicats, afavorir la reducció del nombre d’incendis accidentals i poder minimitzar-ne els danys quan es produeixin.

A banda, Agricultura té habilitada un web amb informació sobre les mesures preventives obligatòries que s’han d’adoptar i una sèrie de recomanacions addicionals en la recol·lecció del cereal per a quan el risc d’incendi forestal sigui alt, així com un seguit d’indicacions de com actuar en cas de conat d’incendi.

 

Reducció dels incendis per l’activitat de la sega 

Aquesta doble campanya informativa i operativa i la gran implicació dels pagesos han fet possible reduir considerablement en els darrers anys el nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega, segons el departament. Així, en les set comarques cerealístiques sobre les quals s’ha centrat fins aquesta campanya, s’ha observat una tendència molt positiva. L’any passat van ser 48,08 les hectàrees cremades com a conseqüència d’un incendi relacionat amb la sega, respecte les 92,96 ha del 2017 i les 963,94 ha del 2016. El 2012 es va arribar a 1507,27 hectàrees cremades.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies