HomeMedi AmbientAigua regenerada, la soluci贸 sostenible per v猫ncer la sequera

Aigua regenerada, la soluci贸 sostenible per v猫ncer la sequera

El 5 de juny, el planeta commemora el Dia Mundial del Medi Ambient, una jornada per promoure la preservaci贸 del medi ambient, enguany dedicada a la restauraci贸 de la terra, la desertificaci贸 i la resili猫ncia a la sequera. Una problem脿tica global amb un impacte especial sobre la conca mediterr脿nia, que pateix des de fa anys una escassetat h铆drica estructural.

Segons la Convenci贸 de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertificaci贸, gaireb茅 la meitat de la poblaci贸 mundial resideix en zones 鈥渄egradades鈥, 茅s a dir, zones que pateixen desertificaci贸. Des de l鈥檃ny 2000, els episodis de sequera han augmentat un 29% a escala global, i si no es prenen mesures urgents, les sequeres podrien arribar a afectar a m茅s de tres quartes parts de la poblaci贸 mundial el 2050.

Catalunya tamb茅 est脿 afectada per aquest escenari. Les estimacions de l鈥橝g猫ncia Catalana de l鈥橝igua (ACA) preveuen que el canvi clim脿tic reduir脿 un 22% la disponibilitat de recursos h铆drics al litoral catal脿 el 2050. De fet, Catalunya ja ha patit en les darreres dues d猫cades un total de cinc episodis de sequera, dos dels quals (2007-2008 i la present de 2021-2024) especialment intensos.

En aquest escenari, i per assegurar l鈥檃bastament al conjunt de la poblaci贸 d鈥檃quest recurs essencial, cal transformar el model de gesti贸 del cicle integral de l鈥檃igua, per tal d鈥檃mpliar les fonts d鈥檃provisionament. I amb aquest comprom铆s, es fa necessari mobilitzar recursos i voluntats per activar una resposta conjunta davant d鈥檃quest desafiament.

Aigua regenerada, una soluci贸 circular

En l鈥檈sfor莽 col路lectiu per actuar davant del canvi clim脿tic, i davant del repte de la desertificaci贸 i la sequera, Agbar fa una aposta estrat猫gica per impulsar l鈥檃igua regenerada com a soluci贸 sostenible i circular per afrontar la situaci贸 d鈥檈scassetat h铆drica estructural al nostre pa铆s. Un recurs necessari per a diversos usos, com l鈥檃gricultura, la ind煤stria i les ciutats, amb una petjada de carboni que 茅s la meitat respecte de l鈥檃igua dessalinitzada i una despesa energ猫tica tres vegades inferior a la dessalinitzaci贸.

A l鈥櫭爎ea metropolitana de Barcelona, el 25% de l鈥檃igua que es consumeix des de fa m茅s d鈥檜n any ja 茅s aigua regenerada. Aix貌 s鈥檃consegueix gr脿cies a l鈥橢staci贸 Regeneradora d鈥橝igua (ERA) del Baix Llobregat, que en el 2023 ha regenerat pr脿cticament 58 hect貌metres c煤bics d鈥檃igua.

Tanmateix, fora de l鈥櫭爉bit metropolit脿 l鈥檃igua regenerada representa encara un recurs alternatiu poc explorat. Existeixen plataformes experimentals de reutilitzaci贸 de l鈥檃igua com la que s鈥檈st脿 desenvolupant a la depuradora de Matar贸, i que 茅s fruit de la col路laboraci贸 publicoprivada. Un projecte impulsat pel Consell Comarcal del Maresme i per l鈥橝CA que est脿 operat per CETAQUA, el centre tecnol貌gic d鈥橝gbar, en col路laboraci贸 amb SIMMAR. Aquesta iniciativa persegueix demostrar la viabilitat t猫cnica i econ貌mica de la regeneraci贸 de l鈥檃igua tractada a la depuradora de Matar贸.

Al Camp de Tarragona, concretament a la depuradora de Cambrils, COMAIGUA impulsa el projecte LIFE REMAR, amb l鈥檕bjectiu de demostrar la viabilitat de la rec脿rrega de l鈥檃q眉铆fer del Baix Camp amb aig眉es residuals mitjan莽ant una tecnologia de Rec脿rrega d鈥橝q眉铆fers Gestionats amb barreres reactives. Existeixen altres iniciatives en altres punts de les conques internes de Catalunya en l鈥櫭爉bit de l鈥檃igua regenerada que permeten ser optimistes amb relaci贸 al protagonisme que aquest recurs alternatiu ha pres amb motiu d鈥檃quest darrer episodi de sequera. No nom茅s les ciutats demanden aigua regenerada, tamb茅 ho fan els agricultors i els diversos sectors industrials.

Reduir la petjada ecol貌gica de les infraestructures

A m茅s de regenerar l鈥檃igua per reutilitzar-la, un altre eix fonamental d鈥橝gbar consisteix a naturalitzar les instal路lacions i minimitzar la petjada ecol貌gica per transformar-les en infraestructures verdes. La generaci贸 d鈥檈nergia verda, la valoritzaci贸 dels residus i la millora de la qualitat de l鈥檃ire s贸n algunes de les l铆nies d鈥檃ctuaci贸 que es recolzen en la innovaci贸 i la digitalitzaci贸 per accelerar la transformaci贸 ecol貌gica i contribuir aix铆 a protegir el planeta.

En aquest sentit, el 2023, Agbar a Catalunya va generar 11,8 milions de kWh d鈥檈nergia el猫ctrica produ茂da amb fonts renovables, principalment, amb la cogeneraci贸 amb biog脿s de les depuradores i les instal路lacions solars fotovoltaiques. Aquesta energia produ茂da i autoconsumida ha suposat evitar emetre 3.068 tones de CO2 al 2023 per deixar de consumir-la de la xarxa de distribuci贸 el猫ctrica.

Durant el 2023, s鈥檋an posat en marxa 13 noves instal路lacions fotovoltaiques a Catalunya amb una pot猫ncia total de 1.389 kW que generaran 1,7 milions de kWh/any, i una nova instal路laci贸 de cogeneraci贸 energ猫tica amb biog脿s de depuradora d鈥檃ig眉es residuals de 235 kW de pot猫ncia i producci贸 estimada de 2,3 milions de kWh/any. Aquestes instal路lacions se sumen a les 53 instal路lacions d鈥檈nergies renovables que ja gestionava Agbar fins a finals del 2022 i que fan possible un potencial m脿xim de generaci贸 d鈥檈nergia verda de fins a 19 milions de kWh/any.

L鈥檈strat猫gia de reducci贸 de la petjada de carboni implica tamb茅 la progressiva implantaci贸 del vehicle el猫ctric a la flota, que el 2024 ha assolit la xifra de 168 vehicles el猫ctrics.

En definitiva, la innovaci贸, la capacitat tecnol貌gica i la col路laboraci贸 amb tots els grups de relaci贸 s贸n determinants per fer front als desafiaments del canvi clim脿tic, garantir l鈥檃bastament d鈥檃igua a la poblaci贸 i contribuir, dia rere dia, a un futur m茅s sostenible per a les persones i el planeta.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 37 = 46

脷ltimes not铆cies