Àlex Beltran Carles s’ha dedicat tota la vida a moldre olives al molí de Sorra, a Tivenys. En una entrevista per a l’últim número de la revista El Pregoner, explica que a la dècada dels 90 va haver-hi anys que la campanya es va allargar fins al maig. “Ara és impensable”, afirma. De fet, enguany, especialment marcat per la davallada en la producció, ja ha tancat el molí. Si en una campanya normal pot produir més d’un milió de quilos, enguany s’ha quedat en 280.000. “Enguany ha fallat tot: una sequera contínua que fa tres anys que arrosseguem i temperatures altes a l’època de la floració. L’arbre no té prou força per a aguantar la flor i l’oliva”, sosté el productor d’oli, que opina que “és vital que ploga al gener i faça saó”: “Anys com el del temporal Gloria van traduir-se en bones collites d’oliva”.
També es dona la circumstància que ara les campanyes acostumen a començar més aviat. “Com que fa calor de forma més perllongada, l’oliva madura més aviat. A més a més, quan hi ha poca quantitat, com és el cas d’enguany, l’arbre les fa madurar més aviat. És com si se les volgués traure del damunt”, expressa. El moliner tivenysà també explica que el fet de collir les olives abans no té per què ser negatiu, perquè és al començament de campanya quan se fan els olis de més qualitat, quan l’oliva encara està entre verda i madura: “L’oliva és una fruita i, com tota fruita, quan va madurant va ficant sucres. Té més vida i més durabilitat un oli verd que un oli madur. Al Baix Ebre i al Montsià estàvem molt acostumats a olis madurs i els olis verds no agradaven, però les generacions d’ara, la gent jove, els tasta i aprecia aquell aroma afruitat que recorda herbes o fulles tallades verdes i aquella amargor”. Un altre avantatge de collir aviat és que “l’arbre queda descarregat i té més temps de descansar, cosa que assegura olives per a l’any vinent”. Beltran matisa però que si es cull més prompte, l’oliva té menys rendiment, i en esta campanya ja en té poc per l’efecte de les pluges tardanes, com ha assenyalat Unió de Pagesos.
L’evolució tecnològica del molí de Sorra es va accelerar l’any 1995, quan va passar de l’extracció tradicional de l’oli per premsat -per pressió- a una extracció a través d’un sistema continu per centrifugació. Més tard, l’any 2005, se va canviar la maquinària per una amb més capacitat. A la zona de recepció de les olives també s’han fet canvis “per a poder rebre més quilos en menys temps”. La cursa tecnològica del sector està enfocada a atendre les grans explotacions intensives. Per això resulta preocupant el futur de les finques més tradicionals. “Abans sabies que un any sí, un any no hi havia bona collita. Ara depèn de més factors, perquè topem amb la sequera i amb la calor prematura. El futur és preocupant en el sentit que si la climatologia continua així, el producte tindrà futur en zones més fresques, en latituds més altes”. O en camps de conreu super-intensiu, amb fins a 2.000 arbres per hectàrea i aigua per a regar, que requerixen inversions importants però que són més rendibles: “Els costos se reduïxen perquè pots collir les olives amb una màquina recol·lectora”. Una recol·lectora pot collir fins a 40.000 quilos en un sol dia. Els mateixos quilos que UP calcula que poden arribar a menjar-se els estornells cada dia.
Està dinàmica també afectarà els molins d’oli: “Ens hem de preparar i tindre capacitat d’absorbir molts quilos en menys temps. Haurem de buscar nous equilibris i haurem de tindre màquines més grans i eficients”, assumix Àlex Beltran.