HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catArquiVolta_Ebre, apropem l’Arquitectura a la ciutadania

ArquiVolta_Ebre, apropem l’Arquitectura a la ciutadania

Seguint el fil del darrer article, des del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) tenim molt clara la funció social de l’Arquitectura, especialment en aspectes com el foment i coneixement de l’Arquitectura, el Patrimoni i la Cultura a través d’activitats, debats, visites, exposicions, etc. fent que l’Arquitectura es conegui a tots els seus nivells.

Una d’aquestes activitats és ArquiVolta_Ebre (fins ara Arquitectour_Ebre) que consisteix en visites guiades pensades per donar visibilitat al patrimoni arquitectònic ebrenc i que permeten accedir a espais habitualment no visibles. Este mes de juny, la Demarcació de l’Ebre del COAC i l’Escola per l’Art i la Cultura de Tortosa, vam repetir la darrera edició, que ja es va celebrar els dies 1 i 2 d’octubre i que, sota el títol Les cases de l’Escola, va coincidir amb la celebració dels 70 anys de presència de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa. L’èxit de l’activitat va ser tal que estava previst repetir-la al novembre, però la sobtada i malaurada desaparició del que va ser el seu director, l’estimat i recordat Leonardo Escoda, va fer que s’ajornés.

Activitat que celebrem des de l’any 2016, i neix amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Arquitectura, que es commemora el primer dilluns d’octubre de cada any, proposant visites guiades al patrimoni arquitectònic ebrenc.

Així a la primera edició, Tres edificis modernistes de Tortosa, es van visitar tres emblemàtiques edificacions de Tortosa: Casa Piñana, Casa Bernardo Grego i Casa i Magatzems Bau, evidenciant l’important patrimoni modernista de la ciutat i que va suposar un gran èxit de participació.

“Obre la vista a l’obra vista” va ser el lema de la segona edició, la de 2017, en la que vam poder visitar tres edificacions on l’obra vista tenia especial protagonisme: el Seminari Diocesà, l’antic Cinema Fèmina i l’antic edifici del Banc d’Espanya (actual seu de la UNED).
A l’edició de 2018, sota el títol de Tres cases mare, es van poder visitar tres edificis de l’EMD de Jesús destinats a ús religiós i que van ser les cases mare de les congregacions religioses de les Teresianes, de la Consolació i l’antic convent de Sant Francesc.

La 4a edició es va traslladar a Amposta on, a partir del lema “del Canal al Castell”, es van visitar l’Institut Ramon Berenguer IV, l’edifici de la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre, la Biblioteca Comarcal i l’Escola d’Art i Disseny.

La pandèmia va fer que el 2020 no es pogués celebrar i es va reprendre el 2021 en una cinquena edició marcada per les restriccions, que va fer que la visita fos un recorregut exterior al llarg i ample de “L’avinguda Generalitat de Tortosa”, des del pont de l’Estat fins al pont del Mil·lenari, incidint en la gènesi del traçat urbà de l’avinguda, els edificis que l’acompanyen i el seu desenvolupament històric.

I com ja he dit, Les cases de l’Escola va ser l’edició de 2022 en la que es van visitar les seus històriques que han hostatjat l’actual Escola per l’Art i la Cultura: el Palau Oriol i l’antic Convent de Sant Joan, presencialment, i el Palau dels barons de Purroy, virtualment i que hem pogut repetir este mes de juny, essent un homenatge a la figura de Leonardo Escoda.

Ara, a la Demarcació de l’Ebre, ja estem treballant en la propera edició, la 7a, que, a partir d’ara amb el nom d’#ArquiVolta_Ebre, tindrà lloc els dies 30 de setembre i 1 d’octubre, quan tornarem a celebrar el dilluns 2 d’octubre com el Dia Mundial de l’Arquitectura i, des de la nostra funció social i amb la clara voluntat de treballar per difondre i preservar el nostre patrimoni cultural i arquitectònic, voltarem i aproparem de nou l’Arquitectura a la ciutadania.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte i secretari de la Demarcació de l’Ebre del COAC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 39 = 45

Últimes notícies