Esta setmana han arribat les mesures de prevenció, els protocols a seguir i el material sanitari a Lo Carrilet de Tortosa, un dels Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) del territori ebrenc que es fa càrrec, habitualment, de 16 menors. Bates i mascaretes, que només es podran fer servir en cas que hi haja algun contagi, i uns protocols personalitzats a cada centre de menors són algunes de les mesures que faran front a l’epidèmia del coronavirus. I és que els treballadors, educadors i integradors socials, i tots aquells que es dediquen als serveis socials, formen part del col·lectiu de treballadors que continuen al peu del canó durant estos dies de confinament. I ho han fet arribant a una situació límit.
Diversos treballadors de centres de primera acollida com SPAAI Grèvol o d’alguns CRAE de les Terres de l’Ebre han denunciat al Setmanari L’Ebre que van afrontar els primers 13 dies de confinament sense les condicions adequades per fer front a la situació extraordinària que s’està vivint a causa del coronavirus. Els treballadors dels centres de menors es queixaven d’anar als seus llocs de treball sense tenir clar quines mesures de prevenció havien de seguir, així com quins eren els protocols d’actuació en cas de diagnosticar-se algun positiu al centre; o fins i tot, sense disposar del material sanitari necessari per a evitar contagis. La manca d’informació i de mesures de seguretat per als mateixos treballadors va fer que el col·lectiu se sentís abandonat per les direccions de les empreses, així com angoixats per l’actuació improvisada que haurien hagut de seguir en cas que algun menor hagués presentat símptomes de la malaltia.
Tot plegat fins dimecres, dia en què els treballadors del Carrilet de Tortosa havien donat un ultimàtum, ja que si no s’hagués donat resposta a les seues peticions havien planejat aturar temporalment la seua activitat laboral. Segons fonts dels treballadors, ho haurien fet emparant-se en l’Article 14 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (31/1995), que diu que ‘el treballador té dret a aturar la seua tasca i deixar el lloc on desenvolupa el seu treball si observa que pot haver-hi algun risc’.
Al final, això no ha estat necessari, ja que dimecres van arribar les solucions. “Des de direcció ens han proporcionat els protocols -personalitzats a cadascun dels centres d’aquí les Terres de l’Ebre- que hem de seguir, han arribat bates, mascaretes i material sanitari que només podrem utilitzar en cas de contagi, ja que ens han advertit que ara no és necessari, però també cal dir que en tenim poques”, determinava una de les fonts. Segons ha indicat la tortosina Ester Cabanes, directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), “tenim furgonetes que cada dia estan repartint material sanitari als centres que ho necessiten, però cal entendre l’ús d’este material i no malbaratar-lo. Només s’ha d’utilitzar en cas de necessitat perquè no sabem en quin punt de l’epidèmia estem, ni quan acabarà esta situació”.
També els han explicat com actuar en cas què algun nen o nena es contagie. El CRAE de Tortosa és un centre que disposa de tres plantes: la primera és per a l’àrea directiva i a les dos restants, viuen els menors. S’han alliberat dos habitacions que podran fer-les servir per a aïllar els possibles casos de coronavirus que hi puga haver al centre. Segons explicava una de les fonts consultades, “en cas que hi hagués més contagis, s’habilitarà una part de l’espai de direcció per poder aïllar-los allà”. I en cas d’un contagi massiu s’habilitarà l’edifici de La Balca -un centre de primera acollida situat a Deltebre que va tancar les seues portes el passat 21 de desembre-, per acollir tots els menors contagiats per coronavirus del territori ebrenc.
La manera d’actuar en cas que algú de l’equip educatiu contraga la malaltia també ha canviat segons ha avançat la setmana i segons el centre. Primer, al CRAE de Tortosa s’havia alertat que es posaria tot l’equip en quarantena. Ara, els han dit que es farà la prova a l’educador i, si dona positiu, haurà d’estar aïllat a casa. Però què implicarà per a la resta de treballadors del centre? “Ens han dit que ens faran el test a tot l’equip: si donem negatiu, continuarem treballant”, ha explicat una de les fonts consultades, que veu “més viable” que els facen la prova a tots que “posar a tota una plantilla en quarantena, ja que no trobaran a dotze persones per a treballar de manera immediata”. En canvi a SPAAI Grèvol de Roquetes les directrius que els han donat són diferents. Si un treballador dona positiu en Covid-19 es posarà en quarantena a tots els membres de l’últim torn de treball que haja estat en contacte amb la persona infectada, i per a substituir els llocs de treball, l’empresa diu que contractarà, si cal, a tot aquell que estiga disposat a treballar al centre, independentment de la formació professional que tinga. La directora de la DGAIA, però, ha dit que en cas que es diagnostique algun contagi o hi haja la sospita d’algun possible cas, “trucarem a Salut, amb qui estem en contacte diari i tenim una línia directa, i seran ells qui ens diran quins passos i quines actuacions hem de seguir. Seguim les indicacions com qualsevol família”.
Durant la setmana també els han fet arribar els documents en els quals s’indica quines mesures de prevenció poden seguir els treballadors d’este tipus de centres, així com els mateixos menors, per evitar contraure el coronavirus. “No ens queixàvem per treballar, sinó per fer-ho sense cap mesura de seguretat, tant per a nosaltres, com per als nens, perquè cal recordar que qui entra i surt del centre, majoritàriament, som nosaltres, els treballadors. I, per tant, si algú porta el virus cap al centre, serem nosaltres”, expressa una de les fonts. Els escapoliments d’alguns nens i nenes del centre també pot suposar un focus de contagi. I és que segons expliquen les fonts dels diversos centres, de vegades, hi ha menors que aconsegueixen fugar-se del centre i durant les hores que estan fora no saben amb qui estan ni què fan. I quan tornen -o els troben i els retornen-, no saben si poden estar contagiats, i més enllà de fer-los canviar de roba i dutxar-se, no tenen cap altra solució. De moment, però, Ester Cabanes admet estar orgullosa “per la capacitat que estan mostrant els nens per assumir esta situació excepcional i com els centres s’han adaptat a la dinàmica actual. En general, ho estan portant molt bé”.
Un cop arribades totes estes mesures, protocols, material sanitari i solucions a les peticions demanades, les fonts lamenten que s’hi haja de rebel·lar tot un equip perquè es donen les mesures de seguretat que per dret tenen els treballadors. “És una situació d’alarma, que espanta molt, perquè tot el desconegut fa por, però hem de tranquil·litzar-nos, ja que en tota la DGAIA tenim més de 6.000 xiquets i 8.000 treballadors i personal de servei i, de moment, quasi no hem tingut afectació per la Covid-19”, assegura Cabanes.