El passat mes d’abril donàvem a conèixer la notícia de la inclusió dels barris de Remolins, Santa Clara, Centre-Nucli Antic i el Rastre al programa pilot “Barris amb futur” que impulsa el Departament de Drets Socials del Govern de la Generalitat de Catalunya i que s’ha de fer efectiu de cara al 2025.
Així doncs, el conjunt del nucli antic de Tortosa, on resideix el 22 % de la població del municipi, formarà part d’un dels vint barris de ciutats de Catalunya que participaran d’aquest programa que ajudarà al desplegament de la llei de millora de l’espai urbà, ambiental i social dels barris. Uns barris que volem dignificar amb l’adequació dels entorns, la seguretat ciutadana, la rehabilitació d’edificis, la promoció d’habitatges de lloguer social o la lluita contra la segregació urbana. Uns principis que emanen de les lleis de barris defensades pels governs socialistes catalans per crear espais públics de qualitat i accessibles. És tan senzill com això quan nosaltres parlem del concepte de “barris amb qualitat de vida”.
Els barris que formaran part del pla són uns dels més afectats pel que fa a les famílies que es troben en risc d’exclusió social o prop del llindar de la pobresa. D’aquesta manera, el consistori vol aconseguir noves metodologies que permetin implementar les polítiques socials d’acció comunitària, tal com ja està previst també en el marc del procés comunitari que ens ha donat tanta prioritat com a ciutat. Unes polítiques que es vertebren a través de tres eixos importants: la millora dels espais de sociabilitat i de nous espais de confluència; la millora de les condicions de vida del veïnat a través de l’habitatge i l’ocupació; i la igualtat d’oportunitats en l’àmbit de la cultura, la salut i l’equitat de gènere.
Aquesta iniciativa està contemplada a la fitxa 52 del contracte-programa de Drets Socials i rebrà un finançament de caràcter extraordinari per part de la Generalitat per tal de poder contractar nou personal per al desenvolupament del programa de cara al 2025. A més, es parteix de la voluntat d’integrar tots els programes que la Generalitat ja desenvolupa en barris en risc d’exclusió, com ho és el cas de: el Treball als Barris del SOC, els plans educatius d’entorn, el programa de Justícia Restaurativa, la xarxa de Mediació Social, el programa Salut als Barris, l’Estratègia de Lluita contra la pobresa infantil o el Pla de Xoc contra la bretxa digital, entre d’altres.
Durant anys, el Govern de la Generalitat ha desatès les peticions que els arribaven des del món municipal, obsessionant-se amb els edificis de nova construcció. Unes idees que contraresten amb els pensaments d’alguns arquitectes contemporanis que ens aporten una mirada de progrés i de futur per a tots aquells barris històrics i en situació de vulnerabilitat de les nostres ciutats. Cal reivindicar la idea del terme de “plaça” o de “carrer”, en detriment de la globalització de l’espai públic, com a un concepte molt més proper per a la ciutadania. Una ciutadania que ha de recuperar aquells espais que els pertanyen mitjançant la idea de l’urbanisme popular. Per aquesta raó reivindiquem que s’escoltin totes les veus dels barris. Són ells els vertaders elements transformadors que han de permetre refer o repensar les ciutats urbanísticament mitjançant la cooperació en l’espai i en el temps, com en les antigues àgores de debat públic, codecidint i co-dissenyant les ciutats del futur que tots volem que siguin transversals i inclusives.
Ara, amb el nou govern del president Illa, hem vist clarament el retorn de la mirada de la Generalitat cap al municipalisme amb la presència de molts alcaldes a l’executiu i les seves àrees departamentals. Per això, des del nostre ajuntament estem esperançats amb l’arribada d’accions que ens permetin avançar cap a aquesta idea dels barris amb futur. Per tant, volem remarcar que en aquest projecte cal que s’hi impliqui la ciutadania per tal de passar de la coexistència a la convivència, de la multiculturalitat a la interculturalitat, de l’exclusió a la cohesió social i de la desafecció al sentiment de pertinença. Perquè, al final, és des dels barris des d’on neix tot, és des dels barris des d’on es vertebren els nostres programes de salut, d’educació, del petit comerç, de seguretat, d’emprenedoria i d’ocupació. És des dels barris des d’on es fan avançar les ciutats perquè la Tortosa de l’endemà esdevingui una ciutat referent del municipalisme català.