Benifallet, situada a peus del riu Ebre, va conèixer el pas dels càtars en el seu extraordinari viatge itinerant i d’exili des de la vella Occitània fins a les Terres de l’Ebre, que va ser refugi històric de la comunitat dels bons homes o dones coneguts popularment com a càtars.
Durant el segle XIII i el primer terç del XIV es va produir una croada contra el càtars, acusats de heretgia i perseguits per la Inquisició per les seues creences religioses contaries a la jerarquia eclesiàstica del moment, que va arribar fins a llocs tant allunyats i amagats com Benifallet i l’entorn sinuós del riu Ebre, convertit en lloc d’acollida i recepció d’un llegat de creences i tradicions que han perdurat en el temps com un tel a l’ombra que va des d’Occitània fins a l’Ebre.
“D’aquí a 700 anys lo llorer reverdirà”
Benifallet celebrarà el pròxim dissabte 28 de setembre una jornada cultural, emmarcada en el Festival Camins dels Càtars, que pretén valorar el llegat històric, literari, musical, etnogràfic i paisatgístic del pas dels càtars i els seus valors de pau, llibertat i el bé comú, amb la idea de construir un itinerari cultural europeu per diferents territoris, avalat pel Consell d’Europa. Aquesta jornada està organitzada per l’Associació Ilercavonia, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Benifallet i el suport del departament de Cultura. La jornada es celebrarà al Centre Polivalent.
La jornada començarà amb una benvinguda institucional encapçalada per Mercè Pedret, alcaldessa de Benifallet, i les autoritats presents. A continuació es presentarà el projecte “Camins dels càtars, un itinerari cultural europeu”, per part de Josep Lluis Soler, coordinador del projecte, fent referència a les implicacions directes sobre el Baix Ebre i la població de Benifallet en particular. Continuarem com acte central amb la conferència magistral presentada per l’investigador Eduard Berga amb el títol “La Inquisició i els càtars a les Terres de l’Ebre”, amb novetats extretes dels textos originals del Registre de la Inquisició. Posteriorment, es projectarà l’episodi “L’olor de la por” del film “Bogre la gran heretgia medieval”, en versió original subtitulada en català, amb una taula rodona i debat públic. La jornada matinal acabarà amb la inauguració de l’exposició itinerant “Els Camins dels Càtars per Catalunya, un itinerari cultural europeu”.
Per la tarda, es celebrarà una jornada d’interpretació del paisatge cultural, amb un viatge en el Llagut de Benifallet i el recital poètic “El Tel de l’Ombra” per part de la poeta Conxita Jiménez, dedicat als camins dels càtars. La jornada continua amb l’acte de memòria històrica al Parc de les Moreres de Benifallet, amb la plantada d’un llorer, símbol de la pau, llibertat i amor pregonat pels càtars, donant resposta a la profecia a peu de la foguera inquisitorial: “D’aquí a 700 anys lo llorer reverdirà”.
La cloenda serà amb el concert de musica medieval d’arpa i veu “Resseguint les cançons ancestrals de les Trobairitz i els bons homes”, per part d’Anna Amigó (veu i arpa) que ens recordarà l’exili, l’anhel de llibertat i amor dels càtars i la revolució femenina de les trobairitz, per a ser escoltat amb tots el sentits, en un lloc tan singular com és la Plaça de les Moreres de Benifallet, a la mateixa llera del riu Ebre.