HomeEconomiaBrussel·les limita el preu del gas a una mitjana de 48,8 euros...

Brussel·les limita el preu del gas a una mitjana de 48,8 euros MWh

La Comissió Europea ha aprovat formalment l’excepció ibèrica, una mesura que permetrà limitar el preu del gas el mercat majorista i així reduir la factura de la llum a les llars d’Espanya i Portugal. En un comunicat publicat este dimecres, Brussel·les ha informat que esta proposta situarà el límit del preu del gas en una mitjana de 48,8 euros per MWh fins al maig del 2023, data fins a la qual estarà vigent la mesura.

Segons ha detallat la Comissió Europea, les ajudes arribaran en forma de subvencions directes a les elèctriques. Segons la vicepresidenta executiva de la Comissió, Margrethe Vestager, la mesura alleugerirà la càrrega financera de les famílies i “preservarà la integritat del mercat únic”.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicarà este mateix dijous l’ordre que activarà el mecanisme i el pròxim dimarts 14 de juny serà el primer dia que la mesura entrarà en vigor. En paral·lel, la convalidació de la norma se sotmetrà a votació este dijous al Congrés dels Diputats.

Durant els sis primers mesos d’aplicació, el límit del preu del gas serà de 40 euros per MWh. A partir del setè mes –desembre de 2022- el límit s’incrementarà mensualment en cinc euros al mes, fent que el límit arribe als 70 euros per MWh el maig de 2023.

Segons els càlculs de la Comissió Europea, la mesura es traduirà en ajudes per un total de 8.400 milions d’euros, dels quals 6.300 milions seran per a l’Estat i 2.100 per a Portugal. Tal com ha detallat l’executiu comunitari, el pla es finançarà a través de les denominades “rendes de congestió” –les rendes obtingudes pel gestor de la xarxa de transport espanyol a través dels intercanvis d’electricitat entre França i Espanya- i amb una quota imposada als compradors que es beneficien d’esta mesura.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 87 = 95

Últimes notícies