HomeMedi AmbientCampredó tindrà una planta de biometà que aprofitarà les dejeccions ramaderes

Campredó tindrà una planta de biometà que aprofitarà les dejeccions ramaderes

L’empresa valenciana Genia Bioenergy promou una planta de biometà a Campredó, en 8,5 hectàrees entre el camí del Ranxero i el polígon Catalunya Sud, per a aprofitar i valoritzar energèticament els residus de les explotacions ramaderes de la zona, amb la majoria de les quals ja tenen acords, però també agrícoles i de la indústria agroalimentària. Les dejeccions ramaderes, i altres residus orgànics, se tractaran i es convertiran en gas d’origen renovable que s’injectarà a la xarxa de distribució. L’empresa preveu produir 93 GW/h a l’any, a partir del tractament de 127.000 tones de purins, gallinassa, restes vegetals o residus orgànics, amb un estalvi anual de 20.000 tones de CO2 a l’atmosfera.

La societat ha iniciat els tràmits davant l’Ajuntament de Tortosa, en presentar un avenç del Pla Especial Urbanístic i l’estudi ambiental estratègic, amb la idea de posar-la en marxa el 2027. Serà, però, el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat qui determinarà quin tipus de tramitació ambiental és preceptiva, en funció de si es considera que la planta té una afectació local o supramunicipal. En el segon cas se’n faria càrrec la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre, un territori on ja funciona una planta de biogàs a la Galera i se n’està promovent una altra a Camarles [plana adjunta]. L’empresa preveu invertir a Campredó entre 15 i 20 milions i generar 30 llocs de treball entre directes i indirectes, 40 durant la seua construcció.

La idea és que puga acollir els residus de la majoria de les 16 granges que es troben en l’àmbit d’influència de Camp-redó. “El problema de les olors ja el tenim”, constatava el president de l’EMD, Damià Grau, que veu el projecte com una solució, després que els veïns ja hagen patit problemes de plagues de mosques per les acumulacions de fems. El responsable de Desenvolupament de Negoci de l’empresa, César Casasnovas, ha concretat que els processos de tractament se desenvoluparan en zones confinades i tancades per a evitar les males olors. La idea, a més, és coordinar l’activitat de la planta industrial i la dels ramaders perquè no calga amuntegar o emmagatzemar residus durant molt temps, ni a les explotacions ni a la planta de biometà.

La planta es nodriria en un 80 % de dejeccions ramaderes, però està oberta a rebre restes agrícoles que no es poden reutilitzar per a alimentar animals i a negociar amb les administracions l’ús de la fracció orgànica de la recollida selectiva.

A través de l’ús de bacteris se degraden els residus i s’obté biogàs, que una volta depurat, permet obtindre biometà, un combustible totalment equiparable al gas natural però considerat renovable perquè ja se n’ha capturat el CO2. A la planta també s’extraurà aigua depurada, que tornarà als camps amb el reg, i compost orgànic per a adobar-los.

El gerent de Genia Bionergy, Gabriel Butler, ha subratllat que es tracta d’un projecte que desenvolupa l’economia circular al mateix temps que contribuïx a la descarbonització de l’activitat econòmica i potencia el sector primari de l’entorn. “Millorarà la competitivitat del sector primari”, va insistir, i va apuntar a la resolució de problemes d’olors i contaminació dels sòls o aqüífers. Segons Butler, funcionen a Europa més de 28.000 plantes de biogàs, i Espanya encara ha de fer els deures. Genia Bioenergy està participada per Repsol.

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha celebrat la iniciativa perquè es tracta d’una “indústria neta” que pot ajudar a la gestió dels residus ramaders i orgànics transformant-los en un “gas ecològic”. “Qualsevol consumidor de gas natural d’origen fòssil pot passar-se al biometà i fer zero emissions sense cap inversió: estem parlant d’autobusos, camions, indústries o vaixells”, va destacar Butler.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 52

Últimes notícies