HomeTurismeCatalunya es posiciona per ser una destinació referent en Slow Tourism

Catalunya es posiciona per ser una destinació referent en Slow Tourism

Catalunya vol esdevenir un referent en Slow Tourism, una tipologia de turisme responsable i sostenible que posa èmfasi en promoure i involucrar les economies locals per tal de donar a conèixer experiències turístiques culturals i naturals, tot respectant els llocs visitants.

Per aquest motiu, en el marc del projecte europeu ENI CBC MED Med Pearls, el Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), subvencionarà amb un màxim de fins a 16.000 euros la creació de productes turístics que responguen a esta filosofia.

El projecte Med Pearls estableix que els productes s’hauran de desenvolupar en zones de baixa densitat turística però amb molt de potencial per a l’Slow Tourism. Sota estos criteris, l’Agència Catalana de Turisme ha escollit les zones de l’Anoia (en col·laboració amb la Diputació de Barcelona), les Garrigues (en col·laboració amb la Diputació de Lleida), i la Ribera d’Ebre (en col·laboració amb el Patronat de Turisme de les Terres de l’Ebre), per entrar a formar part dels plans pilot del projecte. Per a cada zona pilot escollida es crearan dos productes turístics Slow Tourism, sis en total a Catalunya.

Segons la directora general de Turisme, Marta Domènech, “Slow Tourism permet l’oportunitat d’explorar destinacions poc conegudes en entorns naturals i recórrer paratges de manera immersiva i a un ritme lent”. “Catalunya s’ha de posicionar en aquest segment, ja que té zones  que ofereixen moltes possibilitats perquè el turista puga conèixer de manera pausada les seues particularitats, patrimoni i tradicions locals i puga així generar una experiència significativa de gaudi de l’entorn i la natura”, afirma Domènech.

Slow Tourism és un concepte relativament nou que evoluciona dels moviments Slow Food i Cittaslow dels anys 80 i 90. Estretament relacionat amb altres tipologies de turisme com el turisme sostenible, el responsable i l’ecoturisme, Slow Tourism també és considerat una filosofia de viatge, tant des del punt de vista de l’oferta com de la demanda, engloba sis dimensions: temps, lentitud, alteritat, autenticitat, sostenibilitat i emoció.

Les 26 perles del Mediterrani 

L’ACT participa en diversos projectes europeus que tenen una gran incidència en la salvaguarda de la natura, els itineraris transfronterers i el turisme gastronòmic i social, entre altres aspectes.

En este sentit, actualment Catalunya lidera el projecte europeu de  cooperació transfronterera Med Pearls que té un pressupost global de 3 milions d’euros, una durada de 36 mesos i està cofinançat al 90% mitjançant el Programa de cooperació transfronterera de la conca Mediterrània ENI CBC MED  2014-2020.

L’objectiu del projecte Med Pearls és la creació de 26 productes turístics en diversos països de la Mediterrània en 13 àrees pilot dels països que hi participen. Estos productes tindran com a finalitat posicionar internacionalment la Mediterrània com a destinació de qualitat i excel·lència per a l’Slow Tourism, a partir de la cooperació publicoprivada.

Un producte turístic pot ser considerat slow si compleix certs requeriments com ara que es realitze en grups petits o individuals, que els paquets siguen guiats o self-guided o que l’agent de viatge que l’organitze desenvolupe relacions amb els agents turístics locals.

Per la directora general de Turisme “els objectius del projecte coincideixen plenament amb els objectius del Pla de màrqueting turístic de Catalunya 2018-2022: desestacionalització, desconcentració, diversificació i augment de la despesa”“Med Pearls reforça la marca Ecoturisme creada per l’ACT, ens permet treballar la mobilitat i connectivitat en les zones rurals i tractar l’accessibilitat”, afegeix Domènech.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 82 = 87

Últimes notícies