HomeSalutCinc mil persones residents i majors de 80 anys es vacunaran de...

Cinc mil persones residents i majors de 80 anys es vacunaran de la covid i la grip a l’Ebre

Este dilluns va arrancar la campanya de vacunació de la quarta dosi de la covid a les Terres de l’Ebre. Els primers a rebre-la han estat els usuaris de la residència diocesana Sant Miquel Arcàngel de Tortosa, a qui també s’ha administrat el vaccí anual contra la grip, que s’avança un mes en el calendari per a poder-les posar simultàniament.

De moment, la campanya ha començat per a les persones institucionalitzades en residències i també per a aquelles majors de 80 anys. Segons el gerent territorial de Salut a l’Ebre, Joan Nin, unes 5.000 persones de les Terres de l’Ebre seran vacunades en esta primera fase, i insistix que la vacunació “és l’arma fonamental per a combatre possibles epidèmies”.

Després, al voltant de mitjans d’octubre, es començarà a cridar els més grans de 60 anys per a administrar la quarta dosi de la covid i també la vacuna de la grip. En este sentit, es podrà demanar cita per a vaccinar-se a través de l’aplicació La Meva Salut, o també per telèfon o acudint al Centre d’Atenció Primària, i es podrà escollir si les volen rebre juntes o per separat.

L’adjunta a direcció d’Atenció Primària a les Terres de l’Ebre, Cistina Sanz, ha detallat que estes dos fases en la campanya de la grip són una novetat d’enguany per tal de vacunar abans els usuaris de més edat i més vulnerables. A més, ha assenyalat que l’any passat va incrementar-se el nombre de gent que, aprofitant la vacunació de la primera dosi de reforç de la covid, es vacunava de la grip.

El gerent de la regió sanitària ha afegit que “l’any passat es va assolir un 80 % de vacunació de la grip”, un percentatge “molt elevat”. Pel que fa als punts de vacunació de la covid, es mantenen el CAP Vell d’Amposta, el CAP de Móra la Nova i el CAP del Temple de Tortosa, sempre que no s’aguditze la incidència de la covid.

 

Quina és la situació de la covid?

Actualment, la incidència de la covid està “totalment controlada”, tant en l’àmbit assistencial com en l’hospitalari, afirma Nin. D’altra banda, lluny queden aquells mesos en què el degoteig de casos era incessable i fins i tot les farmàcies van haver d’ajudar a tramitar les baixes laborals.

Ara, però, en cas de donar positiu en la covid, ja no és obligatori aïllar-se. Tanmateix, es recomana que, en cas que siga possible, la persona malalta es quede a casa fins que en desapareguen els símptomes, i, si pot, faça teletreball. També s’aconsella especialment que s’evite el contacte amb persones vulnerables, ja que la covid pot agreujar els seus problemes de salut previs.

En cas que el positiu s’haja fet una prova diagnòstica en un laboratori homologat o al sistema de salut, rebrà un missatge al telèfon mòbil per a identificar els contactes estrets; però en cas que s’haja fet una prova a casa, no és necessari notificar-ho al sistema de salut, però sí als contactes estrets, especialment, als vulnerables. Pel que fa a les baixes laborals, es poden demanar en cas que els símptomes impedisquen realitzar la faena amb normalitat o si no és possible teletreballar.

D’altra banda, encara queden algunes mesures sanitàries vigents, com és el cas de les mascaretes, a partir dels 6 anys, als mitjans de transport públic i de viatgers -malgrat que el Govern de la Generalitat n’ha demanat la retirada a l’executiu espanyol-. També l’han d’usar els treballadors i visitants de les residències, i en cas d’acudir a un centre, servei o establiment sanitari, entre els quals s’inclouen les farmàcies.

A més a més, als hospitals del territori encara hi ha limitació de visites. En el cas del Verge de la Cinta, els pacients que vagen a consultes externes o urgències ho han de fer sols, a excepció dels dependents, dels menors d’edat, en cas de part o puerperi, o trobar-se en procés final de la vida. En estos casos els hospitalitzats poden tenir un únic acompanyant per dia, de 13 h a 16 h i de 19 a 21 h, a excepció dels acompanyants de pediàtrics i les pacients obstètriques, que poden estar-s’hi les 24 h. Quant als ingressats a l’UCI, s’informa als familiars directament i, en cas d’acceptar visites, n’hi haurà una al dia, de 14 h a 16 h i de 17 h a 19 h.

En el cas d’Amposta, les visites a planta queden restringides a una persona de les 12.30 h a 13.30 h; i a urgències només hi poden accedir acompanyants a l’àrea verda, sempre que el personal sanitari ho prescriga. Quant a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, a l’àrea d’Urgències es permet l’accés d’un acompanyant sota criteri professional; i en cas dels pacients ingressats, el règim d’acompanyament varia depenent de la unitat en què es troben, i hauran d’anar-hi identificats amb una targeta amb el número d’habitació i llit.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 4 =

Últimes notícies