HomeSense categoriaCinquanta anys pels infants amb necessitats especials

Cinquanta anys pels infants amb necessitats especials

TERRES DE L’EBRE // El CPEE Sant Jordi és un col·legi públic de titularitat de la Diputació de Tarragona, conveniat amb el Departament d’Ensenyament, que va iniciar la seua activitat l’any 1970.  En estes cinc dècades, el centre ha crescut oferint una resposta de qualitat als alumnes, amb l’objectiu d’afavorir i facilitar la seua integració social i laboral. 

Durant estos anys, el centre ha continuat la seua activitat encaminada a afavorir la integritat social i laboral d’alumnes de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta). 

El col·legi impartix classes d’educació infantil, d’educació primària, d’ESO i també oferix un programa de diversificació curricular encarat a la transició a la vida adulta i l’educació postobligatòria PFI (Programes de Formació i Inserció). Actualment, s’oferixen dos PFI que s’adrecen a alumnes d’entre 16 i 21 anys; un és el d’auxiliar de cuina i l’altre el d’auxiliar de muntatges en instal·lacions electrotècniques en edificis. Estos programes permeten obtenir una certificació de les competències professionals adquirides. A més a més, el centre adapta els seus ensenyaments a les necessitats de cada persona, a través de plans individuals d’intervenció especifica.

El dijous 10 de juny, el centre va celebrar el seu 50è aniversari al servei de l’educació especial i ho va fer amb un acte commemoratiu al mateix edifici, on van participar tots els alumnes i el professorat i que va comptar amb la presència de la presidenta de la diputació de Tarragona, Noemí Llaurador; l’alcaldessa de Tortosa i vicepresidenta de la Diputació, Meritxell Roigé; el diputat dels centres d’ensenyament, Jordi Cartanya; el vicepresident de la Diputació Adam Tomàs i la directora del CPEE Sant Jordi, Erica Fatsini. 

Durant l’acte, els alumnes van dixar objectes personals, records dels seus anys d’escolarització i desitjos en una caixa de metall que van anomenar Càpsula del temps i que, posteriorment, l’han enterrat al pati de l’escola perquè esta perdure durant els anys.
La directora del centre, Erica Fatsini, explica que el més important del centre és fomentar l’autonomia personal de cada alumne, per tal que siguen tan autònoms com siga possible una vegada finalitzen l’etapa escolar. També se’ls orienta perquè continuen formant-se un cop finalitzen l’escolarització al Sant Jordi. “Els alumnes ens han demostrat que poden en tot, a pesar de les dificultats que tenen. Sobretot amb la pandèmia, que ha sigut tot un repte i ens ha obert la mirada per a treballar d’altres maneres, on hem reorganitzat el menjador, les entrades i sortides, les videotrucades i on hem après a conviure amb els EPIs que la Diputació ens ha dotat en tot moment”, explica Fatsini. A part, recalca que per a ella és tot un orgull ser la directora del centre: “Tinc una feina preciosa que la recolzo en un equip de professionals que tenen moltes habilitats, formació, empenta i il·lusió, i això és tot un honor”. Fatsini destaca que la part negativa de la pandèmia ha estat que els alumnes no poden relacionar-se entre ells, i això impossibilita molt la seua interacció.

Maite Lapeira és la mare de la Tamara, una xiqueta que porta escolaritzada al centre més de deu anys a causa de la síndrome d’alcoholisme fetal que patix. Lapeira explica que està molt contenta amb el tracte rebut per part del centre i que la seua confiança en ells és plena, i el més important de tot, la seua filla va cada dia contenta al col·legi. “La nena vol anar al centre fins i tot els dissabtes i diumenges. Quan va saber que podia anar cada dia al Sant Jordi, va dir-me que ja no se sentiria marginada mai més i que allí aprendria moltes coses noves”. El balanç que fa la mare és molt positiu, qualifica el centre amb una puntuació de 10 i recalca que “si li pogués donar un 20, ho faria”.

La presidenta de la Diputació, l’alcaldessa de Tortosa, l’alcalde de l’EMD de Jesús, i el diputat de centres de la diputació van agrair al col·legi la seua feina durant cada curs i mostren el seu orgull pel treball ben fet. “Heu donat servei al territori, han estat més de 500 alumnes que han passat pel centre. Heu ajudat moltes persones a trobar el seu camí, els hi heu donat eines i recursos per a desenvolupar-se en una societat que molts cops discrimina tot aquell que no respon a l’estàndard. Heu donat suport a moltes famílies, donant respostes, consells o simplement escoltant”, va manifestar Jordi Cartanyà. La presidenta de la Diputació va voler concloure dient que “el col·legi Sant Jordi és un veritable referent. Sou una gran família, formada pels professors i professores que tenen una gran vocació i estimació per tots els alumnes i per la seuaprofessió”

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 22 = 30

Últimes notícies