HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catCombatre el coronavirus 

Combatre el coronavirus 

L’ampliació de la quarantena no sorprèn a ningú, tots som conscients que per combatre la pandèmia cal allargar el confinament com a mínim fins a l’11 d’abril, estem davant d’un escenari dinàmic i això implica implantar mesures segons la seva evolució. És responsabilitat de cada ciutadà i ciutadana complir la nostra part i cal dir que la gran majoria ho fa pensant amb els altres, un exemple de solidaritat amb la resta de la societat.

La dècada passada vam viure la primera crisi econòmica global, i ens ha deixat moltes lliçons, hem après que tot s’ha de fer de manera més ordenada pensant amb els més desafavorits i no deixant a ningú sense que el seu benestar estigui garantit, perquè la millor manera de sortir d’una crisi és sortir tots junts i totes juntes. En aquesta línia el Govern d’Espanya ha mobilitzat fins a 200.000 milions d’euros per combatre els efectes econòmics de l’epidèmia de coronavirus, la mobilització de recursos econòmics més gran de la història recent d’Espanya.

Davant d’aquesta crisi d’emergència sanitària, ens cal responsabilitat, lleialtat, unitat i rigor, tant d’institucions i partits com de cada persona individualment. Així com de solidaritat amb els nostres veïns i amics i també de confiança amb nosaltres mateixos.

La principal preocupació d’una part molt important dels treballadors és perdre el seu lloc de treball. Entre les mesures econòmiques per pal·liar els efectes de la crisi, podem destacar el dret a una prestació contributiva de tots els afectats per ERTEs encara que no es compleixi els requisits de cotització prèvia exigits o també es podrà flexibilitzar la jornada laboral. Un altre col·lectiu més castigat per aquesta situació són els autònoms, obligats a tancar per l’estat d’alarma o amb una caiguda d’ingressos del 75%, tenen ja dret a la prestació que va aprovar l’últim Consell de Ministres independentment de la seva condició. Els autònoms en aquesta situació estaran exempts de pagar cotitzacions a la Seguretat Social i, a més, rebran una prestació equivalent al 70% de la base reguladora, fet que suposa un mínim de 661 €.

En la mesura del possible fomentem el teletreball, i tinguem reconeixement per les persones que aquests dies treballen, perquè puguem passar aquests dies sense que ens falti res, sanitaris, forces de seguretat i exercit, treballadors i treballadores de comerços de primera necessitat, personal de neteja, personal d’atenció a les persones, transportistes i d’altres.

El coronavirus afecta a tota la població, però els sectors més vulnerables, són la gent gran i persones amb patologies prèvies, gent gran, que quan vam patir la crisi econòmica de la dècada passada, van fer tot el que tenien a les seves mans, per ajudar als familiars que ho havien perdut tot, per això ara és l’hora de retornar-los aquell sacrifici que van fer per nosaltres. Els hem d’ajudar a fer que no tinguin la necessitat de sortir de casa, perquè nosaltres ho farem per ells, evitant els desplaçaments innecessaris i tancant-nos a casa un cop haguéssim fet les activitats imprescindibles per poder viure. Hem de quedar-nos confinats a casa i atendre les recomanacions de les autoritats sanitàries perquè s’ha fet evident que és la mesura més efectiva per lluitar contra el coronavirus, cal aplanar la corba.

És complicat assimilar les dades de pèrdues de vides humanes que s’estan emportant la malaltia i més quan això implica un conegut o familiar, genera un sentiment d’impotència agreujat pel fet de no poder fer un comiat com cal, és molt dur pels familiars i hem d’intentar reconfortar-los amb el possible.

La responsabilitat que tenim és molt gran i no defallirem com a col·lectiu perquè la gravetat del moment ho requereix. L’objectiu principal és aturar la transmissió del virus, prevenir-ne el contagi i reduir el risc d’exposició. Tenim uns professionals sanitaris que fan un esforç sobrehumà per atendre’ns amb uns nivells d’excel·lència professional i humana com ningú. Dones i homes compromesos pel benestar de tots que es deixen la pell cada dia. Per ells també ens quedarem a casa. Com molta gent que surt a les finestres i terrasses cada dia per manifestar el seu més profund agraïment i admiració per la seva entrega.

Tots a una ens en sortirem, cadascú des de la responsabilitat que tenim ajudem a superar aquesta pandèmia que tant ens marcarà. Tenim un govern al capdavant de tot que respon amb fermesa i voluntat decidida per minimitzar al màxim les repercussions sanitàries i econòmiques d’aquesta situació d’emergència extrema. Estic convençut que l’esforç que ara fem entre tots ens enfortirà com a societat.

Manel de la Vega Carrera
Manel de la Vega Carrera
Professor, psicòleg, psicopedagog i regidor a l'Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies