HomePolíticaComunitats oficials de Junts per Tortosa, PSC i CUP després del ple...

Comunitats oficials de Junts per Tortosa, PSC i CUP després del ple de qüestió de confiança de l’alcaldessa Roigé

Pocs minuts després d’acabada la sessió plenària extraordinària de l’Ajuntament de Tortosa que tenia com únic punt de l’ordre del dia la qüestió de confiança a l’alcaldessa Meritxell Roigé, i vinculada a l’aprovació del pressupost del 2022, tres de les formacions municipals – Junts per Tortosa, PSC i CUP- han fet arribar els seus posicionaments oficials.

D’una banda, Junts per Tortosa insisteix que el bloqueig immobilitza els recursos per atendre les conseqüències socials i econòmiques que la pandèmia segueix provocant. Per la seva part el PSC critica a l’oposició per deixar passar l’oportunitat de fer que Tortosa avanci en votar en contra de la qüestió plantejada pel govern. I des de la CUP aposten per un canvi de govern a la ciutat després de tombar la qüestió de confiança.

Els comunicats complets són els següents:

Comunicat Junts per Tortosa:

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha presentat una qüestió de confiança vinculada al pressupost després que no es pogués fer l’aprovació al ple extraordinari del passat 30 de desembre. Després d’aquella primera negativa, l’equip de govern va tornar a mostrar la voluntat per arribar a un acord mantenint novament reunions amb tots els grups de l’oposició per facilitar un acord. El debat de la qüestió de confiança no ha permès desencallar el Pressupost per al 2022, davant el vot negatiu de tots els grups de l’oposició (ERC, Movem, Cs i CUP), fet que suposa un nou bloqueig.

L’alcaldessa ha lamentat “el bloqueig que immobilitza els recursos per atendre les conseqüències socials i econòmiques que la pandèmia segueix provocant”. Meritxell Roigé ha apuntat que “en política, per a alguns és molt fàcil anar en contra i destruir. Sempre resulta més difícil construir i materialitzar un projecte de ciutat”.

El pressupost que l’equip de govern ha presentat permet disposar, ara, quan més es necessita, de 4 milions d’euros addicionals, que de no ser efectiva l’aprovació quedaran bloquejats al compte. Un pressupost que, tal i com s’ha explicat, es centra en seguir reactivant la ciutat, destinant la major partida social de la història, amb una nova edició dels Bons Tortosa, mantenint l’aposta per la Cultura, destinant més recursos les entitats… Un pressupost que continua reduint l’endeutament, en la línia dels darrers anys, perquè segons l’alcaldessa, aquest és “un dels trets característics d’aquest govern”.

L’alcaldessa ha reivindicat que “sense cap dubte, el govern municipal del PSC i Junts per Tortosa continuarem com sempre, treballant pels tortosins i tortosines, per junts, seguir transformant Tortosa”.

Comunicat del PSC:

Tortosa necessita un pressupost social i que pensi en les persones per a 2022 i avui per als i les socialistes, en el debat de la qüestió de confiança per poder aprovar-lo després de que es rebutgés el passat dia 30, s’ha perdut l’oportunitat d’aparcar les diferències polítiques i treballar junts per Tortosa i pels tortosins i tortosines.

Tal com he exposat el portaveu del grup municipal del PSC i 1r tinent d’alcaldessa, Enric Roig, “el pressupost per a 2022 que el govern hem treballat respon a la vocació de servei a la ciutadania i a la clara necessitat de centrar-se en les persones i fer que Tortosa avanci” per això ha demanat el vot a favor “per coherència política i, deixant de costat les diferències polítiques, per treballar per Tortosa i els tortosins i tortosines.”

Roig ha recordat que des del 2018, que es va aprovar el pressupost de 2019, fins ara han passat fenòmens com la triple crisi sanitària, econòmica i social de la COVID19, temporals com el Glòria i el Filomena, i s’han donat altres aspectes com l’increment de l’IPC, del preu de l’energia, la crisi dels subministraments o l’augment del cost dels contractes de serveis. “Aquest situació fa del tot necessari actualitzar el pressupost per tal d’aprofitar els majors ingressos de 3,8 M€” i ha remarcat de nou que “sense un pressupost per a 2022 aquets recursos no es podran destinar a la ciutadania.”

El pressupost de 2022 contemplava un increment del 28% en despesa social, del 40% en entitats socials, del 42% en atenció domiciliària i del 32% en emergències socials; més recursos per les àrees d’igualtat, drets civils i polítiques de dones; més dotació per a polítiques actives d’habitatge; més recursos i ajuts per al nucli històric; un increment del 50% en cultura i patrimoni; accions de promoció econòmica com la reedició dels Bons Tortosa o la 25a Festa del Renaixement; gairebé 1 M€ per a millorar l’espai públic i una partida per eliminar barreres arquitectòniques; un increment del 25% dels pressupostos participatius o a incrementar un 20% els recursos dels pobles i EMD’s. A més ha de permetre afrontar l’increment de l’IPC i dels preus dels subminstres o la renovació de contractes com el de la jardineria i espais verds. de la recollida de residus o el servei d’atenció domiciliària.

“Per tant en el moment de rellançament econòmic i social que està vivint Tortosa, no es responsable, coherent ni solidari deixar als i les tortosines sense aquest pressupost” ha reblat Roig, que, sense entrar en totes les qüestions que es van plantejar per part de l’oposició per no aprovar el pressupost, la majoria de les quals eren inviables, ha volgut recordar que pel que fa als terrenys del nou hospital “no creiem que sigui adequat, ara per ara, preveure una partida al pressupost municipal”  i ha recordat que si finalment la Generalitat aposta per la construcció del nou equipament “el govern municipal ja procedirà a cedir els terrenys tal com es fa amb qualsevol equipament i sense cap cost per a les arques municipals.”

“El vot contrari dels grups de l’oposició ha tornat a fer que Tortosa i els tortosins i tortosines hagin perdut l’oportunitat d’avançar gràcies a un pressupost centrat en les persones” ha lamentat Roig, que ha finalitzat afirmant que “mentre alguns volen que Tortosa s’aturi, natros continuarem treballant per que a que creixi, perquè no créixer no és no avançar, és retrocedir”

Comunicat de la CUP:

El ple que s’ha celebrat avui, no és més que la continuació del teatre orquestrat en les darreres setmanes per l’equip de govern, intentant aparentar una voluntat negociadora, per tal de poder aprovar uns pressupostos per la porta del darrere. Però el que s’ha posat de manifest és la total incapacitat i la manca de saber fer democràtic de l’equip de govern, que lluny d’entendre que es troba en un govern en minoria, i que necessita arribar a un acord amb l’oposició, segueix imposant la seva visió ideològica de la ciutat mitjançant la imposició dels pressupostos per al 2022.

Aquest no és un fet nou, ja que en l’últim mandat, i els últims 3 anys, l’equip de govern ha estat incapaç d’aprovar uns pressupostos, i ha tingut que governar mitjançant les continues modificacions pressupostàries; modificacions pressupostàries que mostren el model de ciutat i l’endeutament continuat de l’Ajuntament, i que volen amagar en aquesta última proposta de pressupostos.

En l’última proposta de pressupostos per a la ciutat, s’ha posat de manifest que el govern de la ciutat no ha volgut aprovar, ni tan sols negociar, cap de les propostes que s’han fet arribar per part de la CUP ni de la resta de partits de l’oposició.

Així, Junts i el PSC pretenen aprovar uns pressupostos de manera unilateral, mitjançant el xantatge públic i portant al límit els mecanismes possibles per fer-ho. Mostra d’aquesta intenció ha estat la celebració avui d’una moció de confiança, amb la clara esperança de que la resta de partits polítics no puguin arribar a un acord per tal de presentar un govern alternatiu i així finalment aprovar els pressupostos sense haver negociat absolutament res. És per això, que des de la CUP Tortosa, entenem que ara és el moment de deixar de banda tots els egoismes partidistes i els càlculs electorals, per tal d’arribar a un acord, i presentar un el govern alternatiu que necessita la ciutat de Tortosa en aquests moments. Així que volem mostrar la nostra total disponibilitat per tal de negociar amb la resta de partits polítics de l’oposició, l’oportunitat per fer un gir clar en les polítiques de la ciutat. Animem a Movem Tortosa i a ERC a posicionar-se públicament en els propers dies i començar a treballar pel canvi que necessita la ciutat.

La CUP Tortosa no entendria que la resta de partits posessin per davant els seus interessos electorals, i no treballessin amb la voluntat de formar un nou govern.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies