HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catCremats de no poder autogestionar les restes vegetals al camp

Cremats de no poder autogestionar les restes vegetals al camp

“Amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola”. Aquesta és la frase amb la qual comença l’article 27.3 de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, aprovada pel Congrés dels Diputats amb el vot contrari d’ERC. Aquesta nova normativa ha provocat protestes del sector agrari perquè limita i prohibeix que els pagesos puguin continuar fent les cremes d’aquestes restes vegetals als seus propis camps de conreu, com s’ha fet sempre. Però també les de la gent que viu al camp en petites propietats o les persones que a temps parcial es dediquen a mantenir el “tros” familiar.

La llei espanyola estableix que les restes vegetals generades a l’entorn agrari o silvícola tinguin un reciclat biològic mitjançant el seu piconatge, trituració o transport a la deixalleria; fet que suposarà la necessitat de cremar més quantitat de combustibles fòssils, i, per tant, una generació afegida de CO? Tot això, sense parlar dels costos extres que generarà en la pagesia i en els que s’hi dediquen a temps parcial pel fet d’haver d’adquirir o llogar maquinària especialitzada per realitzar una acció que tota la vida s’havia fet mitjançant la crema manual controlada i segura, i amb el permís de l’administració corresponent.

També és molt probable que a causa dels costos de la maquinària o del trasllat de les restes vegetals, molts pagesos les deixin sense triturar i acabin col·lapsant la deixalleria, els contenidors urbans o bé incrementant els abocaments il·legals, com advertia l’alcalde de Roquetes, fa pocs diePer acabar-ho d’adobar, el Ministerio de Transición Ecológica fa responsable literalment d’exercir ‘la potestat de vigilància i inspecció i la potestat sancionadora en l’àmbit de les seves competències’ els ajuntaments, com a entitat més propera a la ciutadania i, de retruc, com sempre, les comunitats autònomes. És en aquest sentit que, la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, recollint aquest malestar del sector, ja fa mesos que intenta trobar solucions jurídiques que permetin a la pagesia continuar efectuant les cremes segures de les restes vegetals als mateixos camps de conreu; però fins ara l’actual normativa espanyola ho ha impedit.

De moment l’única excepció que coneixem que ha pogut “esquivar” la llei espanyola és la d’alguns ajuntaments del País Valencià, 392 en concret; que podran continuar cremant de forma temporal les seves restes vegetals. Ho faran a gràcies a la figura del Pla local de cremes, aprovat l’any 1998, anterior a l’aprovació de la llei espanyola. A aquests ajuntaments, des del Govern de l’Estat, se’ls ha permès una moratòria de 3 anys.

Per acabar-ho de complicar, aquesta setmana el ministre d’Agricultura, Luís Planas, en una visita a Térmens, ha dit que comprèn la preocupació dels pagesos, i ha indicat que treballaran amb el Ministeri per a la Transició Ecològica per tal de concretar si cal modificar la llei espanyola. A la vegada, però, plantejava com una solució possible aprofitar els ajuts previstos en els ecoesquemes de la nova PAC per enterrar les restes de la producció de cultius llenyosos.

Ja va essent hora que es reconegui la pagesia com un sector essencial, i en lloc de posar-li cada cop més bastons a les rodes amb traves administratives i càrregues burocràtiques se’ls deixi autogestionar les restes vegetals que produeixen com han fet sempre. Per aquest motiu, des de totes les institucions on tenim representació, Esquerra Republicana estem demanant al Govern espanyol la moratòria immediata de la prohibició de crema i la modificació de la normativa.

Norma Pujol i Paco Gas
Norma Pujol i Paco Gas
Diputada al Congrès i Secretari de Transició Ecològica de la Federació de l’Ebre d’Esquerra publicana
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

56 + = 66

Últimes notícies