Del 8 al 21 de juliol se celebra la 19a edició del Festival Deltebre Dansa convertit en un referent internacional de la dansa, el circ i les arts escèniques. Quinze dies d’intensitat artística al Parc Natural del Delta de l’Ebre on milers de persones i centenars d’artistes d’arreu del món es reuneixen per conviure i viure una experiència singular, d’avantguarda, multicultural i de gran qualitat artística i humana.
Sota el lema “Hit the floor. Shake the world!” aquesta edició posa de relleu la importància de la dansa i el moviment per a sacsejar-ho tot i aportar canvis i millores a nivell individual i col·lectiu.
El Festival és un espai on estudiants i professionals de dansa i circ poden experimentar els llenguatges del moviment; on desaprendre per a continuar aprenent i, sobretot, un moment per a celebrar el moviment. Un festival pensat, també, per al públic, per als qui estimen les arts escèniques, la dansa i per als qui les volen descobrir.
A més de la programació d’espectacles, un dels pilars fonamentals del festival és la formació de professionals. Més de 150 ballarins de més d’una cinquantena de nacionalitats es desplacen anualment fins a Deltebre per rebre formació de la mà de diferents referents de la dansa i el circ contemporanis.
Una de les novetats és la col·laboració amb el festival Eufònic per a mostrar una proposta que neix de la col·laboració entre dos dels festivals més importants del territori establint una sinergia artística per a oferir una actuació mai vista i una experiència irrepetible. Sota la direcció artística de Laurent Delforge i l’actuació en directe de l’artista visual Yannick Jaquet i el músic Thomas Vaquié, es viurà un espectacle únic que fusionarà arts visuals, música electrònica i improvisació dels ballarins ChingYing i BBoy Issue.
Deltebre Dansa és un festival adherit a la marca Festivals Terres de l‘Ebre, el primer segell identitari i de qualitat que aglutina 16 festivals professionals del territori, amb l’objectiu d’analitzar l’impacte socioeconòmic de la cultura en entorns no metropolitans.
Deltebre Dansa és un projecte fundat i organitzat per la companyia ROPA / Roberto Olivan Performing Arts i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ministerio de Cultura y Deporte, Ajuntament de Deltebre i Diputació de Tarragona.
Professors Workshops
En l’apartat de la formació per a professionals de la dansa i el circ els professors destacats són Akram Khan (Regne Unit), Wim Vandekeybus (Bèlgica), Rakesh Sukesh (Índia), Maura Morales (Cuba/Alemanya), Sita Ostheimer (Berlín) i Lali Ayguadé (Catalunya).
També participen com a professors del festival Martin Kilvady, Lucija Romanova, Milan Herich, Anton Lachky, Peter Jasko, Egina Alcaide, Alleyne Dance, Kiley Dolaway, Estefania Dondi, Clémentine Télésfort, Lisard Tranis, Lu Gómez i Tom Pollard.
Pots consultar els itineraris i els dies en que participen cadascun d’ells al web del festival
Programació espectacles per dies
DILLUNS 8 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
MUMUSIC CIRCUS – ‘Flou papagayo’
Tres caràcters sensibles i caòtics peregrinen circularment en una pista de Circ eterna i universal. Les emocions i el deliri per compartir són l’impuls d’aquest curiós viatge on cada un d’ells aconsegueix convèncer a l’altre d’allò que ni ell mateix sap. I és que Flou Papagayo no es pot saber, perquè només se sent.
Celebrant 10 anys de tragectòria artística en l’àmbit del circ contemporani, Mumusic Circus despunta per la seva gran capacitat de renovació i modulació de llenguatges en totes les seves creacions. La música en viu és el principal motor de totes les seves obres. Actualment tenen 4 espectacles actius, girant al nostre país i a l’estranger.
DIMARTS 9 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
ANA MORALES – ‘Peculiar redux’ (estrena a Catalunya)
Diferent, especial, únic o distint, algú que no encaixa en els trets genètics i irromp o neix d’ells una mirada de característiques diferents. Així ens endinsarem en aquest món, que crearem entre diferents personalitats per configurar un ‘Quadre Flamenc‘ des d’una visió abstracta d’aquest art. Un viatge amb un sense fi de possibilitats obertes per recórrer el món de la dansa, la música, el flamenc.
Ana Morales és un dels noms més destacats de l’escena flamenca, que enriqueixen la seva creació utilitzant diferents disciplines per arribar al fons del seu missatge. L’artista concep la creació d’acord amb el seu moment vital, recreant a l’escenari els seus propis passos de vida.
EYAS DANCE PROJECT – ‘Specular peculiar’
Una seqüència d’interseccions còsmiques, on el temps tal com el coneixem, es dissol en les múltiples dimensions del cos. Cada criatura explora els límits físics de la seva massa i el vincle velat que existeix en cada vulnerable trobada. Aprofundint en la naturalesa humana i en la font sobrenatural, Spectacular Peculiar és una cerimònia a una realitat invisible.
EYAS Dance Project és una companyia de dansa contemporània i estudi de producció artística i cultural, fundada el 2018 pels codirectors, creadors i ballarins Carlos González i Seth Buckley. Artistes multidisciplinaris i transgressors que no segueixen les regles; les reescriuen.
DIMECRES 10 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
COLECTIVO CLÁ – ‘Funámbulo’ (estrena a Catalunya)
Colectivo Clá és una companyia independent dedicada a l’art de la dansa contemporània. Amb seu a Costa Rica, Clá porta a terme treballs d’investigació durant tot l’any amb actuacions, classes per a professionals i principiants, així com tallers d’investigació, tant a Costa Rica com a l’estranger. El grup va néixer de la necessitat de crear un llenguatge de dansa comú i autèntic, combinant els nostres diversos orígens i experiències en disciplines artístiques com la dansa contemporània, la capoeira, la gimnàstica i el hip-hop.
PAULINA ESPINOSA + MARIANA OLIVEIRA – ‘Drauma’ (estrena a Catalunya)
La programació d’aquest espectacle forma part de la col·laboració entre el Deltebre Dansa i SóLODOS, acollint la peça guanyadora del certamen.
Mariana Oliveira és una artista i creadora escènica originària de Madeira, Portugal. Va completar els seus estudis a Performact el 2021 i va realitzar pràctiques al Tictac Art Centre a Brussel·les, Bèlgica. Ha treballat amb coreògrafs com Judith Sánchez Ruiz, Rakesh Sukesh, Iñaki Azpillaga, Jos Baker, entre altres. Paulina Espinosa és una artista escènica, docent i creadora mexicana. Va estudiar al Peridance Center, NY, i és estudiant de David Zambrano des de fa 6 anys.
LACERDA – ‘El baile de la zurda’
En aquesta creació, LaCerda es proposa indagar en l’impuls vital que mou a tot cos que balla al ritme de la música, investigant la naturalesa del ball com a moviment, però també com a espai de trobada festiva i paradigma de la col·lectivitat. “El Baile de la Zurda” és un homenatge al ball, a les ganes de viure ballant malgrat tot; un homenatge també a les arrels llatinoamericanes dels creadors, font de la seva passió per la dansa.
LaCerda és una companyia de dansa contemporània que neix el 2013 de la mà de María Carbonell i Edward Tamayo Ruiz a Barcelona. Sorgeix amb la intenció d’indagar escènicament sobre el concepte de ritual i els misteris que comporta. A través de la dansa, LaCerda treballa en la creació d’universos poètics relacionats a allò aliè i desconegut. Treballa des de l’experiència, la sensació, i la visceralitat amb l’objectiu d’assolir el caràcter primari de la Dansa, que és anterior al verb i el concepte.
DIJOUS 11 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
Nit Solidària i del Circ
Una de les nits més celebrades i esperades del festival i que enguany comptarà amb KEROL com mestre de cerimònies.
Artistes convidats: Duo Bazaliy (duo de trapezi aeri); Luis Roldan & Inès Maccario (quadre coreà); Daniele Sorisi (hoverboard acrobàtic); Tiphaine Rochais (roda alemanya); Nico Montes de Oca (verticals damunt taula) i Stina Maria Riedeld (acro-dansa).
DIVENDRES 12 JULIOL
22:00h. Carpa Deltebre Dansa
PETER JASKO – ‘The dance of change’ (estrena a Catalunya)
El 2001, Peter Jasko es va graduar al Conservatori de Dansa J.L. Bella, Eslovàquia. Va continuar la seva educació superior a la VSMU, durant un any abans d’ingressar al P.A.R.T.S. a Brussel·les. Ha estat involucrat en la comunitat de la dansa en diferents parts del món com a intèrpret, coreògraf i professor durant més de 20 anys. El 2006, Peter va cofundar Les Slovaks Dance Collective. Durant els darrers 20 anys, ha ensenyat en uns quaranta-sis països arreu del món.
JANET NOVÁS – ‘Feelings’
Janet Novás. Ballarina, creadora, actriu i docent. La seva obra es construeix des de l’observació, l’experiència i el diàleg amb el seu cos com a principal eina, apostant per un llenguatge propi, modelant el contingut emocional i la senzillesa estètica que caracteritzen els seus treballs. Recentment, ha rebut el “Goya a Millor Actriu Revelació” per la pel·lícula “O Corno” de Jaione Camborda, el “El ojo Crítico de Danza” de RNE (2021) i el Premi de la Crítica Catalana a millor ballarina.
GIORGIA GASPARETTO + VITUS DENIFL – ‘Two out of three’
‘Two out of three‘ és una invitació a reconèixer els lligams d’interdependència entre nosaltres i la natura. La dansa i la música, com a formes de memòria ancestral, es converteixen en guies cap a un viatge cap al ritual, cap a l’arcaic, per a redescobrir la relació amb el planeta. Més enllà de la idea de dominació, la investigació abraça una visió del tot, per intentar imaginar nous mons possibles.
Giorgia Gasparetto i Vitus Denifl col·laboren des de 2021. Giorgia es va graduar a SEAD (AUT) i treballa amb Alleyne Dance, H. Hennig, P. Blackman, J. Lauwers, entre d’altres. Va guanyar el Festival Masdanza i ensenya arreu d’Europa. Vitus Denifl es va graduar a la Universitat de Música de Viena (AUT) i és un clown doctor. Toca amb el grup Àfrica Ndigeul, LiSi*A, Le Fondeur de Son, Moby Stick i Javentu, Wicked Dub Division, Pilmaiquen, etc., i va crear l’actuació ‘Catch that Tune’.
DISSABTE 13 JULIOL
19:30. L’Obrador espai de creació
NÚRIA ANDORRÀ – JULYEN HAMILTON
La percussionista Núria Andorrà i el ballarí Julyen Hamilton pugen a l’escenari per a portar les dues disciplines a una conversa en una proposta específica del lloc que s’adapta a l’espai, a l’entorn i a l’acústica, integrant l’audiència com a part activa de l’actuació. La trama es genera en temps real. Un espectacle irrepetible en un entorn únic.
Núria Andorrà i Julyen Hamilton actuen per primera vegada el 2018 i des de llavors actuen en diferents festivals i contextos. Utilitzant la improvisació lliure com a eina de comunicació i d’interdisciplinarietat entre les dues disciplines, la dansa i la música, posant-les en la mateixa igualtat jeràrquica en l’escenari. L’escolta és l’eix creatiu de les artistes i l’utilitzen per integrar el públic com a element actiu en la creació.
22:00h. Carpa Deltebre Dansa
YANNICK JAQUET + THOMAS VAQUIÉ (estrena absoluta)
‘Deltebre Dansa meets Eufònic: Ressonàncies deltàiques‘
Enguany Deltebre Dansa i Eufònic connecten per mostrar una proposta inèdita. Sota la direcció artística de Laurent Delforge i amb l’actuació en directe de l’artista visual Yannick Jaquet i el músic Thomas Vaquié es viurà un espectacle únic que fusionarà arts visuals, música electrònica i improvisació dels ballarins Ching Ying i BBoy Issue. Un espectacle que neix de la col·laboració entre dos dels festivals més importants del territori establint una sinergia artística per oferir una actuació mai vista i una experiència irrepetible.
DISSABTE 13 JULIOL
Concert: en acabar els espectacles
Banda de versions d’èxits internacionals de pop-rock dels anys 80, 90 i 2000. Dues hores de música en directe amb una banda formada per: bateria, baix elèctric, dues guitarres elèctriques i la veu de l’artista Emily Gray. L’Emily composa les seves pròpies cançons. A part de les versions, faran algunes adaptacions de les seves cançons.
Banda de versions formada a Tortosa fa menys d’un any amb molt poc recorregut als escenaris però amb una gran acceptació, en bona part gràcies a l’aportació de la seva cantant Emily Gray, compositora britànica establerta a la capital del Baix Ebre.
DIUMENGE 14 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
Creació Deltebre Dansa 2024
Erick Jiménez & Thomas Guiraud
Com cada any, la creació que es realitza durant el festival és el punt medul·lar, el moment en què els veïns del Deltebre tenen el seu espai ja consagrat i pugen a l’escenari amb artistes professionals de diverses parts del món. Durant una setmana intensa de treball es construeix un espectacle entre veïns i artistes. El contingut de l’espectacle va més enllà del fet estètic; és sinònim de valors com la inclusió, l’empatia, l’honestedat. La creació és la metàfora i la manera en què el festival agraeix als seus veïns i brinda a través d’una experiència artística sensibilitat social millorant la qualitat de vida del poble a través de les arts vives.
Erick Jiménez va iniciar els seus estudis artístics al Conservatori Castella i s’especialitza en dansa contemporània per la Universitat Nacional de Costa Rica. Màster en Arts Escèniques per la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, Màster en pensament i creació contemporània, Escola superior d’art dramàtic de Castella i Lleó. Mestre de Qigong per la Federació Gallega de Kung Fu, especialitzat en Quiromassatge per la Universitat Popular del Nord-oest, la Corunya, estudis d’Ashtanga Yoga. Erick és a més Artista Escènic que treballa per a diverses companyies i projectes internacionals.
Thomas Guiraud és professor, ballarí i artista, nascut el 1984 a Chalon-Sur-Saône (França). És el fundador de la Compagnie Touba, destinada a fer projectes que vinculen la dansa i l’educació. Thomas és professor d’educació física, hip-hop i ioga. Va estudiar educació física, dansa i altres formes artístiques com circ, clown, arts marcials (kalaripayatt, tai-txi), a diversos països del món (Àustria, Espanya, Alemanya, Índia, Xile…).
DILLUNS 15 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
SITA OSTHEIMER COMPANY – ‘The Inevitable and You’m (estrena a Catalunya)
La dansa a ‘The Inevitable and You‘ és el mitjà d’aquesta lluita interna d’estar en relació. La peça es desenvolupa en un flux continu de moviment, una arquitectura coreogràfica dinàmica que mai s’atura. Un moviment inicia el següent; instintivament, els ballarins responen entre ells, creant una atmosfera d’intensitat interminable.
Sita Ostheimer és una coreògrafa ubicada a Berlín. El 2017 va fundar la Companyia Sita Ostheimer, una plataforma basada en projectes que reuneix artistes de la dansa, així com a compositors musicals i al dissenyador d’il·luminació Barnaby Booth, com a membres centrals.
DIMARTS 16 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
ESTEFANIA DONDI – ‘Ritual de una (anti) Catarsis’
Estefania Dondi és intèrpret, coreògrafa i mestra de Costa Rica. Ha investigat en el seu propi treball com a mestra i coreògrafa inspirada en la improvisació i la forta fisicalitat. Ha treballat amb Francisco Córdova (Physical Momentum), Anton Lacky, Colectivo Cla, Jimmy Ortiz, Shanti Vera, entre d’altres.
MILAN TOMÁSIK – ”‘Dancing through the summer: Deltebre’
‘Dancing Through the Summer‘ és una sèrie de dansa de composició instantània concebuda per Milan Tomášik i realitzada en diversos tipus d’espais a l’aire lliure i no convencionals. Aquesta actuació única i irrepetible captura el ritme, l’arquitectura corporal, les accions físiques i sensorials, cocreades i recolzades per música electrònica.
Milan Tomášik és un coreògraf, intèrpret, ballarí, director artístic i mestre que treballa internacionalment en el camp de la dansa i les arts escèniques. És cofundador del col·lectiu de dansa Les SlovaKs, amb qui ha creat i interpretat obres aclamades internacionalment. Milan és convidat regularment com a mestre convidat arreu del món per impartir el seu taller característic, Cos Poètic.
COOPERATIVA MAURA MORALES – ‘Verweile doch, Du bist so schön!’ (estrena a Catalunya)
És probablement l’aposta més famosa de la literatura universal: el Faust de Goethe aferma un cop a Mefistòfeles, es tracta de la seva ànima i d’un únic moment complet. Així, Faust entra en contacte directe amb la seva pròpia presència present i connecta amb la qualitat temporal del moment. Tots ho hem experimentat: el moment perfecte. I tots som conscients de la fugacitat de tota experiència i, no obstant això, sempre volem lluitar contra ella. Viure el moment és una cosa. Acceptar la seva fugacitat és una altra. En aquesta peça, la Cooperativa Maura Morales es dedica a la màgia del moment i a la seva infinita finitud.
El nucli principal de la Cooperativa Maura Morales està format per la ballarina/coreògrafa Maura Morales i el compositor Michio Woirgardt. Depenent del concepte i l’abast del projecte respectiu, el conjunt s’amplia per incloure altres artistes. La companyia, que existeix des del 2010, ha realitzat nombroses peces escèniques i és una de les companyies independents més girades (nacionalment i internacionalment) a Alemanya, amb un volum de gira de 50 actuacions com a convidada per any.
DIMECRES 17 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
ELELEI – Soy madera
ELELEI neix el 2019 de la col·laboració entre els artistes Sabrina Gargano (Barletta, Itàlia) i Rafa Jagat (València), units per la idea de poder ajuntar els seus propis camins de dansa i teatre. El 2020 neix el seu primer treball “A ciegas”, guanyant el Primer Premi i el Premi del Públic del festival MAIS IMAGINARIUS de Portugal el 2021 i el Premi del Públic en el 35 Concurs Coreogràfic Internacional de Hannover el 2021.
A més de “A ciegas”, al gener de 2021 creen la pel·lícula de teatre físic “May you listen?” pertanyent a la formació de la companyia jove de Jasmin Vardimon JV2 a Anglaterra i estrenada el maig de 2021. Al maig de 2022 estrenen “Marathon” a Londres, com a col·laboració novament de la companyia JV2 de Jasmin Vardimon. “Soy madera”, segona creació de la companyia i co-produïda pel festival Imaginarius, es va estrenar el maig de 2022 en el mateix festival.
DIJOUS 18 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
LED SILHOUETTE – ‘Los perros’
El desplegament d’una dansa apassionada que troba el seu sentit més pur en la repetició i en la catarsi: ballar fins a l’esgotament, bordar fins a l’esgotament, viure fins a defallir. El relat de l’home que es contempla en l’altre per trobar-se a ell mateix. Dos homes abraçats. Dos homes que ballen fins que tot acaba i tot torna a començar.
Led Silhouette és una companyia de dansa creada i dirigida pel navarrès Martxel Rodriguez i el madrileny Jon López, amb seu al poble de Lesaka, Navarra. Paral·lelament a la seva activitat com a intèrprets a la companyia “La Veronal”, inicien el 2016 la seva etapa com a creadors codirigint el col·lectiu de joves artistes formats en diferents disciplines de la dansa i influenciats per l’art contemporani. Investiguen sobre noves formes de moviment i diferents conceptes amb l’objectiu d’oferir la seva pròpia visió de la dansa contemporània, construint una plataforma on treballar i fer de Led Silhouette quelcom únic.
DIVENDRES 19 JULIOL
22:00h. Carpa Deltebre Dansa
OPEN STAGE NIGHT – MC Anna Yang + DJ Lady Funk
Artistes convidats: BBoy Issue; Jaycee; Lidiya; Kristian Mensa, Miss Izzy i BGirl Movie One.
Per tercer any consecutiu, i donat l’èxit de les edicions anteriors, obrim el nostre escenari a la improvisació i exaltació de l’art urbà al més pur estil de les ‘batalles de rap hip-hop’ però sense la part competitiva. Actuacions improvisades per alguns dels millors ballarins que existeixen actualment. Tots els participants dels workshops PRO i el públic general que tingui ganes de celebrar, ballar i compartir el seu moviment, tenen una cita a l’Open Stage Night. Una nit d’art, d’espontaneïtat, de sortir a escena sense prejudicis i degustar tota la creativitat del Deltebre Dansa.
Anna Yang, coneguda internacionalment com a exponent del waacking al nostre país, no és només una ballarina excepcional, sinó també una força unificadora en l’escena de la dansa urbana. Anomenada afectuosament “la mare” per les comunitats de ball, moltes vegades és triada com l’amfitriona perfecta per als esdeveniments urbans, aprofitant també de la seva veu com a vocalista, per donar més rumb a la festa, com només una clubber sap fer-ho.
DISSABTE 20 JULIOL
22:00. Carpa Deltebre Dansa
LA FAM PRODUCCIONS – Ambulant
LA FAM és una jove companyia de teatre de carrer que va néixer l’any 2014 a la ciutat de Vila-real (Castelló) de la inquietud d’un experimentat equip d’actors, actrius i músics amb la intenció de treballar nous codis i estètiques escèniques que transformin el carrer en un espai no convencional.