HomeSocietatDrets Socials anuncia 85 noves places públiques per a gent gran i...

Drets Socials anuncia 85 noves places públiques per a gent gran i persones amb discapacitat a l’Ebre

El Departament de Drets Socials crearà este any més de 3.000 noves places públiques per a gent gran (2.369) i persones amb discapacitat (700). De les places per a gent gran, 1.626 seran en residències de gent gran; 499 en centres de dia i 244 en els Serveis d’Atenció Integral en l’Àmbit Rural (SAIAR).

L’objectiu és eliminar les desigualtats territorials i reduir al màxim les llistes d’espera. També, identificar les necessitats d’inversió, establir mecanismes eficaços de col·laboració publicoprivada i planificar a mitjà i llarg termini per adaptar els recursos disponibles a una demanda creixent. Les places entraran en funcionament aquest any.

2.369 noves places públiques per a gent gran

Pel que fa a les 2.369 places públiques noves per a la gent gran, per regions socials, la de Barcelona comptarà amb 459 noves places; la de Catalunya Central, 233; la regió social Metropolitana Nord, 617; la Metropolitana Sud, 407; la regió social Girona, 264; la de Lleida, Alt Pirineu i Aran, 134; la del Camp de Tarragona, 170, i la regió Terres de l’Ebre, 85.

La conselleria indica que les places de residències de gent gran s’assignen segons principis d’equitat territorial i en l’àmbit d’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) i tenint en consideració el nombre de places residencials públiques sobre el nombre de població de més de 65 anys, la llista d’espera sobre el nombre de dependents majors de 65 anys i la mitjana de places residencials públiques sobre la població de 65 anys o més a Catalunya.

Pel que fa als centres de dia, cada plaça correspon a 300 hores de servei per mes. Això implica que cada plaça pot estar ocupada per més d’un usuari quan la intensitat de la prestació és menor. La mitjana d’hores reals per usuària era de 212 el desembre passat, el que significa que aquestes 499 places podrien donar servei a 706 usuaris.

Les 244 noves places del SAIAR es distribuiran en un total de 18 centres. En concret, es posaran en marxa 6 equipaments nous, mentre que 6 centres passaran de centre de dia a SAIAR i s’ampliaran el nombre de places que reben finançament públic en 6 centres ja existents. S’incrementaran en un 59% les places públiques. Aquest augment suposarà una inversió addicional anual d’1.646.970,00 euros.

Els Serveis d’Atenció Integral en l’Àmbit Rural (SAIAR) atenen persones majors de 65 anys que viuen en l’àmbit rural. S’ubiquen principalment en comarques amb baixa densitat demogràfica, una taxa d’envelliment alta, un alt percentatge de municipis petits i dispersos i amb dificultats d’obtenir serveis. Els SAIAR faciliten que la gent gran que viu en determinades zones puga continuar vivint al seu domicili i alhora tinga cobertes les necessitats d’atenció que requereix: hi ha espais diferenciats en el fet que s’ofereixen serveis assimilables als d’un centre de dia i espais complementaris per tallers a serveis de caràcter ambulatori i a domicili, en funció de les necessitats dels usuaris i les famílies.

Unes 700 noves places per a persones amb discapacitat

Per a persones amb discapacitat, el Departament de Drets Socials crearà al voltant de 700 noves places públiques. D’aquestes, més de 500 seran per atendre les sortides d’escoles d’aquest any.

També es crearan un centenar de places públiques noves en el marc del projecte Casa Meua, que planteja un nou sistema per a persones amb grans necessitats de suport, en habitatges en comunitat i utilitzant serveis comunitaris i personalitzats, per potenciar la desinstitucionalització. La resta de places s’habilitaran en altres recursos residencials per a persones amb discapacitat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 53 = 61

Últimes notícies