HomeSense categoriaEcologistes demanen un pla estratègic de polítiques extractives a Ulldecona

Ecologistes demanen un pla estratègic de polítiques extractives a Ulldecona

MONTSIÀ // Salvem Lo Montsià i GEPEC-EdC reclamen que s’elabore un pla estratègic d’activitats extractives a Ulldecona que estiga consensuat entre els sindicats, entitats municipals, partits polítics, persones interessades i l’Ajuntament. 

Estes entitats ecologistes denuncien que s’estan produint irregularitats en algunes activitats a Ulldecona, d’extracció d’argiles, pedra i marbres; així com es mostren molestes per la situació actual que està “arraconant” els actius patrimonials, culturals, naturals i paisatgístics a conseqüència d’una política extractiva “incompatible” amb la preservació d’este “ric” patrimoni. És per això que demanen que s’investiguen presumptes irregularitats en estos negocis i que es regule un perímetre de protecció per als jaciments arqueològics. 

En este sentit, Joaquim Estellé, portaveu del GEPEC-EdC, en declaracions al Canal Terres de l’Ebre,  afirmava que, segons els havien informat des del Departament de Territori, l’empresa Marbres Sénia S.L. estava executant l’activitat extractiva Maria 2, a la Serra de Godall, “encara que no havia començat l’extracció, sí que va iniciar-se l’activitat sense permisos”. Les entitats expliquen que, en el tràmit de suficiència, l’abril de l’any passat, l’empresa els va respondre a la sol·licitud de dades complementàries, amb imatges de satèl·lit del 2017 on es veurien finques explotades, un any abans de sol·licitar permisos, al barranc del Capellà. Segons Estellé, Territori i Sostenibilitat els ha comunicat que sancionaran l’empresa. 

Davant d’això, un dels propietaris de l’empresa extractora de pedres, Manel Mas, afirmava també al Canal Terres de l’Ebre que “tenim tots els permisos en regla. Fa molts d’anys que ens dediquem a això, no hem començat mai una pedrera sense permís. Això només són calúmnies que van en contra nostra”.  

D’altra banda, des de les entitats ecologistes recorden que Ulldecona és un municipi inclòs a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la proliferació d’extracció de pedreres, diu Estellé, podria suposar “l’eliminació de la vegetació; per tant,  d’hàbitat d’espècies”, i també “l’arrencada d’oliveres”. És per això que les dos entitats recriminen a l’Ajuntament d’Ulldecona que no s’haja fet “cap pas” en la proposta de declarar la falda de la serra del Montsià com a Bé Cultural d’Interès Local, presentada fa quatre anys, i que va comptar amb 1.800 signatures de suport. 

Al seu torn, l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, assegura que compartixen la preocupació per “trobar l’equilibri” entre les activitats extractives i la preservació del patrimoni i el paisatge. De fet, en el ple municipal del mes de maig, el consistori va aprovar la modificació de les normes subsidiàries per a augmentar la protecció dels jaciments arqueològics i paleontològics. “Anem fent passos en benefici dels diferents sectors en este aspecte. Les competències municipals són les que són i actuen en funció d’això. Treballem per a protegir àmbits i la prova és l’últim acord per a protegir els jaciments”, defensa l’alcaldessa. L’acord delimita franges de protecció de 300 metres on no es poden fer “canvis morfològics del terreny”, un perímetre que des de Salvem Lo Montsià i GEPEC-EdC reclamen que siga d’entre 1 i 1,5 km. Ara, l’aprovació definitiva, però, l’ha de fer la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre. 

A més, el consistori i les entitats compartixen la preocupació pels perjudicis i problemes que suposa el pas de vehicles de gran tonatge per l’interior del nucli urbà. L’any 2007, el consistori va rebutjar el traçat que plantejava la Diputació de Tarragona per fer un cinturó de circumval·lació a la TV-3313, cap a Godall. L’alcaldessa Núria Ventura ha remarcat que tot i el desacord de fa deu anys amb el traçat, esta circumval·lació “fa falta perquè els camions passen per dins del poble per a anar Godall i crea uns conflictes importants”. Finalment, les entitats demanen que es vetlle pel compliment de la legalitat en estes activitats i que es faça una “correcta restauració de les finques explotades”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

13 + = 18

Últimes notícies