HomeCulturaEl bisbat de Tortosa recupera un antic reliquiari del segle XVI que...

El bisbat de Tortosa recupera un antic reliquiari del segle XVI que va ser robat a Gandesa el 1971

El bisbat de Tortosa ha recuperat el reliquiari dels Sants Màrtirs. La peça, d’estil plateresc i gòtic, té un alt valor artístic i va ser robada de l’església arxiprestal de Gandesa l’any 1979. Una recerca de l’historiador Joan Hilari Muñoz va identificar el reliquiari al Museu Deu Font, gestionat per l’Ajuntament del Vendrell, i el bisbat de Tortosa ha pogut recuperar-lo després d’iniciar un procediment judicial, que ha acabat demostrant que la peça exposada al Vendrell és el reliquiari sostret. L’alcalde de la població va lliurar l’obra al bisbat en un acte el dijous 21 de març.

L’arxiver diocesà, Josep Alanyà, ha destacat que es tracta d’una peça “d’alt valor artístic”, datada de mitjans del segle XVI, i d’estil gòtic i plateresc. El reliquiari, però, no conserva cap relíquia dels Sants Màrtirs que custodiava. Va ser robat de l’església arxiprestral de Gandesa l’any 1979. Anys després, la mateixa peça va ser comprada a un antiquari de Barcelona per part del notari i col·leccionista del Vendrell Antoni Deu Font. El 1991, el col·leccionista va cedir el reliquiari, juntament amb més de 2.800 peces d’art més, a l’Ajuntament del Vendrell perquè pogués exposar-les al públic en un nou museu. Quatre anys després, se va inaugurar el Museu Deu, que exhibia les obres cedides.

Foto: Cedida

En una recerca, Joan Hilari Muñoz, va veure la fotografia del reliquiari a la pàgina web del Museu i ho va posar en coneixement al bisbat de Tortosa, que va demanar el seu retorn com a legítims propietaris del reliquiari. Un llarg procediment judicial ha acabat resolent que el reliquiari exposat fins ara al Vendrell és, en efecte, el mateix que va ser sostret de Gandesa, i la sentència va ordenar el seu retorn al bisbat de Tortosa. Alanya destaca que “hi ha hagut algunes petites modificacions” però que hi ha “grans certeses” que es tracta del reliquiari dels Sants Màrtirs de Gandesa. “És d’estil plateresc, amb dos àngels esculpits a banda i banda del cèrcol central que atesorava les relíquies”, explica Alanyà. A la vegada, “l’obra té inscripcions i gravats dedicats a Santa Anna i Sant Jaume”, dos sants amb gran devoció a Gandesa.

El lliurament del reliquiari va tindre lloc el passat dijous, 21 de març, al Palau Episcopal de Tortosa, en presència del bisbe, Sergi Gordo. L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, se va encarregar de lliurar el reliquiari. “Quan s’ha comprovat l’autenticitat, hem cedit l’obra. Des del Vendrell volem protegir les obres artístiques i ha quedat demostrat amb la custòdia del reliquiari durant més de trenta anys”, ha destacat Martínez. A la vegada, ha justificat el procediment judicial, ja que “es tracta d’una obra provinent d’una herència i no podem cedir-la si no hi ha la certesa que va al seu legítim propietari. I per això era necessari tenir una sentència”, ha destacat Martínez.

Ara, el reliquiari estarà exhibit durant dos mesos a l’exposició permanent de la catedral de Tortosa, i està previst que després se retorne a la parròquia de l’església de Santa Maria de l’Assumpció, a Gandesa.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 8 =

Últimes notícies