Actualment, el 55 % de l’aigua que consumix l’àrea metropolitana de Barcelona ja no ve dels embassaments, sinó de les dessalinitzadores i plantes de regeneració, i els governs català i estatal han anunciat que la construcció de la dessalinitzadora del Foix i l’ampliació de la de Tordera -Catalunya guanyarà capacitat de produir aigua en 80 hm3- es pagaran amb fons europeus i estaran a punt entre 2028 i 2029. El finançament acabarà repercutint en la factura de l’aigua dels usuaris. En el cas de la dessalinitzadora del Foix, costarà 180 milions. Ubicada entre Cubelles i Cunit, just al límit entre els sistemes Ter-Llobregat i CAT, aixeca les suspicàcies dels sectors en defensa de l’Ebre, en considerar-la una porta encoberta a la interconnexió. A més a més, el consorci d’Aigües Ter-Llobregat (ATL) assumirà el seguiment i control de les obres de les dos depuradores.
Malgrat les reticències, el president del CAT, el deltebrenc Joan Alginet, ha tornat a defensar la dessalinitzadora del Foix, a Cunit, com “una oportunitat” per baixar progressivament la pressió sobre l’Ebre. Alginet, en una intervenció en el ple de Deltebre com a portaveu d’Esquerra, va remarcar que la dessalinitzadora de Cunit, a banda de cobrir necessitats estructurals de l’Alt Penedès, podrà a la vegada anar cobrint d’una forma planificada i progressiva les demandes de fins a 14 municipis del nord de la província de Tarragona, des d’Altafulla fins a Cunit, que suposen un volum de 12 milions de metres cúbics, és a dir, el 15 % de l’aigua que es consumix del CAT i que, per tant, “és una altra ocasió per a baixar el consum d’aigua de l’Ebre que no podem dixar escapar”, com la regeneració d’aigua per la part de la indústria.
El CAT va tancar el 2023 amb un consum global de 77,7 hm3 d’aigua, i l’aigua regenerada de la indústria representa un 7 %. “Si no, estaríem parlant del consum més alt del CAT en la seua història”, va manifestar el responsable del consorci en unes declaracions a Canal TE, en què també va explicar la particularitat que “són consums en context de sequera en què els municipis poden recórrer menys als seus aqüífers i recursos propis”. Alginet també confia que es puga revertir parcialment el minitransvasament i reduir la concessió vigent -l’actual és de 94,71 hm3, pels 126 que marca la llei del 18/81- millorant l’eficiència de les xarxes de distribució en baixa dels municipis, objectiu per al qual el Govern i la Diputació han anunciat ajuts.
Finalment, Alginet es mostra compromès amb la protecció del riu i del Delta: “Les presidències del CAT han de ser ebrenques i han de ser del Delta, perquè ens dona un plus”. El deltebrenc augura que serà un estiu complicat i el CAT no ha desactivat el seu pla de sequera, tot i poder-ho fer tècnicament, per a donar “un missatge de coherència i corresponsabilitat amb el país, perquè el desembassament de Mequinensa ha pogut confondre la gent”.
A banda de la dessalinitzadora del Foix, Alginet va tornar a proposar la construcció d’una dessalinitzadora a Tarragona, que encara “reduiria més la dependència de l’Ebre d’una manera ordenada i planificada”.