HomeMedi AmbientEl CAT impulsa un sistema per a no tallar el subministrament al...

El CAT impulsa un sistema per a no tallar el subministrament al sud de l’Ampolla si s’atura el tub principal

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), l’ens que gestiona l’anomenat minitransvasament de l’Ebre, construirà una nova estació de bombament per a no haver d’interrompre el subministrament als municipis consorciats del Baix Ebre i Montsià situats més al sud de l’estació potabilitzadora de l’Ampolla en el cas d’incidència i aturada de la canonada principal que resseguix l’eix mediterrani. Amb una inversió relativament modesta, al voltant dels 160.000 euros, esta actuació blindaria el subministrament als municipis més grans del sud del país, com ara Tortosa, Amposta, Deltebre, la Ràpita, Alcanar o Sant Jaume d’Enveja, i s’evitaria haver de tallar-los l’aigua del CAT si el tub principal torna a col·lapsar, com va passar a l’Ampolla (gener del 2020) i a l’Ametlla (desembre del 2021). “Els faria independents de la xarxa principal, i tot i que no és una obra significativa pel que fa a pressupost, sí que és prioritària, i esperem tenir fet el projecte al més aviat possible”, va manifestar el president del CAT, el deltebrenc Joan Alginet.

Aquells dos episodis van fer que el CAT estiga ara mateix instal·lant un sistema d’auscultació a la conducció principal del CAT. El projecte consistix en la instal·lació de fibra òptica al llarg de 85 km, i permet el monitoratge en temps real i en continu de l’estat estructural de la conducció. Actualment hi ha executat un 40 % de la infraestructura: la fibra ja està instal·lada i en servei en dos trams, entre la planta de tractament de l’Ampolla i l’Ametlla de Mar, i entre l’Hospitalet de l’Infant i Cambrils, i s’està estenent la fibra en el tram intermedi, entre l’Ametlla i l’Hospitalet. Precisament gràcies a esta instal·lació el CAT va poder detectar un tram amb anomalies a l’Ametlla que va requerir d’una actuació a finals de gener. Tot el projecte d’auscultació suposarà una inversió total de 8,2 milions d’euros.

En la presentació del balanç anual, es va fer un repàs de les principals accions del 2022, sobretot la planta de desinfecció per llum ultraviolada (3,8 milions per a millorar la qualitat de l’aigua) i les reixes de desbast del dipòsit d’aigua crua de l’Ampolla (0,5 milions per a extreure els macròfits que s’hi formen). També van entrar en servei, l’any passat, el dipòsit regulador del Vendrell i la variant de la canonada principal a l’Ametlla, per a evitar un dels trams més deteriorats del tub. L’obra, d’1,7 milions, hauria d’estar finalitzada a finals de març.

Pel que fa al consum d’aigua, no només s’ha recuperat sinó que ja ha superat els volums previs a la pandèmia. Durant el 2022 el CAT va subministrar als abonats 76,48 hectòmetres cúbics, un 9,04 % més que l’any anterior, i per sobre dels 73,79 hectòmetres cúbics de l’any 2019. La indústria, amb 28,63 hectòmetres cúbics, va registrar l’increment percentualment més elevat, de l’11,33 %, en un context de recuperació econòmica però també de sequera i poca pluja, cosa que haurà condicionat la disponibilitat de recursos propis.

Aigua depurada

Tanmateix, segons Alginet, si no fos pels 6 Hm3 d’aigua reutilitzada per a la indústria tarragonina -aigua residual depurada per a usos industrials-, el consum del CAT durant el 2022 hauria estat el més alt de la història de l’ens, que de moment va quedar fixat el 2007 per sota de la barrera dels 80 Hm3.

Els municipis encara suposen el gros de l’abastament, amb 47,85 hectòmetres cúbics este 2022, un 7,72 % més que l’anterior. Els responsables del consorci han reconegut que en alguns casos s’han sobrepassat les dotacions efectives que tenien assignades, un fet que tant Alginet com el gerent del CAT, Xavier Pujol, s’han proposat “actualitzar i corregir”.

Amb vista al 2023, el CAT vol augmentar la garantia del subministrament als consorciats amb la construcció dels dipòsits reguladors de Vila-seca i Cunit, amb un cost conjunt de 15,7 milions. En ambdós casos ja havien estat adjudicats, però les empreses guanyadores van retirar les ofertes per l’increment de costos, sobretot del preu del ferro, i ara caldrà tornar a licitar els projectes, actualitzats. Dos parcs fotovoltaics, a l’Ampolla i a Constantí, i projectes de digitalització per valor de 2,7 milions d’euros són altres dels projectes principals d’enguany, en què Alginet va desgranar altres reptes: “Cultura de compliment i bon govern corporatiu, a través d’una governança més plural i més col·laborativa”.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 50 = 60

Últimes notícies