El Consell Comarcal del Montsià reivindica el 8M en una Assemblea del Consell Consultiu de Dones sobre els serveis i activitats per a l’empoderament femení al Montsià. El president de l’ens comarcal, Sergi Guimerà, ha presentat l’acte: “estem aquí perquè algun dia no sigui necessari reivindicar la igualtat, mentrestant continuarem sumant-nos en tots els actes i dies reivindicatius. L’objectiu és que les dones siguin lliures en els diferents àmbits i accions quotidianes tant senzilles i essencials com passejar tranquil·les tant de dia com de nit“.
Atencions i serveis a les dones del Montsià
Durant l’Assemblea s’ha posat en valor la tasca del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), que ha dut a terme 351 atencions durant el 2024. Aquest any ha estat especialment centrat en l’atenció individualitzada, garantint que les dones de totes les poblacions del Montsià puguin accedir als serveis de manera àgil i sense demores. “Les dones no han d’esperar una setmana per ser ateses. Creiem que poder oferir un servei ràpid i eficient és essencial“, ha subratllat Laia Bertomeu, coordinadora del SIAD Montsià.
Amposta, en ser una població de més de 20.000 habitants, disposa del seu propi SIAD. Pel que fa a la resta de la comarca, la Ràpita, Alcanar, Santa Bàrbara, Ulldecona i la Sénia han estat els municipis amb més consultes, seguint la tendència poblacional. “A partir dels 30 anys és quan més dones utilitzen el servei. Estem segures que les més joves també tenen dubtes i en les properes accions ens centrarem en arribar a elles també“, ha afegit Bertomeu.
Accions per ampliar l’abast del servei
Amb l’objectiu de continuar arribant a més dones des de l’Àrea de la Dona s’organitzaran accions comunitàries com tallers, xerrades i exposicions que visibilitzin els recursos disponibles.
Entre les accions que s’han organitzat, destaquen:
- La maleta pedagògica: Un recurs destinat a associacions, escoles i biblioteques per promoure la igualtat de gènere.
- Xerrades i tallers sobre temes com els convenis matrimonials, drets i deures en l’estat civil, i la coparentalitat equitativa.
- Prevenció de l’assetjament comunitari: Iniciatives de sensibilització i accions concretes per garantir espais segurs per a tothom.
- Tallers per a homes: “Homes que cuiden”, un espai per reflexionar sobre la relació amb la criança, els sentiments i els rols masculins en l’àmbit familiar.
Cap a una comarca més equitativa
Aquest 2025, el Consell Comarcal del Montsià ha incorporat la figura d’una tècnica d’equitat per impulsar mesures concretes cap a la igualtat. “L’objectiu és trobar un equilibri entre dona i societat. Volem definir un pacte comarcal pel dret al temps. Presentar-lo en format guia per al Consell, els ajuntaments i les associacions del Montsià per promoure la conciliació entre la cura, la feina i l’oci“, ha explicat Cristina Garcia, tècnica d’equitat.
A més, s’està redactant el Pla Comarcal de Dones del Montsià, que busca una representació àmplia i significativa. Per aconseguir-ho, totes les dones de la comarca poden participar en una enquesta anònima, amb l’objectiu de detectar necessitats i impulsar accions en favor de la conciliació laboral i familiar.
L’associacionisme en creixement
Durant l’acte representants de diferents associacions de dones del Montsià han destacat l’increment de sòcies durant els darrers mesos apostant pel relleu generacional i noves activitats grupals.
L’acte ha conclòs amb la lectura del manifest a càrrec de la gerent del Consell Comarcal del Montsià, Cristina Guerrero. També ha assistit la directora territorial d’Igualtat i Feminismes a Terres de l’Ebre, Mercè Guirao, qui ha destacat: “el feminisme és igualtat i la igualtat és democràcia“.
En l’àmbit intern, s’ha organitzat un taller d’art floral amb l’objectiu de fomentar la creativitat i enfortir la cohesió d’equip.
La jornada pel 8M s’ha organitzat aquest dimecres, 5 de març, amb la intenció d’evitar coincidir amb la resta d’actes programats a les Terres de l’Ebre i afavorir la participació de tpthom a les diferents activitats.