HomeMedi AmbientEl Copate amplia a quatre els tractaments contra els mosquits, que també...

El Copate amplia a quatre els tractaments contra els mosquits, que també es faran als conreus ecològics

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) ha iniciat este dimarts el primer dels tractaments contra la plaga de mosquit en els arrossars perimetrals de les zones urbanes del delta de l’Ebre. Enguany l’inici dels tractaments s’ha avançat un parell de setmanes, però la principal novetat és que es farà el “reivindicat” quart tractament per a millorar l’eficàcia i reduir la població dels mosquits en ple estiu. Esta setmana s’han tractat 2.000 hectàrees d’arrossars perimetrals dels nuclis urbans de l’Ampolla, Camarles, Deltebre, Amposta, Sant Jaume d’Enveja i la Ràpita.

Segons el president del Copate, Xavier Faura, “l’objectiu d’este tractament és rebaixar la població de mosquits que es genera en estos hàbitats i que amb facilitat poden picar les persones que viuen en estos espais”, qui també destacava que enguany el consorci ha rebut el permís per a poder tractar els cultius d’arròs ecològics amb el producte biocida BTI.

Així, es preveu millorar l’eficàcia dels tractaments a les zones periurbanes dels municipis del Delta: “Poder fumigar tota la zona perimetral -dels pobles- augmenta l’eficàcia sensiblement i es notarà la millora”, defensava Faura.

Tanmateix, el director de l’àrea de Salubritat del Copate, Raül Escosa, detallava que enguany “és un any especial i de proves” per la sequera i les restriccions de regadiu que estan patint els arrossaires i no serà “fins a la tardor” que es podrà valorar l’impacte sobre la plaga. En este sentit, caldrà esperar al balanç de la campanya per a analitzar si este quart tractament contra el mosquit es consolida i s’implementa o si es descarta de cara als pròxims estius.

Amb tot, Escosa recordava que en els arrossars inundats, on les femelles ponen les larves, només es fa un tractament del 10% de la superfície: unes 2.000 hectàrees de les més de 20.000 que es conreen al Delta. “No es pot fer d’una altra manera i es fa així per tractar els més propers als nuclis habitats que s’ha demostrat prou eficaç”, deia.

Respecte del quart tractament, el director de Salubritat del Copate remarcava que serà molt eficaç per a “millorar la qualitat de vida i de sanitat dels habitants i visitants del Delta”. Així, confia que serà una campanya “amb pocs mosquits”.

El Copate disposa d’un pressupost d’1,6 milions d’euros per a poder fer les campanyes contra el mosquit al Delta, on també es fan nombrosos tractaments sobre els espais naturals on més proliferen les poblacions de mosquit, i de la mosca negra al riu Ebre. La meitat va a càrrec de la Generalitat, i l’altra meitat ho paguen les diputacions de Tarragona i Lleida i els municipis afectats. El cost d’enguany s’ha disparat per un augment de costos tant del producte biocida com dels carburants, entre d’altres.

Calendari de la Mosca Negra

D’altra banda, esta setmana l’ens també ha començat els mostrejos de la mosca negra als rius Ebre i Segre i preveuen poder fer el tercer tractament sobre el 20 o 21 de juny, aproximadament.

El segon tractament es va retardar per un contratemps en el concurs per comprar el BTI i també per greu avaria de l’helicòpter que pot fer els tractaments al riu. “Anirem recuperant aquest retard que hem tingut i no crec que afecte la població de mosca adulta i els ciutadans no se’n ressentiran”, defensava Escosa.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 2 =

Últimes notícies