HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEl cost del canvi climàtic

El cost del canvi climàtic

Avui dia tots som conscients del canvi climàtic i la majoria som conscients que tindrà implicacions a molts nivells. Una de les conseqüències més obvies, serà en l’àmbit ambiental, amb un desequilibri ecològic i el subseqüent declivi de la biodiversitat i la possible extinció massiva d’espècies. Algunes espècies no seran capaces d’adaptar-se al canvi tan sobtat de les temperatures i dels diferents règims pluviomètrics i conseqüentment s’extingiran. Aquestes extincions provocaran altres extincions d’espècies que depenen de les primeres i així successivament. La gent sol comparar l’extinció de les espècies amb una cadena. Si es trenca un eslavó, tota la cadena cau. Però a mi m’agrada més la comparació l’extinció de les espècies amb una tela d’aranya tridimensional. Si es trenca un petit fil, potser no succeeix gran cosa, però si es trenquen fils cap-dalts es pot desfermar una bona part de la tela d’aranya o fins i tot caure tota sencera. Per sort i fins ara, la societat no ha vist caure espècies cap-dalts pels ecosistemes, no obstant això el nombre d’espècies en extinció és cada cop més gran i el risc que hi hagi un col·lapse d’alguns ecosistemes és cada cop més elevat.

Molta gent pot pensar que li és igual l’extinció d’alguns animals o plantes, o fins i tot ecosistemes sencers. Tanmateix ja no li serà igual, si el canvi climàtic li fa rascar-se la butxaca. El risc que això passi és cada cop més alt. Ara estem veient com la guerra d’Ucraïna està afectant el preu de molts productes com per exemple el dels cereals. Els preus alts faran que molta gent als països del tercer món passin molta gana i pot desfermar revoltes i guerres com les viscudes a la “Primavera Àrab”. Això podria passar de forma molt més generalitzada si hi haguessin sequedats generalitzades degudes al canvi climàtic a molts països i llavors tindríem una crisi molt més greu que la vivim en aquests moments.

En un estudi financer del Banc d’Anglaterra va fer passar una sèrie de proves d’estrès climàtic a les 19 entitats més importants del país i van veure que hi poden haver pèrdues al Regne Unit de fins a 400.000 milions d’Euros. Com pot ser això? Bàsicament impagaments de crèdit per part d’empreses i afectacions de les asseguradores. Es calcula que podria haver-hi un desgavell econòmic i començar una pèrdua dels beneficis d’un 10-15% anuals. A Espanya encara seria pitjor la situació, ja que els països del sud d’Europa estarem més exposats al cop del canvi climàtic. Es calcula que la impossibilitat de pagament de les empreses augmentarà un 30% el 2050.

Al nostre territori serem especialment vulnerables tant ambientalment com econòmicament amb un Delta de l’Ebre on ja s’amenacen activitats com l’arròs (intrusió salina, falta d’aigua), aqüicultura (tempestes recurrents i mortalitat per sobreescalfament de les aigües), Salines (trencament del Trabucador i intrusió d’aigua de mar) i Turisme (retrocés de les platges). Ambientalment, tenim problemes com la salinització de llacunes d’aigua dolça, pèrdua d’espais protegits i de les seves espècies associades.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 3 =

Últimes notícies