HomeCulturaEl Festival TOCA’M fa de Tortosa el centre del piano durant un...

El Festival TOCA’M fa de Tortosa el centre del piano durant un cap de setmana de maig

Després de 2 anys d’existència, la 3a edició del Festival de piano TOCA’M que tindrà lloc aquest proper cap de setmana, s’ha presentat per primera vegada a Barcelona a la Llibreria ONA. La presentació ha anat a càrrec dels dos codirectors del festival, Maria Lombarte i Manel Miró.

El TOCA’M que començarà divendres 24 fins diumenge 26 de maig a diferents llocs emblemàtics de la ciutat de Tortosa, és un festival de piano urbà, un esdeveniment popular i accessible a tothom. La direcció del festival ha pensat acuradament els llocs on ubicar els pianos, diferents places de Tortosa i llocs de la ciutat on no s’han realitzat mai cap tipus de concerts i activitats com les que es proposen. Per tant, un dels objectius del TOCA’M, doncs, és posar en valor el patrimoni arquitectònic de Tortosa tot escoltant música de piano.

Els dos directors del festival, Maria Lombarte i Manel Miró, han anat desgranant la programació artística. A banda d’oferir els pianos a tothom qui els vulgui tocar, es convida a músics i artistes de renom nacional i internacional que actuaran als diferents espais del Festival. Els concerts seran gratuïts, es realitzaran durant tot el dia, matí, tarda i nit, a diferents horaris i a les diferents ubicacions.

Horaris concerts i artistes participants:

Divendres 24 de maig

 • 20:00h – Plaça de l’Absis
  CONCERT INAUGURAL
  CARLES & SOFIA PIANO DUO – ORQUESTRA “SOLISTES DE CATALUNYA”
  Carles Miró, director
 • 23:00h – Plaça dels Dolors
  “FUSIÓ DE PIANO PREPARAT I ELECTRÒNICA”
  OCHOA&MiRET

Dissabte 25 de maig

 • 12:00h – Reials Col·legis
  “MÉS ENLLÀ DE LA PRESÈNCIA”
  Lluïsa Espigolé, piano – Helena Ressurreição, mezzo soprano
 • 12:30h – Parc Teodor González
  “PAISATGES. ESTUDI #1”
  CREAMOVIMENT – Teresa García Moragas i Toni Viñals Matas Marc García-Rami, piano
 • 17:30h – Reials Col·legis
  “SYNDESI”
  Emma Stratton – piano
 • 19:00h – Museu de Tortosa
  LUCIA FUMERO & RITA PAYÉS
  Lucia Fumero, piano i veu – Rita Payés, trombó i veu
 • 20:30h – Reials Col·legis
  “HOMENATGE A RACHMANINOFF”
  Yukiko Akagi – piano
 • 23.00h – Embarcador del Riu Ebre
  “UNE PETITE BARQUE”
  Giulia Grassi – piano
 • 00:30h – Parc Teodor González
  “VIATGE SONOR” – Silent Wifi Concert. Marta Cascales – piano

Diumenge 26 de maig

 • 10:30h – Parc del Campus Universitari Terres de l’Ebre
  “RESSONÀNCIES DEL SILENCI”
  Sílvia Vidal, piano – Ramon Humet, bols tibetans, bols de quars i gong
 • 12:00h – Pont Roig
  “INSTANTS”
  AURA I BIEL – Aura Martí, veu i Biel Harper, piano
 • 17:30h – Plaça de l’Ajuntament
  ”PIANO SWING, VINE A BALLAR!”
  THE POYO MOYA TRIO – Cristian “Poyo” Moya, piano – Oriol Fontanals, contrabaix
  – Reginald Vilardell, bateria
 • 19:30h – Jardins del Príncep
  “88-M”
  MIRANDA FERNÁNDEZ – Miranda Fernández, piano – Cristina López, cante i electrònica – Lucas Balbo, percussió
 • 21:00h – Plaça de la Catedral
  CONCERT DE CLOENDA – “SONA LA CANÇÓ”
  LLUÍS GAVALDÀ & JOAN-PAU CHAVES veu i piano

Activitats Artístiques

A més d’un interessant cartell artístic que forma el TOCA’M 2024, una altra de les part més important que conforma el festival son les Activitats Artístiques que confirmen que és un festival pensat per a la gent i perquè en sigui el veritable protagonista. Activitats de caire social on els protagonistes son a sectors vulnerables, així com per promoure la interculturalitat, la cohesió social i l’acció comunitària. La vessant pedagògica també tindrà una presència destacada amb diverses accions destinades al col·lectiu escolar o protagonitzades per estudiants. Aquesta i altres exemples son el que conformen el cartell de les activitats artístiques del festival.

TOCA’M Social

Des d’una vessant social, s’aproparà el piano als sectors més vulnerables, com són els hospitals i residències geriàtriques de la ciutat. La proposta inclou fer concerts als Hospitals i residències geriàtriques de la ciutat, Hospital Verge de la Cinta, Hospital de la Santa Creu de Jesús, residència geriàtrica L’Onada Tortosa, on s’oferiran concerts per als usuaris dels centres. Concretament a l’Hospital Verge de la Cinta el piano romandrà els tres dies del Festival, per què a banda dels concerts, els usuaris del centre puguin tocar-lo.

També dins d’aquest apartat més social i a nivell de novetat, cal destacar per una banda al centre de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de les Terres de l’Ebre, s’oferirà un taller de musicoteràpia amb piano, per als malalts i les seves famílies, a càrrec de SINGULAR, MÚSICA i ALZHEIMER. Alhora, dos tallers a usuaris de la Fundació Mercè Pla, concretament al Centre ocupacional de Campredó i a la Llar Residència Icària de Jesús.

TOCA’M DIDÀCTIC

Així mateix, els protagonistes també son escolars de les escoles i instituts de Tortosa amb el projecte Coneixem el piano i el I Concurs d’aparadors que els alumnes dels cicles formatius d’Activitats Comercials i d’Arts Gràfiques s’encarregaran de la gestió. Així com podrem gaudir de la 3a Trobada TOCA’M de pianistes de les escoles de la música de les Terres de l’Ebre.

És important destacar els convenis de col·laboració signat amb la Fundació Conservatori del Liceu i l’Escola de Música Superior de Catalunya (ESMUC) perquè es puguin oferir una oportunitat amb concerts per als alumnes dels dos centres superiors.

Novetats

Finalment, una novetat important del TOCA’M 2024 seran els concerts de petit format a terrats d’edificis arquitectònica i històricament emblemàtics de la ciutat. En aquesta edició col·laboraran la Cambra de Comerç de Tortosa i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. El divendres s’oferiran dos concerts a la Casa Bau, seu de la demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, a càrrec de la pianista ANDREA DE BLAS i el dissabte dos concerts més a la Casa Brunet, seu de la Cambra de Comerç de Tortosa, a càrrec de la pianista SAMYULA.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

81 + = 83

Últimes notícies