HomeSense categoriaEl govern local treballa amb la voluntat d’obtenir la cessió dels Josepets...

El govern local treballa amb la voluntat d’obtenir la cessió dels Josepets per 50 anys

“Fem una valoració positiva de l’acord de cessió. Fins ara només esperàvem, sense poder fer res per a evitar o frenar la degradació, i ara si més no alguna cosa s’anirà fent. Estem contents”, expressa Mariano Lalana, exprofessor del Sant Josep i actual president de l’associació Amics dels Josepets per la conservació de la memòria d’este col·legi que va funcionar com a centre escolar des de 1963 fins al final del segle.

El govern municipal de Tortosa va anunciar que havia arribat a un acord amb la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans per a la cessió gratuïta a la ciutat, per un mínim de 30 anys, de les instal·lacions del complex conegut com Els Josepets. Tot i haver signat ja un primer conveni, la durada de la cessió estaria per concretar notarialment, però la voluntat de l’equip de govern (PDeCAT i ERC) i sembla que també la predisposició de la germandat, fan pensar en una cessió a 50 anys vista, amb l’afegit que si es fan inversions importants per part de l’Administració, la germandat, segons fonts coneixedores de l’acord, no tindria interès a reclamar d’aquí a mig segle els seus drets sobre els nous equipaments que se’n deriven, com podria ser un nou pavelló poliesportiu cobert.

 

Accés a la part més nova del complex, on encara viuen tres sacerdots, i rampa d’accés a l’antiga pista poliesportiva de futbol sala i handbol | Núria Caro 

 

Amb quins recursos i fins a quin punt invertir-hi fort és una altra història, motiu de debat polític i ciutadà. Els partits de l’oposició han demanat consensuar un pla d’usos  i el conveni parla de l’opció d’instal·lar-hi equipaments “de caràcter social, cultural o esportiu”. Exalumnes del col·legi celebren l’acord de cessió, però alerten que pot ser un caramel enverinat per al consistori. “Em sembla bé que es puga aprofitar el recinte per a activitats socials, esportives… Això sí, crec que l’Ajuntament té feina a fer i ha de fer una bona inversió econòmica per tal de rehabilitar-lo adequadament”, comenta Cinta Panisello, exalumna. “Me sembla bé sempre que es comprometen a arreglar-lo, invertir i mantindre-ho en condicions”, exigix Tere Margalef. “Està molt deteriorat i hi veig molta despesa”, afegix Carlos Beltran. En tot cas, la sensació general és que “no es pot dixar deteriorar més”, assenyala Josep Balagué. Tots van estudiar-hi en la dècada dels anys 80.

 

zona on hi havia les classes de preescolar i dels primers cursos de primària | Núria Caro 

 

El deteriorament no és però generalitzat. Una visita al complex, a través de l’Associació Amics dels Josepets permet constatar que d’entre els diferents edificis rectangulars que s’aixequen en un espai de més de 20.000 metres quadrats de terreny, hi ha una part central, al voltant de

S’hi alternen edificis molt deteriorats, que cal enderrocar, amb alguns en bon estat

l’únic pati completament interior que tenia i té el recinte, que és la que està més deteriorada. En canvi, hi ha altres zones que es troben en un estat aprofitable, com ara l’edifici de l’antic gimnàs, que s’utilitza i es continuarà utilitzant com a magatzem de Càritas per a nodrir el menjador social habilitat al complex, servei que també està garantit que es continuarà prestant on s’oferix actualment. A les plantes de damunt de l’antic gimnàs, de fet, hi tenen espais cedits per exemple els pessebristes de Tortosa.

En perfecte estat es troba més de la meitat de l’edifici rectangular paral·lel a la muralla (a partir de la rampa d’accés per l’exterior, com s’aprecia en la foto principal d’esta doble pàgina), on hi ha la capella de Mossèn Sol, habitacions, la biblioteca… Allà hi viuen encara tres sacerdots de la germandat propietària, segons Lalana. Gestionen l’església de la Reparació, on fan missa, i “estan a disposició del Bisbat”. Un fa de mossèn a Xerta. Si allà, en esta part més nova i ben conservada, es decidís habilitar algun equipament social o cultural, “no hi hauria problema perquè els sacerdots tenen una altra casa” al costat de l’esmentada església del Rastre. De moment, estan revisant el fons bibliogràfic (el gros de la biblioteca de l’antiga escola es traslladarà al col·legi Sagrada Família, que és el que va agafar el relleu del Sant Josep) i preparant caixes amb documents que consideren que han de fer cap a Salamanca, a la seu principal de la germandat. 

 

Biblioteca amb fons de la germandat i de l’antic col·legi |  Núria Caro 

 

Graderia a l’antiga pista de futbol i handbol

Just al costat d’esta part més nova, hi ha l’antiga pista poliesportiva de futbol sala i handbol, que ha patit importants despreniments (segons expliquen per les filtracions d’aigua a través d’una de les torres de la muralla) que han ensorrat gairebé tot el mur de contenció. Fonts coneixedores de les intencions de l’equip de govern expliquen que existix la idea d’habilitar-hi escales com a graderies, com a la plaça de l’Absis de la Catedral, i que fos un espai públic que es pogués incorporar per exemple a la Festa del Renaixement. El que està clar és que l’objectiu de l’aprofitament és guanyar espais per a l’ús lúdic i esportiu del barri i explorar les possibilitats que oferixen els edificis més ben conservats després de 19 anys en què no s’ha dut a terme cap actuació important al complex. 

Importants despreniments (segons expliquen per les filtracions d’aigua a través d’una de les torres de la muralla) que han ensorrat gairebé tot el mur de contenció | Núria Caro 

 

S’enderrocarien les cases del davant per a guanyar aparcament

Alguns dels exalumnes consultats per esta publicació han avisat també que a la zona hi ha un problema evident d’aparcament i accessibilitat, un dels motius pels quals es va descartar habilitar-hi el campus universitari de la URV. Ara, segons fonts d’Amics dels Josepets, l’Ajuntament els ha transmés que preveu enderrocar les cases en mal estat del carrer Callau  i habilitar-hi allà una zona d’aparcament. Totes les cases excepte una serien propietat de la germandat. La zona on hi havia les classes de preescolar i dels primers cursos de primària  és una de les parts del complex d’edificis que des de l’associació consideren que es troba en un bon estat estructural i que es podria aprofitar per a usos diversos. 

 

Preveu enderrocar les cases en mal estat del carrer Callau  i habilitar-hi allà una zona d’aparcament | Núria Caro 

 

 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 17 = 23

Últimes notícies