HomeAgriculturaEl Gremi de la Pagesia acusa el Govern de fer “cas omís”...

El Gremi de la Pagesia acusa el Govern de fer “cas omís” dels acords i diu que defensarà “sense vacil·lacions” el sector

El Gremi de la Pagesia acusa el Govern socialista de fer “cas omís” dels acords i adverteix que “la falta de seriositat i la manca de paraula” dels representants polítics els empeny “a defensar sense vacil·lacions els interessos de tota la pagesia catalana”. En el document de demandes entregat aquest dijous al Govern, el sector expressa el seu “descontentament” amb l’Executiu i, de fet exigeix la destitució de l’actual secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, de qui diu que no té “la personalitat adient per afrontar el càrrec”. Els pagesos també demanen la bonificació a tot el sector de l’impost de successions per garantir el relleu generacional, menys burocràcia o l’eliminació del tram autonòmic de l’impost als hidrocarburs.

El document entregat al Govern, de 77 pàgines, inclou totes les reivindicacions del Gremi de la Pagesia, així com les propostes que fan i la valoració d’algunes de les mesures que s’han anat prenent fins ara.

Els pagesos asseguren que després de “moltes reunions, mostres de bona voluntat i un canvi de Govern, hi ha reivindicacions que s’han adreçat i moltes d’altres que no”. Per això, inclouen un llistat de 19 punts amb mesures “importants i necessàries” per mantenir la viabilitat del sector i assegurar la seva continuïtat.

Una de les mesures que plantegen és que la bonificació sobre l’impost de successions, transmissions patrimonials i actes jurídics que actualment només beneficia a explotacions agràries prioritàries s’apliqui “a tots els agricultors professionals com a mesura per garantir el relleu generacional”.

Així, demanen que s’hi incloguin “tots els béns vinculats a l’activitat agrària, com magatzems, finques rústiques, granges, cases pairals, molins d’oli i cellers” de manera que el relleu es pugui fer “sense càrregues fiscals excessives”.

En impostos, també reiteren que s’elimini el component autonòmic de l’impost especial sobre hidrocarburs perquè “no hi hagi diferències significatives en el cost del litre de gasoil entre Catalunya i les comunitats autònomes veïnes”.

Pel que fa a la burocràcia, els pagesos reclamen que tot el que s’ha anat treballant “s’implementi immediatament”.

Una de les noves reivindicacions del sector en els últims mesos és la queixa a l’acord del MERCOSUR. En concret, insten el Govern de Salvador Illa a exigir al de Pedro Sánchez, del mateix partit, que voti en contra de la ratificació del pacte a la UE.

Estem totalment en contra que l’agricultura sigui una moneda de canvi per potenciar les exportacions del sector automobilístic”, apunten els agricultors del Gremi, que reclamen que tots els productes importats “tinguin les mateixes exigències i garanties sanitàries que els produïts aquí, i que no s’importi de tercers països quan hi ha estoc” local.

Abordar la plaga de conills però sense la introducció del linx

Una de les principals preocupacions del Gremi és el control de la plaga de conill que afecta especialment les comarques de Ponent, sobretot a l’Urgell. Per això demanen que s’apliqui d’immediat biocida en les zones on ja se n’havia aplicat altres anys. Avisen que la plaga s’estén “alarmantment” i, en cas de no aturar-se, situarà tota Catalunya en una “situació crítica d’emergència”. A les zones on no se n’ha aplicat anteriorment, demanen que la Generalitat i el govern de l’Estat o qualsevol altra administració es coordinin perquè així es faci. També exigeixen compensacions econòmiques per les pèrdues que provoquen els conills davant la impossibilitat d’assegurar les finques.

Una de les propostes de Govern per mitigar la plaga i en concret del secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, era la de la introducció del linx, però el Gremi s’hi oposa perquè asseguren que s’ha demostrat en estudis científics que la seva presència no ajuda al control del conill a llarg termini i per això demanen mesures consensuades amb els agricultors. També demanen que els nous guardes forestals facin rotacions en els serveis i s’inclogui la caça nocturna en zones d’emergència cinegètica, així com que els Agents Rurals tornin a ser competència del Departament d’Agricultura i no d’Interior.

Aposta per la modernització de regadius

El Gremi de la Pagesia exigeix que es posin en marxa plans de modernització i es creïn nous regadius així com que es facin servir els fons FEADER per subvencionar el 50% de les obres necessàries. També aposten per crear crèdits ICO perquè els pagesos puguin accedir al finançament per pagar obres i demanen que la dotació actual d’aigua per als regants de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) no es modifiqui. En aquest sentit, també clamen per les compensacions dels regants del canal d’Urgell afectats per les restriccions per la sequera de 2023.

En aquest capítol d’aigua, també fan referència a la necessitat d’executar de forma immediata la construcció i posada en funcionament de la dessaladora de la Costa Brava Nord i de Cubelles i la modificació del Pla Especial de Sequera perquè totes les activitats econòmiques tinguin el mateix percentatge de reducció d’aigua i no hi hagi greuge comparatiu.

Mantenir la mateixa cabana ramadera

En l’apartat de les explotacions ramaderes, el Gremi demana la no aplicació de l’adaptació de capacitat a les explotacions prevista per al 8 de març per tal que es pugui mantenir la mateixa cabana que l’actual. També l’agilització dels tràmits per a noves explotacions i ampliacions. En relació a les malalties, demanen controls sanitaris per detectar les que són transmissibles com la tuberculosi i controlar la densitat de les poblacions salvatges en zones de risc. Així volen un control d’un mínim del 50% dels animals caçats que es portin a punts de recollida.

Segons el Gremi, la Generalitat s’hauria de fer càrrec del cost del programa vacunal contra la llengua blava i la malaltia hemorràgica. També alerten de la necessitat d’establir plans de contingència per la febre aftosa amb protocols i estoc de vacunes així com un programa d’immunització.

En aquest apartat, el Gremi també parla dels atacs de grans depredadors als ramats i volen un seguiment “constant” d’ossos i llops amb informació als ramaders de la seva localització per facilitar la protecció del bestiar. Creuen que cal revisar els criteris d’actuació davant d’aquests depredadors problemàtics i actualitzar les indemnitzacions i pagar els endarreriments.

Altres reclamacions

Els punts recollits al document del Gremi de la Pagesia també parlen de la necessitat que una empresa pública gestioni la retirada de l’amiant i una moratòria de llicència d’instal·lacions d’energies renovables en sòl rústic; la creació d’un ajut d’adversitats climàtiques després que el que es va establir per l’increment de costos derivats de la guerra d’Ucraïna no ha estat suficient; i un ajut que cobreixi la totalitat de l’import de les trampes Koldo per tal que els apicultors puguin tenir una protecció eficaç davant la vespa velutina.

Els pagesos alerten dels robatoris al camp i volen una guia de com actuar davant de cada cas, així com coordinació entre les conselleries pertinents (agricultura, interior i sanitat) per compartir informació i poder actuar amb rapidesa. Segons el Gremi, les imatges per videovigilància que es capten han de poder ser vàlides per fer denuncies.

Finalment, demanen que la Generalitat es posicioni a favor dels pagesos i es posi en contacte amb Agroseguro per defensar-los; que hi hagi ajuts per la compra o la rehabilitació d’edificis històrics com masies per a fer-ne un ús d’habitatge habitual; i un augment del pressupost del Departament d’Agricultura partint de la base que el sector representa el 205 del PIB català.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies