HomePolíticaEl PDeCAT aprova a Deltebre l’últim pressupost del mandat, amb una rebaixa...

El PDeCAT aprova a Deltebre l’últim pressupost del mandat, amb una rebaixa d’impostos i culminant inversions

El govern de Deltebre ja té aprovat el pressupost del 2019, l’últim d’este mandat municipal. Dimarts es va portar a aprovació del Ple la proposta d’ordenances fiscals, que preveu una sèrie de reduccions en taxes i impostos per al 2019, i també es va sotmetre a votació el pressupost de l’any que ve que ascendix a 16.625.962 euros.

Es tracta d’un pressupost, segons l’alcalde Lluís Soler, que culmina la faena d’este mandat, complint amb els principals objectius fixats en esta legislatura: “Quan vam entrar a governar teníem l’objectiu de deixar un municipi millor, amb més inversió i menys deute, i així és tal com finalitzarem el mandat: amb més acció de govern, rebaixant impostos i amb el deute més baix de la història de l’Ajuntament de Deltebre”. Així els comptes del 2019 tripliquen la partida d’inversions respecte de l’any 2015, preveuen una amortització de deute de 908.000 euros, que deixaran l’Ajuntament en una ràtio d’endeutament del 40% (un 37% menys que el 2015), i preveuen una reducció dels impostos. Concretament, es reduirà 15 euros per família el rebut de les escombraries, un 5% de la taxa d’escombraries comercials, un 3% l’IBI Rústec i un 1.5% l’IBI Urbà. “És un pressupost de final de mandat”, va reiterar Soler al Ple, tot recordant que els comptes aprovats “donen compliment als compromisos electorals del mandat actual i completen les actuacions dels pressupostos participatius que havien de marcar el full de ruta del govern municipal”.

Entre les accions que es contemplen al pressupost del 2019 cal destacar la reobertura i posada en marxa del complex esportiu municipal, l’arranjament de carrers i camins rurals (1.100.000 euros), la finalització de Riumar i la renovació de la plaça Europa (1.325.000 euros), el Centre Social del Barracot (174.000 euros), l’Espai de Mobles Delta (119.947 euros), el Parc Fluvial (199.957 euros), així com també altres actuacions com és el cas de l’ampliació del polígon industrial (900.000 euros), l’entorn de les instal·lacions esportives de Jesús i Maria (300.000 euros) i l’ampliació del cementiri (60.000 euros). L’alcalde va destacar també que els comptes ja preveuen la implantació del nou servei d’escombraries i neteja viària i que prioritzen les accions de revalorització econòmica i les polítiques socials.

Esmenes de la CUP

Els pressupostos es van aprovar amb els vots a favor del govern del PDeCAT i del regidor Carlos Aliau, l’abstenció de la CUP i de Compromís d’Esquerres i el vot en contra d’ERC, mentre que el regidor del PP, Tomàs Castells, va excusar la seua absència.

La CUP va optar per abstenir-se després que  el govern municipal haja introduït als comptes quatre de les esmenes fetes pels cupaires i que han permès incrementar 6.000 euros la partida de Dones, amb 1.000 euros dedicats al punt lila; augmentar 2.000 euros la partida de Joventut; afegir 3.000 euros per al Sector Primari; i incrementar en 4.000 euros la recollida i protecció d’animals.

Estos diners s’han extret de partides com el Piromusical de festes majors, dels Premis Deltebre, de Deltafira i de la partida de protocol. “Donat que estos pressupostos s’havien d’aprovar tant sí com no perquè mai estem totes les regidores al Ple, o perquè compten amb suficients vots a favor, vam creure oportú negociar i millorar les partides que creiem que s’han de potenciar”, va explicar la regidora Dayana Santiago.

ERC considera “insignificant” la rebaixa d’impostos

El grup municipal d’ERC va ser l’únic que va votar en contra dels comptes i també va renunciar a fer-hi aportacions: “vam creure oportú no fer-ne cap, ja que este és el seu pressupost. Un pressupost de final d’un mandat amb grans compromisos adquirits per vostès”, va assegurar la regidora Vanessa Callau, que va recordar que les línies estratègiques i les prioritats marcades pel govern municipal “no són les nostres”.

Callau va qualificar “d’insignificant” i “irrellevant per a la butxaca del contribuent”, la rebaixa d’impostos que proposa el govern municipal pel 2019, una reducció que en el cas de l’IBI urbà es concretaria en una rebaixa de 2,5 euros per un rebut de 1.000 euros. “Esta suposada rebaixa d’impostos només té una finalitat electoralista”, va insistir Callau, que va retraure que només s’haja abaixat impostos ara que venen eleccions. També va expressar els dubtes dels republicans sobre la reobertura del complex esportiu o sobre la gestió de les escombraries. “No compartim l’essència d’este pressupost, tenim molts dubtes i discrepem de moltes coses. Este és el seu pressupost, de final de mandat i clarament electoralista i d’accions únicament seues”, va acabar la regidora republicana. ERC va lamentar també que no s’inclogués a l’ordre del dia la moció de rebuig al pagament de contribucions especials pel soterrament de línies de mitja tensió.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 5 =

Últimes notícies