HomeSocietatEl punt i final de la descontaminació de Flix espera el permís...

El punt i final de la descontaminació de Flix espera el permís de l’Audiència Nacional

Ja no hi ha llots contaminats al fons de l’embassament de Flix. Els treballs van acabar el 2020, després de patir innumerables endarreriments i contratemps derivats de la trama de corrupció a l’empresa pública Acuamed. Un cop descontaminada l’aigua de l’interior del tancat, només queda pendent la retirada del doble tancat metàl·lic, una obra que resta pendent de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, que instruïx el cas Acuamed, i que ha d’autoritzar l’obra un cop constate que no té repercussions en la investigació del cas.

La retirada del doble tancat de palplanxat ja ha rebut el vistiplau de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Ara, només queda que l’Audiència Nacional constate que el desmantellament no pot influir en la investigació del cas Acuamed i es puga executar en poques setmanes.

Des de l’Ajuntament demanen celeritat per a poder posar punt i final a les obres de descontaminació, que s’han allargat durant més de deu anys. L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha reconegut, en declaracions a este setmanari, que és “una mala notícia” que l’obra de descontaminació haja d’afrontar un últim escull davant l’Audiència Nacional, ja que, assegura, “els terminis de la justícia poden ser agosarats” i poden acabar allargant-ne l’últim tram. La finalització dels treballs es veu com un element clau al municipi per a poder fer un punt i a part, i buscar noves possibilitats de reindustrialització al polígon químic del municipi, ja sense punts de contaminació.

L’empresa Tragsa, adjudicatària del segon tram de les obres en substitució de FCC, retirarà el tancat un cop es rebe el vistiplau de l’Audiència Nacional. Després, només en restaran algunes intervencions per a adequar l’entorn, com l’arranjament d’un camí complementari o l’adequació del moll d’accés a l’embassament, que es va construir per a ser utilitzat durant la descontaminació i que continuarà, amb algunes petites modificacions, un cop finalitzen. Fins llavors, es continuen efectuant analítiques i renovant l’aigua dins el recinte, encara tancat, de l’embassament.

Una obra de més de deu anys

Els treballs de construcció del doble tancat de palplanxat van començar el maig de 2010. L’extracció dels llots contaminats del fons de l’embassament no va començar, però, fins al 2013, enmig d’una intensa polèmica, en què alguns alcaldes de la zona van anunciar fins i tot que portarien l’obra als tribunals davant el possible risc que l’obra acabés provocant un episodi de contaminació al tram final de l’Ebre.

Acuamed i FCC -adjudicatària de les obres- van donar per acabades les obres al 2015, segons el calendari previst. El gener de 2016, però, va aflorar la trama de corrupció dins Acuamed i un any després es va descobrir que encara quedaven 80.000 tones de materials contaminants al fons del pantà. Al gener de 2019 es van reprendre els treballs amb l’empresa pública Tragsa com a nova adjudicatària. L’extracció va acabar al 2020 i, mesos després, es va depurar l’aigua que havia quedat dins el tancat. Ara, només en resta el desmantellament per posar-hi el punt i final.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 5 =

Últimes notícies